Recepti

Grdobina pod pekoAvtor: Jure DaićZa prave gurmane pa je največji užitek obiranje kosti v glavi, kjer se prav tako nahaja dovolj mesa, ki je tudi najbolj sočno. V kolikor je grdobina večje velikosti približno 6 kg ali več pa se lahko posebej pripravi rep pod peko in naslednjič glava pod peko.
Hobotnica v solatiAvtor: Vojka DaićPri pripravi upoštevajte pravilo, da je hobotnica boljša, če je bila pred zamrznjena, saj bo zaradi tega mehkejša. Tudi če ulovimo svežo, bo boljše, če jo zamrznemo vsaj čez noč. V kolikor bi jo želeli pripraviti svežo, jo najprej močno potolčemo, da jo zmehčamo. Najboljše jo je potolči kar na plaži s skalo.
Ugor pod peko / v pečiciAvtor: Jure DaićZa ugorja velja, da ne sodi med specialitete. Takšnega mnenja sem bil vrsto let in pripravljal sem ga predvsem za brodet. Leta 2009 sem ulovil prvega trofejnega ugorja težkega 15 kg. Takrat sem ga nesel v gostilno Vernik, kjer so ga v kuhinji pripravili kot poslastico na društvenem srečanju.
Morska paellaAvtor: DAMJANA K.Najboljša paella se pripravi poleti, ko lahko z vrta uporabimo zveže sestavine. V večji ponvi na oljčnem olju pri srednji temperaturi popražimo čebulo, da postekleni in dodamo česen. V kolikor imate doma domač paradižnik, ga dodate. Sicer pa uporabite paradižnik iz konzerve.
Riba v soliAvtor: Jure DaićV kolikor se odločite za pripravo ribe v soli vam svetujem, da na to mislite že ob ulovu. Primerne so ribe težke cca. 1,5 – 2,2 kg, saj večje ne bodo šle v pekač. Primernejša je tudi riba, ki se ob zadetku ni preveč raztrgala. V kolikor imamo tak ulov svetujem, da med čiščenjem odstranite le drobovje in ribe ne oluskate.
Ribe pod pekoAvtor: Jure DaićČe bi se moral odločiti, katera riba je pod peko najboljša, je nedvomni favorit tabinja. Sledijo ji škarpina, grdobina, kaval in orada. V kolikor imamo pri roki škampe, jastoge ali druge vrste rakov, jih lahko brez pomisleka dodamo ribam pod peko. Lahko mi verjamete na besedo, da je 2 kg škarpina z raki pečena pod peko nekaj nepozabnega!
1 2 3 6
© H2O team. All rights reserved.
X