Recepti

Kruh pod pekoAvtor: Jure DaićPri pripravi ognja moramo paziti, da bo mesto, kamor bomo položili testo, dovolj vroče, da se kruh speče tudi iz spodnje strani. Tudi zvon položimo na žerjavico, da se dobro segreje. Ko je ogenj pogorel, odstranimo žerjavico in ognjišče očistimo s sirkovo metlico (nikakor ne sme biti plastična, ker bi se na vročini stopila).
Hobotnica pod pekoAvtor: Jure DaićOdstranimo žerjavico, dvignemo zvon in hreceptiobotnico obrnemo, da se speče še druga stran. Prelijemo jo z marinado. Nekateri marinado dodajo že na začetku pečenja. Hobotnica se spet pokrije in zasipa s svežo žerjavico in peče še pol ure.
Sardele z začimbamiAvtor: Primož ŠauperlSardele očistimo, odstranimo drobovino, glavo in kost, tako da dobimo dva fileja. Operemo in posolimo. Sredico kruha namočimo v mleko in ga zgnetemo z vilicami, dodamo jajca in začimbe ter vse skupaj dobro premešamo. Filete pokrijemo z nadevom in na vrh položimo še en file, tako da dobimo obliko sendviča.
Ribje glave pod pekoAvtor: Jure DaićRibja glava je nedvomno najboljši del ribe, ki ga pravi morski gurmani še posebej cenijo. Že pri manjših ribah je glava najbolj sočen del ribe in večja kot je riba boljša je glava. Obiranju mesa iz ribje glave je prav poseben ''slow food'' užitek za katerega si je potrebno vzeti dovolj časa, tako da se oberejo še najbolj nedostopni deli mesa.
Ribe in začimbeAvtor: Primož ŠauperlLjubitelji rib pravijo, da mora riba v vodi plavati trikrat. Iz morja ali jezera roma v olje, potem pa jo je treba poplakniti z dobrim vinom. Pri pripravi rib pa so pomembni tudi značilni dodatki, začimbe in dišave, ki se dobro ujemajo z določenimi vrstami rib. Nekatere ribje jedi prenesejo samo sol, druge pa lahko obogatimo s paleto začimb in dišavnic. Pravilo manj je več pa velja tudi pri uporabi začimb, saj je odmerjanje prava kuharska umetnost. Poglejmo katere začimbe prijateljujejo z določenimi ribami in ribjimi jedmi.
Kaj z ribo, ki je ne moremo pojesti?Avtor: Andrej FurmanVerjetno se strinjate, da bi bil greh ribe, ki smo jih ulovili in lepo pripravili na žaru, olju ali kuhane (lešo), zavreči. Zgodi se nam, da so oči prevelike, da mislimo, da bo kdo pojedel več kot to dejansko lahko, ..... , pripravimo vse, na koncu pa nam ostanejo. Sedaj smo šele pred moralnim problemom (zavreči kvalitetno svežo ribo), ki ga z malo domislice lahko kar hitro rešimo.
Tržaška polivkaAvtor: Primož ŠauperlDrobno sesekljamo česen, peteršilj in dodamo olivno ali belo olje. Lahko ponudimo hlado k vroćim ribjim jedem ali pa nekoliko zagrejemo olje, da prjetno zadiši ko smo postregli.
Blitva s krompirjemAvtor: Primož ŠauperlKuhanem krompirju dodamo maslo in mleko ter vse skupaj grobo pretlačimo. Krompirjevem pireju dodamo kuhano blitvo in na oljčnem olju na hitro prepražen česen. Vse skupaj premešamo in postrežemo.
1 2
© H2O team. All rights reserved.
X