H2O team potapljanje

Discipline apneje

Tekmovalne discipline apneje


Konstantna obtežitev – Constant Weight (CWT)

Atlet se spusti in dvigne na maksimalno globino le z uporabo lastne sile v nogah ali rokah. Uporablja lahko plavuti, tako mono kot tudi stereo. Prijemanje za vrv ni dovoljeno razen enkrat na maksimalni globini za ustavitev padanja in pričetek dviganja. Kakršna koli sprememba balasta, teže in plovnosti je prepovedana.

Potop v konstantni obtežitvi je danes najbolj pogosta globinska disciplina, apneistom pa je pomembna predvsem zaradi njene “čistosti” in preprostosti. Je tudi ena najtežjih disciplin. Na tekmovanjih jo pogosto prirejajo in kombinirajo s statiko.

Najboljši so v tej disciplini že presegli -100 metrov.

Konstantna obtežitev brez plavuti – Constant Weight without Fins (CNF)

Atlet mora potop na maksimalno globino opraviti le s pomočjo lasne sile, brez kakršnih koli pripomočkov za lažje gibanje pod vodo in brez dotikanja vrvi.

To je najtežja globinska disciplina, saj zahteva brezkompromisno obvladovanje in koordinacijo tehnike plavanja, izenačevanja pritiska in plovnosti.


Dinamična apnea s plavutmi – Dynamic with Fins (DYN)

Apneist poskuša, pod vodo v vodoravnem položaju, preplavati čim daljšo razdaljo. Vsa pogonska sredstva razen plavalnih gibov z rokami in nogami ter plavuti (mono ali stereo) so prepovedana.

DYN je najbolj tipična in pogosta bazenska disciplina. Izvaja se v bazenih z minimalno dolžino 25 metrov, najpogosteje pa v 50m olimpijskih bazenih. Zelo primerna je za tekmovanja saj jo je enostavno pripraviti in izvesti, nevarnosti pa so veliko manjše kot pri globinskih disciplinah.

Najboljši atleti so že prešli mejo 200m.

Dinamična apnea brez plavuti – Dynamic without Fins (DNF)

Potapljač poskuša, pod vodo v vodoravnem položaju, preplavati čim daljšo razdaljo. Vsi pogonski pripomočki so prepovedani.

V tej disciplini se običajno plava posebna tehnika žabice. Med apneisti pa je zelo priljubljena, ker zmanjša prednost pred plavalci, ki so v preteklosti trenirali plavanje z monoplavutjo, ter zaradi tega v zadnjih letih dominirajo v disciplini DYN.


Statična apnea – Static Apnea (STA)

Apneist drži sapo kolikor dolgo zmore z v vodo potopljenimi dihalnimi organi. Telo je lahko pod ali na vodi.

Statična apnea je edina disciplina pri kateri je merodajen čas. Izvaja se lahko v bazenu ali odprtih vodah. Najboljši rezultati se dosegajo s posebnimi tehnikami sproščanja, meditacije in joge.

Najboljši trenutno držijo sapo celo do 9 minut in več.

Prosti potop – Free Imersion (FIM)

Potapljač se spusti v globino brez kakršnihkoli pripomočkov za pogon pod vodo. Atlet se z rokami vleče ob vrvi do maksimalne globine in nazaj.

Disciplina je zelo priljubljena zaradi izjemnih občutkov hitrosti in moči v rokah ob vsakem potegu ob vrvi. Večina jih uporablja metodo z glavo naprej, nekateri pa se potopijo tudi z nogami naprej. Nekateri uporabljajo kombinirano metodo, ki je večinoma odvisna od sposobnosti izenačevanja.


Spremenljiva obtežitev – Variable Weight (VWT)

V tej disciplini je dovoljena uporaba sani z balastom za doseganje najgloblje točke. Potapljač lahko dodaten balast pusti na dnu in mora izplavati s svojimi lastnimi močmi, pri čemer je dovoljena uporaba plavuti in vlečenje ob vrvi.

Tehnika omogoča sproščanje ob potopu in tako izjemno globoke potope. Je ena od dveh disciplin pri katerih je dovoljena uporaba sani z balastom. Danes se večinoma uporabljajo sani, ki vlečejo potapljača v globino z nogami navzdol.

Brez omejitev – No Limit (NLT)

Atlet se spusti v globino na saneh z balastom za dvigne pa se lahko po želji z uporabo kakršnih koli pripomočkov. Najpogosteje se uporablja napihljiv balon ali pa jopič z napihljivimi prekati.

To je absolutna globinska disciplina. Načeloma atletom problemov ne povzroča pomanjkanje zraka ampak pritisk ter tehnike izenačevanja. Nekateri so celo osvojili metode pri katerih lahko izenačujejo s slano vodo. Nekateri disciplino imenujejo tudi Absolute Variable Weight.

Trenutni rekord znaša -171 metrov, vendar se že govori celo o -200 metrih globine.


Jump Blue (JB) – Apnea Cube

Jump Blue je disciplina, ki se je razvila pod okriljem C.M.A.S.a in zaenkrat v svetu ni pretirano popularna. Še največ pristašev ima v sosednji Hrvaški in Italiji.

Smisel discipline je omejitev globine ter tako povečanje varnosti za tekmovalce.

Pri Jumb Blue se mora tekmovalec najprej s pomočjo uteži potopiti na 15 m globine, kjer utež odvrže. Nato plava brez uteži okrog označene kocke z dolžino stranice 15 m. Ko tekmovalec zaključi potop, na globini s ščipalko označi doseženo dolžino, ter se vrne na površino. Kot preplavana dolžina se šteje 15 m spusta + 15 m dviga + dolžina preplavana okoli kocke.

X
vrh