Maj 2013

škaram
3 kg
98 cm
4 m
J Jadrankanal med Korčulo in Pelješacom
Plitka čeka (do 15m)
GrandaGranda Fireblade 95

Končno je prišel čas, ko sem prvič letos odpeketal na morje. Kot že tradicionalno smo se odpravili na Pelješac, kjer je bil glavni plan, da pripravimo kemp prikolico na sezono. In ob tem seveda kar se da uživamo!

Tokrat pa je bil dopust že v štartu drugačen, saj sem zamenjaj 3m gumenjak s Kličkom in 30km motorjem. Vsak dan sem preživel v vodi veliko časa. Tako se je kljub občutno manj rib v morju kot leto pred tem vsak dan nabralo za večerjo za 3, včasih tudi za 4 ljudi. Porcijske orade, pici, tudi kakšen brancin, vendar nič posebej omembe vrednega. Tako je mineval dan za dnem.

Ko pa se je enkrat prijatelj pogovarjal z nekim lokalcem, je beseda slučajno nanesla na podvodni ribolov. On nam zaupa približno lokacijo, kjer naj bi njegov prijatelj lovil “Barakude”. Mislim si “ja pa ja.. Sigurno niso barakude ampak škarami! Še bol skeptičen pa sem bil, da bomo lokacijo po opisu sploh našli in da bodo dejansko tam škarami.

Naslednji dan se odpravimo na opisano lokacijo. Morje gladko kot olje. Na prvem mestu kjer se nam zdi, da bi lahko bilo to to, zasidramo čoln. Ne me Jeb**!!!! Na gladini takoj opazimo plavut velike ribe, ki se vozi sem in tja!!!

Hitro se oblečem in vržem v vodo. Gre za plitek zaliv z globino 4-8 metrov v katerem so razmetane ogromne skale in skalnate verige. Takoj opazim velike kavale ki se hitro poskrijejo v luknjo. Napravim nekaj ček in na 5 čeki dejansko opazim jato škaramov, ki pa so se mi žal približali od zadaj in pobegnili ko sem premikal puško na strel. Nato sem lovil na čeko še kakšne pol ure vendar nisem videl nič. Potem sem zaradi pritiskov na čolnu (da bo vsaj za večerjo 😀 ) spremenil taktiko v šuljo in nalovil večerjo.

Naslednji dan je bil zadnji dan in porcijskih rib smo bili že vsi siti. Zato sem se s5 odpravil na isto lokacijo z namenom: Vse ali nič. Ali bo zapel mlinel ali pa bodo za večerjo špageti. Ponovno na gladini ob prihodu opazimo večjo plavut. Hitro v vodo in lov se je začel. Čeke 1-2 minuti globina 4-8 metrov. Po nekaj čekah jih spet opazim v daljavi. Tokrat večja jata z večjimi primerki. Vendar žal predaleč. kar se da tiho izplavam iz vode se nadiham in poiščem drugo pozicijo za čeko. Potopim se in obležim v dobrem zaklonu. V glavi imam nonstop vse Juretove nasvete iz tečaja. Kar na enkrat pa se iz desne pripelje jata. Direkt na strel. Občudujem jih. Največji primerek sigurno čez meter, oddaljenost 2m od špice. imamo jo na muhi, čakam če se bo slučajno še približala, vendar dobim občutek da se bo obrnila in hitro ustrelim. Moral bi biti siguren strel. https://vimeo.com/67975093

Riba močno trzne in v trenutku izgine. WTF!!!???!!!! šele nato opazim, da se mi je laks zapletel med gume in puščica ribe najverjetneje sploh ni mogla prebiti ali pa se je strgala. Skoraj se mi zmeša!! 😀 Do sedaj se mi je to naredilo samo enkrat v bazenu!
Ko se malo pomirim pričnem nadaljevati lov z isto taktiko. Nadaljujem več kot uro in pol. Čisto srm že obupan, saj nisem videl nobene ribe več. Niti kaj manjšega. Iz obupa se mi niti ni dalo več ukvarjati s kamero na puški. Vendar se vseeno maksimalno trudim. Nakar pa mi na 38 čeki globine 4m po 1:07 min iz desne ponovno pride jata vsaj 15 škaramov. Srednje velik se mi približa čisto na vrh puščice. “Ni največji je pa siguren” si rečem in pritisnem na petelin. Riba se za trenutek ustavi, me pogleda in si misli najverjetneje samo WTF? Jaz pa vidim, da je bil strel dober in da se ne bi smela strgati. Nakar se škaram požene in začne odvijati mulinel. Uživam ob zvoku, čez kakšno sekundo pa jo že začnem malo bremzat. Ko jo končno dobim v roke jo pokončam in nepopisno srečen pokličem čoln, da me pobere. Sledi fotošuting in občudovanje ribe! Tehtnice žal nismo imeli, se je pa meter ustavil na 98cm. Zvečer je večina končala na žaru iz glave in repa pa smo skuhali vrhunsko juho! Drug dan smo spokali in se odpravili proti domu!

25/01/2020

0 responses on "Maj 2013"

Leave a Message

© H2O team. All rights reserved.
X