Julij 2015

zobatec
6 kg
14 m
Zadarski arhipelag
Plitka čeka (do 15m)
AbellanAbellan 98

Na prvi jutranji poziciji, na južnem rtu majhnega otočka, se mi je jata velikih zobatcev približala iz nepričakovane smeri, zato nisem imel možnosti za strel. Čeprav sem zamudil lepo priložnost, je to napovedovalo obetaven dan.

Prestavim se na eno od številnih plitvin v tem akvatoriju in na zahodnem robu v padu za nekaj metrov zgrešim zadnje skale, ki ločujejo plitvi del sike, tako sem primoran leči v travo. Približa se mi jata manjših zobatcev, največji med njimi je bil najbolj pogumen in se mi je najbolj približal. Strel je natančen, 2,5 kg riba obleži v travi nekaj metrov proč.

Na čoln z njo in premaknem se na eno od sosednjih plitvin, kjer sem občasno videval zobatce, pa tudi večje gofe. V prvem potopu za nekaj metrov zgrešim poznani zaklon, vidljivost je zelo slaba, vendar se mi približa velika orada, ki jo lepo zadenem in jo na vrvici na hitro dvignem s tal in vlečem proti površini. Nepotrebna neučakanost, tik pod površino se riba zaradi premočnega vlečenja strga in odplava. Škoda, okoli 2 kg je imela.

Naslednji potop izvedem natančneje, pozicioniram se točno in jata velikih zobatcev me ponovno preseneti nekoliko preveč z leve strani. Počasi se obračam in pazim, da jih ne prestrašim preveč, pri tem pa vidim, da se mi iz ozadja jate približuje večji zobatec, ki drsi naravnost proti meni. Ko sprožim, nemudoma odvije kakih 20 m vrvice in ponovno sem zaskrbljen, da bi ga izgubil kot se mi je zgodilo pred nekaj dnevi na drugi lokaciji, ko se je velik in dobro zadet zobatec pod skalnato ploščo žal uspešno otresel moje puščice (nepravilno vezane na koncu in opremljene zgolj z enim peresom!). Dvignem se na površino, nadiham in ponovno potopim. Med skalami vidim samo del puščice, kar se mi je zdelo slabo znamenje, vendar kmalu opazim tudi velik rep, ki moli iz bližnje luknje. Riba je ostala na vrvici in ker nisem videl, kako dobro je zadet (in kasneje se je izkazalo, da je bil zadet slabo, prenizko), sem vzel manjšo puško in zadevo varno in zanesljivo zaključil. Vrvica je ostala tako zapletena okoli podvodnih struktur, da sem jo kasneje moral odrezat. 6 kg zobatec se je v čolnu pridružil manjšemu in s tem sem za ta dan počasi zaključil z lovom.

25/01/2020

0 responses on "Julij 2015"

Leave a Message

© H2O team. All rights reserved.
X