H2O team potapljanje

December 2021

zobata tuna
27 kg
12 m
Madagaskar
Lov v modro
Beuchat

Samo s skiperjem (če vzamem še mornarja klepetata, s palico lovita ribe in zame si jima fučka) sem se odpravil na pozicijo blizu Nosy Iranya, ki sta najlepša in za izlete najbolj obiskana otočka v bližini velikega otoka – Nosy Be, kjer živim. Profesionalni domači lovci tu redko lovijo ker rib ni veliko, meni pa je všeč, ker je tu morje najbolj bistro. Pozicija je sklenjena skupina kamnov 10 m x 5 m velikosti, na globini 16 m. Čeprav velikih skrivališč (lukenj, razpok) ni, so tu vedno jate kirurgov in drugih za ribolov nezanimivih rib, pogosto tudi sardine, to pa je hrana za pelagične ribe.

Novembra in decembra se tu zadržujejo veliki vlaki barakud, in karangov okanov (Caranx sexfasciatus; fr.: Carangue à gros yeux) in tudi kakšna španska skuša (Scomberomorus commerson; fr.: Thazard rayé indo-pacifique).

V bližini so še posamezni manjši kamni, kjer so kirnje. Od te pozicije južno je en kamen kjer se zadržujejo tropski brancini (Aprion virescens; fr.: Aprion), ki jih ujameš s prežo na dnu.

V daljavi sem zagledal zobato tuno (Gymnosarda unicolor; fr.: Thon à dents de chien), kako pujsa proti svetleči vabi (flasher). Takoj sem se potopil, pravijo, da jo moraš ustreliti navpično, v hrbet, sicer zbeži. Njena potovalna hitrost pa je bila prevelika, zato sem na globini 12 m lahko le še vodoravno brzel za njo.

Nisem je dohitel, zato sem obstal ali odnehal, ne vem, tedaj pa je tuna zabremzala in skrenila desno. Lepo mi je pokazala bok, proti glavi nisem meril, ker je bila že predaleč, ampak nekje od sredine proti repu, v pobočnico. In buuum. Zadeta. Ali jo je puščica prebila in se je zalust odprla, kdo bi vedel? Puščica ima žal samo eno krilce.

Na puški imam kolesce s 50 m vrvice, na ročaju pa pripeto še plavajočo vrvico (float line) dolžine 20 m, z 12 litrsko bojo na koncu. To je bojda južnoafriški sistem, ki pa se mi ne zdi najboljši. Izgubiš lahko puško, če pa imaš puščico privezano direktno na float line (in bojo) lahko izgubiš samo puščico. Pred nekaj leti sem uporabljal samo kolesce in mi je zobata tuna zato odnesla puško Teak Sea v nepovrat.

Vrvica v kolescu je bila trdo zabremzana, riba me je vlekla ko sem se držal za float line. Na srečo je dno v glavnem peščeno in riba ne bi mogla z vrvico zaokrožiti okrog koral in se strgati. Sčasoma, kar nisem opazil, se je odvila vsa vrvica v kolescu, je pa moč ribe že popuščala. Poklical sem čolnarja in zlezel v čoln. Naročil sem mu naj vozi tako, da vrvica ne bi prišla pod eliso. Zelo počasi sem ribo vlekel v čoln. Ghislain, najboljši čolnar, ki ga poznam, bi mi medtem napel drugo puško in z njo bi tuno pod čolnom še enkrat ustrelil. Skiper Madany pa jo je pričakal s kljuko (gaf) in tuno enkrat slabo zapel (budala), drugič mu je uspelo in jo je zvlekel v čoln.

Puščica je tuno prebila, ne pa toliko, da bi se odprlo krilce in sem puščico brez težav izvlekel. Napako sem naredil, ker sem pustil, da je odvila vso vrvico s kolesca in bi se plastika na kateri je vozel lahko zlomila. Vrvico bi moral prej zavezati okrog glave puške.

Dolžina 126 cm, teža 27 kg, največja riba, ki sem jo ujel na Madagaskarju. Zobata tuna je poleg marlina in sabljarke največja trofeja na Madagaskarju.

12/01/2022

0 responses on "December 2021"

Leave a Message

X
top