December 2015 – Ulov leta 2015

gof
50 kg
180 cm
18 m
J Jadranotok Biševo
Plitka čeka (do 15m)
SaberSaber 90
Pripis administratorja: Tale ulov meseca je objavljen z nekaj mesečno zamudo, ker smo komaj sedaj izvedeli za ta ulov. Glede na redkost takšnih kapitalnih ulovov, si prav gotovo zasluži naziv vsaj ulov meseca.

Bil je drugi dan potepanja z jadrnico po Dalmaciji. Družbo mi je delalo popolno vreme, čeravno to ne bi rekel, da velja tudi za jadranje. Je pa bilo ravno pravšnje za moje selektivno raziskovanje pod vodo. Pot z mojo drago krmarko je bila spontana in skoraj naključna, to bi si upal trditi vse do trenutka (še zdaj ne vem zakaj), ko sem že v poznih popoldanskih urah odločil spustiti na čeke na oddaljenega otoka Biševo.

Za čudo že prvi spusti so mi nakazovali, da ribe (mali zobatci) so a, da bom kasneje doživel nepozabno izkušnjo, si nisem niti slučajno mislil. Po par zaronov sem naletel na pozicijo, kjer ni bilo v globini rib a zaradi jate manjših ušat sem vedel in kasneje tudi videl, da na površju iščejo pri meni zatočišče pred veliko ribo. Na poziciji kjer po navadi zaide mali zobatec ali kakšna jata malih palamid sem presenečeno na polovici vode zagledal mimoidočega počasnega velikega Gofa…… nooooro,……….potreboval sem trenutek in že z izpraznjenimi pljuči in hitrimi zamahi plaval s ciljem, da ga dohitim ter zadenem v padu. A žal me na razdalji 5 metrov zaznal in počasi in suvereno se odmaknil v globino.

Globoko v sebi sem si mislil ke sreča, ke prizor, ke pravljica, ke walla walla tropski otok je danes to,…Z bežnimi misli sem se komaj zavedal kaj sem videl in se skoncentriral na lov. Filing mi je govoril da Gof ni lovil plen, ampak je bil na pripravah in pregled terena za svojo večerjo,…kot jaz 🙂 Zavedajoč, da se tu okoli vrti tak Gof me je nalezla bolezen adrenalinolandija….

Priprave na naslednji potop sem začel, da sem najprej preveril kje je moja krmarka in šele ko sem ugotovil da mi še vedno strokovno in varno iz daljave sledi s pogledom sem z novo „ boleznijo“ nekako pripravljal na dolg in globok potop.

Po petih minutah sem počasi in mirno zaronil mimo jate posvojenih ušat ter ob plavanju proti dnu (v kristalno čisti vodi) opazoval okolico in teren, ki je bil poln pozidonije ter tu pa tam posejan s kakšno manjšo skalico od katerih sem si največjo izbral za lov na čeko. Nato se je res zgodilo… počasi iz globine, se je vedno bliže po dnu prikazala riba mojih sanj, katera nima sovražnikov v svojem okolju in zato kot podmornica, radovedno in kraljevo priplava direkt pred mano, točno pred mojo puško,……………………. seveda sprožim……………….. in zadanem na edino sigurno točko.

Iz razdalje enega metra od ašte sem zadel g.Gofa direkt v glavo. A takoj po strelu se mi neeeevem kako, prvič s to puško nesrečno zamota laks. Na srečo je ta dan nasproti stal Gof in mi podaril tiste 2-3 sekunde kolikor sem potreboval odmotat laks, bil je v nekem šoku ter brez trzanja na globini 18 m samo z svojo težo vlekel,…vlekel mene in zamotano puško. A šele ko je bil srečno odmotan laks se je začelo – mulinel s 40 m špage je že začel puščati meni najljubši zvok, zvok katerega je zaradi sile prebujenega norega Gofa otežil vračanje na površje,….sledila je norolandija, adrenalinolandija in vse …landije tega sveta, da ribo spremljam in ji ne dovolim ob skale in do dna,…

Ko odvije skoraj cel mulinel je pod mano že črnina in kakih 40-50 metrov globine nato opazim, da dela vedno enake gibe in ugotovim da je bil plen zelo dobro zadet,…Šele takrat nastopi trenutek veselja in ribo iz globin 35 metrov z občutkom vlečem k sebi in se še vedno ob svoji nemoči in moči Gofa trudim sam ostati na površju….ob pogledu na (zame najboljšo) ašto sedwich 7 mm, ki se zvija ob vsakem malem gibu Gofa kot da ni iz jekla, se mi prebudi strah, da se bo riba snela ali strgala špaga,…odločim se na silo približati ribo k sebi in ko je med nama 10 metrov zaplavam naproti,… Z levo roko zagrabim ašto, desnico pa zabijem med velike škrge. Sledijo močni udarci Gofa, da se s svojo plavutjo reši a je prepozno,…

Varno ulovljeno ribo objamem in se šele ob prihodu na površje zavedam, da sem ulovil kapitalnega Gofa…….Gofa mojih sanj.

Moja krmarka se nama je počasi, začudeno približevala in kasneje z golimi rokami pomagala, da sva ga komaj izvlekla na jadrnico, kjer sem videl vso njegovo veličastnost in lepoto. Vsa špaga pa je bila prepletena, ašta pa za v smeti,…če tudi sem streljal iz kratke razdalje ašta Gofa ni prebila čez polovico glave. Ganc nova podvodna kamera katero sem imel ves čas na puški, posnetka ni posnela, ker je imela (kasneje ugotovljeno) tovarniško napako…..a morda je tako prav.

Dneve in tedne sem se spraševal kakšno srečo v sreči sem imel, da sem lahko v teh časih sploh tako ribo videl, kaj šele da sem jo ulovil.

Začudena in ponosa krmarka je kasneje priznala, da je zamudila ves ulov, saj je fino „varno“ na jadrnici pripravljala pribor za si lišpat nohte 😉

25/01/2020

0 responses on "December 2015 - Ulov leta 2015"

Leave a Message

© H2O team. All rights reserved.
X