H2O team potapljanje

Avgust 2022

Jure Daić
zobatec
7.1 kg
12 m
J Jadran
Globoka šulja (nad 10m)
H2O Invert Roller

Na jutranji lov na Palagruži sem se odpravil čisto na izi, brez kakršnih koli pričakovanj, saj sem večer prej dobil gofa 14kg, katerega ulov je podrobno opisan kot ulov meseca julija. Ker je pihal močnejši maestral že zgodaj zjutraj, sem vedel, da to pomeni dober ulov na takšni lokaciji. Ker so vsi ostali lovci izbrali lokacije, kjer sem jaz lovil prejšnje dni, sem se odločil, da jaz predelam ”njihov” teren. Minula leta sem na njih vedno zelo dobro nalovil in konfiguracija terena omogoča lov tudi kondicijsko slabšim lovcem.

Najprej sem odložil vse lovce in nato sem čoln zasidral v zavetrje. Kot vedno sem naredil prvi potop za segrevanje, tako da pripravim apnejo za nadaljnje potope. Že med tem potopom sem videl cca. 1kg orado, ki bi jo lahko ulovil, če bi bil skoncentriran na lov, kot bi moral biti. Naslednji potop na majhnem rtu sem že bil skoncentriran, kot se spodobi. Med šuljanjem sem videl drugo orado podobne velikosti, ki je bila zatopljena v prehranjevanje in z lahkoto sem se ji približal v neposredno bližino. Do strela ni niti zaznala, da sem pod vodo. Takrat sem vedel, da je to pravi dan! Samo nekaj potopov naprej sem med šuljo videl gofiča kako preganja ribice. Tudi on je pristal na puščici. Kmalu sem priplaval do najboljše mikrolokacije na tem terenu, kjer sem v prejšnjih letih ulovil že več zobatcev. Na prvih dveh potopih sem videval samo porcijske ribe in nisem želel sprožiti, da ne preplašim morebitnih večjih plenilcev.

Na površini sem se nadihoval za zadnji potop na tej pošti in mirno sem začel z globoko šuljo. Po 30 sekundah potopa sem bil na dobrem terenu, kjer sem začel oprezati za ribami in mirno nadaljeval proti najboljšemu terenu. Začrtal sem si pot kako bom prišel do tja in v tistem trenutku se je ravno od tam pojavil obris velike glave, ki je plavala direktno vame. Rekel sem si: ”Še en velik GOF”!! in se med tem ustavil ter se skril med razmetane skale. Počasi sem potegnil puško predse, tako da sem nameril v veliko glavo in takrat sem že vedel, da je to pravi kapitalni zobatec. Ker je zobatec prihajal na raženj in je bil ogromen, sem vedel, da ne morem zgrešiti. Pustil sem ga, da je priplaval 1m do špica puščice in takrat sem ga zadel v zenico desnega očesa. Zadetek v oko je bil smrten, zobatec se je obrnil na hrbet in se je začel tresti. Po manj kot 1 minuti potopa sem že poziral z neverjetnim ulovom in počasi začel plavati proti površini. Sledilo je daljše občudovanje novega kapitalca, delanje selfijev in neopisno veselje.

Ker sem lovil vsega manj kot 1 uro, sem moral počakati, da se nalovijo še ostali lovci. Če bi bil v vodi sam, bi zaključil z lovom. V naslednje pol ure sem nalovil še enega šarga in orado. Ker sem tako prišel do dnevne omejitve maksimalne količine rib, sem odplaval do čolna. Počasi smo se zbrali vsi lovci in med kazanjem točne mikrolokacije, je eden od lovcev povedal, da je že dan prej točno tu videl ogromnega zobatca. Predvidevamo, da je bil ta.

Ob prihodu do apartmaja sem najprej prižgal računalnik in pogledal video posnetek. Če sem mislil, da je ulov gofa en dan prej neponovljiv, je ta ulov še bolj izjemen. Ne vem kdaj, če še sploh kdaj, bom naslednja priložnost za strel na kapitalnega zobatca na oddaljenosti 1m.

01/03/2023

0 Odzivi na "Avgust 2022"

Pustite sporočilo

X
vrh