Julij 2022

gof
14 kg
17 m
J Jadran
Globoka čeka (nad 15m)
H2O Invert Roller

Kot vsako leto sem se tudi letos odpravil na tedenski oddih na Palagružo. S skupino lovcev smo lovili že tretji dan in nanizali smo številne zelo lepe ulove a manjkal je pravi kapitalec.

Po jutranjem lovu in kosilu smo se na kratko naspali in se odpravili na popoldansko-večerni lov. Obdelal sem prvo pozicijo, a neuspešno in se nato poln upanja odpravil na svojo najboljšo pošto. Ker jo poznam kot lasten žep, sem vedel ob kateri uri moram biti tam in kje se moram skriti. Vsak premik imam naštudiran do potankosti. V prvih dveh potopih na globoko šuljo nisem videl nič posebnega, manjši zobatci so bili plašni in niso prišli na strel. Nato sem se odločil še za potop na globoko čeko, v zaklon kjer sem nanizal številne nepozabne ulove.

Med dihanjem na površini in mentalno pripravo na potop me je ponovno obdal občutek, ki ga lahko opišem samo kot šesti čut. Začutil sem, da bo v tem potopu nekaj posebnega, saj se je vse poklopilo s potopom iz leta 2017, ko sem na tej mikrolokaciji ulovil 50kg gofa. Tudi leta 2017 je ulov padel tretji večer in vsi ostali bistveni dejavniki so bili skoraj identični. Bili so sorodno močni valovi, močan tok, ki se je še stopnjeval v termoklini in tudi njena globina je bila enaka. Potop sem izvedel ob enaki uri in za zaklon sem izbral kamen na katerem je padel 50kg gof. Med dihanjem sem v mislih videl gofa, ki prihaja na mene direktno, kot na YouTube posnetkih in predstavljal sem si, kako ga bom spustil čisto na puščico in da bom smrten strel izstrelil iz neposredne bližine.

Prižgal sem kamero in začel se je potop. Do dna sem plaval kar se le da počasi in se mirno skril v odličen zaklon. Puško sem držal potegnjeno nazaj za kamen, da se je ne vidi. Oprezal sem v vse smeri, da vidim kaj se dogaja. V daljavi sem zagledal velik obris in cca. 50s po začetku potopa sem dojel, da se je začel odvijati sanjski scenarij, ki sem si ga zamislil pred potopom. Še idealno skrit sem premaknil puško v pravo smer, tako da je gof ni mogel videti in rekel sem si ”Sedaj si moj!”. A čez 3 sekunde se je gof obrnil in odplaval pod kotom 90° stran od mene. Jaz sem bil prav šokiran in ni mi bilo jasno, kako me je pogruntal, saj se je izza zaklona videla le dihalka in pol maske. Prešinile so me misli, pa saj to ne more biti res, to je nemogoče, da kar gre. Ker poznam radovedno naravo gofa sem ostal popolnoma umirjen, le puško sem polagoma obrnil proti njemu. Ko se je gof od mene oddaljil do konca vidnega polja cca. 25m sem ga odločno poklical z gugutanjem iz grla. Čez par sekund se je obrnil in ponovno se je začel odvijati scenarij iz mojih misli pred potopom. Gof je prihajal name v polžjem tempu in takrat sem si rekel ”To je to!”. Prišel je na domet a jaz sem ga pustil prihajati še bližje, tako da je bil že na 100% šutu. Njegovo počasno plavanje proti meni se je še kar nadaljevalo, čeprav je plaval že 20 sekund. Meni se je že smejalo od veselja, saj je bil gof tako rekoč na puščici. Ko se je obrnil na razdalji manj kot 1m od puščice, sem samo mirno sprožil in gof je, kot predhodno v mislih, samo padel na hrbet in se stresel. Jaz pa sem 1min in 30s po začetku potopa počasi odplaval proti površini in med tem delal selfije. 🙂 Prelil me je občutek popolne sreče in veselja. V mislih sem že gledal posnetek tega neverjetnega in neponovljivega ulova. Zelo redko se zgodi, da riba priplava tako blizu in da je pri tem še prižgana kamera.

Ker sem zadovoljil svoje lovske apetite sem počasi odplaval do čolna, kjer sem užival v pogledu na še en nepozaben ulov. Ko sem pobral vse ostale lovce, je sledilo pripovedovanje zgodb, čiščenje in filiranje gofa ter priprava okusne morske večerje. Ko sem šel spat se mi je v glavi odvrtel film tega neponovljivega dogodka!

13/02/2023

0 responses on "Julij 2022"

Leave a Message

X
top