H2O team potapljanje

Avgust 2018

Žiga Volgemut
gof
17 kg
9 m
J Jadranotok Vrgada
Globoka šulja (nad 10m)
Granda

Podobno kot ostale dni na dopustu smo se s čolnom odpravili kopat, tisti dan smo izbrali otoke pri Žirju. Prve ure je bil ulov slabši. Po vrnitvi na čoln in malici z ostalimi, ki so bili zgolj kopalci, se je vreme poslabšalo – vse je kazalo na nevihto, ki je prihajala s kopnega in se je pomikala proti severu. Tudi zato smo se sklenili premakniti južneje v bližino Vrgade. Ker mi ni preostalo veliko časa, saj smo se želeli vrniti na kopno zaradi dežja, sem sklenil hitro iti v vodo na približno poznan teren.

Čeprav sem se amatersko s podvodnim ribolovom (in svojo 45cm pnevmatsko puško) ukvarjal že v rani mladosti (11-15 let), sem tečaj podvodnega ribolova pri Daiću opravil šele letos spomladi. Pravilne tehnike potapljanja sem se naučil šele letos na tečaju, zategadelj sem šele začetnik.

Na letošnjem dopustu so se mi prvi streli ponesrečili, nekajkrat sem zgrešil, nato sem le dobil dve oradi, hkrati pa sem imel nesrečo, da so me ob snemanju orade prišli pogledat brancini, ki pa so, seveda preden sem uspel nabiti puško, odplavali.

Izmenično sem poskušal s plitko čeko. Tik pred rtom sem poskusil tudi z metom kamna. Ko sem se po šuljanju v globino vlegel v zaklon, sem zaznal, da so vse ribe naenkrat plašno obstale. Sprva sem mislil, da sem nekako splašil bližnje ribe, a sem v naslednjem trenutku zagledal ogromno glavo … Ne! 2 glavi … Ne! Vsaj 3 glave … Takoj nato pa celostne obrise velikih rib. V prvih trenutkih sem mislil, da gre za zobatce, a takoj, ko so se še ribe bolj približale, mi je postalo jasno, da gre za gofe. V trenutku, ko sem ribo prepoznal, sem pomislil, kako neverjetno je, da sem dan prej naključno bral nek članek o lovu gofov na panulo. Naslednji dan pa sem gofa videl v živo. Hkrati me je zaskrbelo, da bo moja 1m dolga puška z enim peresom na ašti majhna za tako veliko ribo in da se bo gof hitro snel.

Gofi so priplavali z moje desne (vzporedno z menoj), poskušal sem se še malo bolj potuhniti in pripraviti puško. Gofi so me zaznali, se obrnili v desno, nato pa se je najbližji še enkrat obrnil in zaplaval v mojo smer. Takrat sem se odločil, da bo to moj trenutek … Pomeril sem v glavo … In sprožil … Vedel sem, da sem ga zadel, vendar je gof neverjetno hitra riba in v naslednjem trenutku več nisem videl nobenega. Takoj sem zaplaval proti površju, slišal sem piskajoči zvok mulinela in ko sem prišel do površja, je bil ta že povsem odvit. Začel me je vleči proti odprtem morju. Ker nisem vedel, kako dobro je prebit, sem na rahlo plaval za njim, da se ne bi zaradi prevelikega upora snel. Hkrati sem z roko mahal proti našemu čolnu, ki je bil približno 100m vstran, vendar me ostali niso opazili. Izkazalo se je, da se je gof dokaj hitro utrudil, zato sem ga začel počasi vleči k sebi – potegnil sem nekaj metrov vrvice, nato jo je riba spet odvila, to sem ponavljal in gof je vrvico odvijal vse manj. Po nekaj minutah sem ga imel pri sebi, izvlekel sem nož in ga rešil muk.

Ko sem ga držal v rokah, nisem mogel verjeti, da mi je to res uspelo in da v rokah res držim tako lepo ribo. Zadel sem ga tik nad očmi, pred sprednjo plavutjo, ašta pa je pogledala ven na hrbtu, pred repom. Ker je plaval vstran od mene, se ni mogel sneti.

27/01/2020

0 Odzivi na "Avgust 2018"

Pustite sporočilo

X
vrh