H2O team potapljanje

April 2020

Jure Daić
zobatec
7 kg
7 m
Kvarnerotok Cres
Plitka šulja (do 10m)
Granda

S skupino tečajnikov sem se drugi dan tečaja odpravil na dobro poznane lokacije, ki omogočajo lov na čeko in globoko šuljo. Ta dan sem tudi prvič lovil z novim modelom triplex rolerja, ki sem ga dobil na testiranje. Ker v letošnjem letu še nisem dobil ribe +2kg, sem imel ob testiranju nove puške velike apetite.

Na prvi poziciji smo lovili s tečajniki na čeko in večjih rib ni bilo videti. Ko sem s vsemi tečajniki predelali čeko, smo se po odmoru premaknili na drugo pozicijo, ki jo prav tako poznam do potankosti. S tečajnikom sva se zasidrala pred rtom in se previdno šuljala do pošte na rtu. Ko sem naredil prvi potop sem med počasnim šuljanjem na samo 6m globine zagledal nek obris. Sumil sem, da je mogoče zobatec, a okoli njega je bilo stotine fratrov. Zelo počasi sem se splazil malenkost naprej, počasi dvignil glavo iz zaklona in izostril pogled, tako da sem videl ogromnega zobatca. Ker je bil okoli njega na stotine fratrov, sem jih moral najprej splašiti tako, da se zobatec ni bi prestrašil. Ko sem se počasi prišuljal nazaj do obale, je ura pokazala potop dolg 2min 36s na samo 7m globine. Tečajniku sem razložil, kaj sem videl in da je okoli zobatca še vedno preveč fratrov.

Tako sva se previdno prestavila naprej, da sem lahko splašil še fratre, ki so bili na drugi strani. Po drugem dolgem potopu in šuljanju previdno nazaj do površine, sva si s tečajnikom vzela čas, da se nadiham. V dobrem zaklonu sem mu razlagal, kakšna je situacija in strategija ter kaj imam namen narediti v naslednjem potopu. Ko sem bil mentalno pripravljen in nadihan za zelo dolg potop, sem tečajniku rekel, da imam sedaj dobro priložnost za ulov, saj sem splašil fratre, zobatec pa bo predvidoma še tam. 20 sekund pozneje sem se potopil.

Najprej sem počasi krenil do prvega zaklona na 4m globine, kjer sem se v miru ustavil in pogledal, če je zobatec še tam. Ker ga ni bilo na istem mestu, sem se odpravil do globljega zaklona na 6m globine. Ves čas sem s pogledom spremljal previs, kjer bi se zobatec naj zadrževal. Ko sem prišel v zaklon, sem ga zagledal, kako se je premikal pod previsom. Takrat sem mirno potegnil puško predse in pazil, da mu je ne pokažem. Zobatec se je začel približevati in zdel se mi je vedno večji, a jaz mu še nisem takoj pokazal puške. Ko je prišel na domet, sem dojel da je to moj največji zobatec do sedaj. Takrat sem puško privzdignil do konca in si samozavestno rekel: moj si. BUM!!! Zadetek je bil idealen, točno v sredino. Takoj sem odplaval na površino in ga kontriral, da se mi ne zavleče v kakšno luknjo. Po cca. 1min in pol sem se na površini z glasnik krikom razveselil ulova. Čez par sekund sva skupaj s tečajnikom zobatca potegnila na površino in se veselila kapitalnega ulova. Tečajnik se ni mogel načuditi, kako je možno tako zverino uloviti tako plitko. Sledilo je poziranje, fotografiranje, občudovanje ulova, čiščenje rib,…

Zobatcu je iz ust visel cca. 1m dolg laks. Spraševali smo se, če se je strgal komu med lovom na panulo ali kaj podobnega. Ko smo mu odstranjevali drobovje, smo videli, da ima v želodcu cca. 200g težko orado, ki je bila s trnkom zapeta za hrbet. Zobatec jo je pogoltnil v enem kosu.

 

11/12/2020

0 Odzivi na "April 2020"

Pustite sporočilo

X
vrh