POTAPLJANJE NA VDIH IN PODVODNI RIBOLOV

Zgodovina žensk v apnei se je pričela v zgodnjih šestdesetih letih. 26. junija 1965 se je 21 letna Giuliana “Jolly” Treleani potopila na -31m in s tem prehitela Hedy Roessler z -30m in pred njo Francesco Trobi z -25m. Nekaj mesecev za njo je rekord podrla Evelyn Petterson z -33m na Bahamih. Giuliana je ponovno osvojila naslov leta 1966 z -35m. Nato je z Maiorco odpotovala na Kubo in tam dosegla -54m. Vsi ti rekordi so bili postavljeni v disciplini spremenljive obtežitve. Na -31m se je ta čas, v konstantni obtežitvi pognala sestra Giuliane, Maria Treleani. Sestri Maiorca, hčeri Enza sta se pojavili leta 1978, ko je Patrizia postavila svoj prvi rekord -40m v konstantni obtežitvi. Sestra Rossana jo je dohitela naslednje leto. Leta 1980 je Patrizia prekinila s potapljanje zaradi nosečnosti in tako je njena sestra Rossana sama nadaljevala na -45m. Nato je sledilo šest letno zatišje, vse dokler se Rossana ni spustila na -69m v spremenljivi obtežitivi. Leta 1987 z rekordi ponovno pričela Patrizia in prehitela sestro za en meter, ter se spustila na -70 v spremenljivi obtežitvi. Rossana je takoj odgovorila in poglobila rekord za nadaljnjih 5 metrov, leta 1988 pa se je spustila na -80.

Eno leto kasneje je učenka Mairoce prehitela vse, tudi moške, s -107 metri v disciplini no-limits.

V letih 1990 do 1993 se je Rossana Maiorca posvetila izključno konstantni obtežitvi in poglobila rekord na -59m ter s tem prešla tudi svojega očeta. Naslednje leto je lov za rekordi opustila in se posvetila družini.

Naslednje sijoče ime je bila sigurno Kubanka Deborah Andollo, šampionka v sinhronem plavanju. Na vrh se je povzpela z vsemi tremi rekordi: -67 v konstantni obtežitvi, -95 v spremenljivi in -115m v no-limits. Sledila ji je Tanya Streeter najprej z prav tako -67m v konstantni obtežitvi, nato pa dosegla tudi -70m.

Pri kategoriji pa moramo omeniti še Audrey “Mestre” Ferreras, Pipinovo ženo. 1. januarja 2001 je dosegla rekord z -130m ter nato naprej trdo trenirala. 4. oktobra 2002 se je na treningu spustila na neverjetno globino -166m, kar pa za rekord ne šteje. 8 dni kasneje se je bila pripravljena spustiti se na globino -171m in s tem podreti vse takratne rekorde. Tudi moške. Vendar pa ji to ni bilo usojeno. Na -171m globine se ji balon za dvig ni hotel odpreti in sama je pričela z dvigom z lastnimi močmi. Zatajili so tudi varnostni potapljači. Tako je potop, ki bi moral trajati le nekaj več kot 3 minute trajal več kot 8 in pol minut. Šele takrat je Pipinu uspelo dvigniti njeno telo iz vode. Vendar je bilo za Audrey prepozno. Točno leto dni kasneje je Pipin v spomin na svojo ženo, uspešno ponovil njen potop, vendar brez prisotnosti AIDE in tako ta globina ni priznana kot uraden rekord.

Danes se v svetu pojavljajo še imena Yasmin Dalkilic, Mandy Rae Cruickshank in Annabel Briseno, za katere domnevamo, da bodo dominirale v naslednjih letih.

Trenutno najboljše v bazenskih disciplinah pa so Renate De Bruyn s 104m v dinamiki brez plavuti in Johanna Nordblad s 154 metri v dinamiki s plavutmi ter Lotta Ericson v statiki z 6 min in 31 sec.

Za konec pa še opozorilo. Nikomur ne priporočam, da se poskuša potapljati na vdih sam. Mednarodna organizacija CMAS, s štabom vrhunskih strokovnjakov hiperbarične medicine (medicine visokih pritiskov), ni zaman označila takšno početje kot veliko neumnost. AIDA, pod katere okriljem se odvijajo takšna tekmovanja, zahteva zelo stroge varnostne ukrepe pri takšnem početju.

24/05/2010

0 Odzivi na "Ženske v apnei"

    Pustite sporočilo

    Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

    Copyright © H2O team
    X