H2O team potapljanje

Oktober 2022

Jure Daić
kirnja
15.5 kg
14 m
J Jadran
Globoka šulja (nad 10m)
H2O Invert Roller

Med Spearfishing Sailing izletom po otokih J Dalmacije smo vsakodnevno lovili ribe na top lokacijah. Ko sem zvečer že zaključeval z lovom, sem se približeval poznanemu rtu, kjer sem že nanizal dobre ulove. Tokrat je bila ura že precej pozna in je bil teren v senci in zaradi pozne ure je bila vidljivost zelo slaba. Med šuljo prosti globini sem v enem trenutku zasledil obris velike kirnje, ki se je premaknila za skalo. Previdno sem se začel približevati skali in ko sem pogledal čez njo, je bila kirnja že 15m naprej. Dojel sem, da me ni zaznala in da se lahko drug dan vrnem ponjo.

Zjutraj smo se odpravili na lov in najprej sem lovce razvozil vsakega na svojo pozicijo. Jaz sem imel v mislih predvsem dve mikrolokaciji. Najprej sem obdelal prvo pozicijo, kjer sem pričakoval zobatce in ni bilo uspeha. Nato sem se odpravil do lokacije, kjer sem dan prej videl kirnjo. Na površini sem se v miru nadihal in med tem oprezal za kirnjo ter spremljal obnašanje majhnih rib. S šuljo proti globini sem začel zelo počasi in se po dobro skriti poti plazil do mesta, kjer sem večer prej videl kirnjo. Še preden sem prišel do tja sem jo zagledal, kako ponovno patrolira na svojem terenu. Ker sem jo videl preden je ona zaznala mene, sem se ustavil in počasi potegnil roko predse in počakal, da priplava v kader izza skale. Imel sem srečo, da je v tem trenutku plavala vzporedno ob previsu prosti meni in ne vstran, kot dan prej. A vseeno je bila njena pot 10m izven dometa puške. Ker mi je teren nudil dober zaklon sem se potuhnil in skril še puško, tako da je iz zaklona gledala samo kamera. Tako sem kirnjo v zaklonu spremljal 20 sekund in čakal, da zaplava za velik kamen, kamor je bila namenjena. Takoj ko je dala oči za kamen sem začel s hitro šuljo proti njej, kar mi je vzelo dodatnih 10 sekund. Ko sem prišel do skale sem vedel, da bo kirnja nekje za njo in da se bova srečala iz oči v oči na neposredni bližini. Poln vznemirjenja sem se začel dvigovati čez kamen in nisem vedel ali bo prej videla ona mene ali jaz njo. Na srečo sem jo videl prvi, hitro sem puško potegnil v levo proti njej in ko sem jo imel na zicerju me je prvič videla, ter še začudena priplavala nekoliko bližje. Nisem se obotavljal, takoj sem sprožil brez pravega ciljanja, saj je bila tarča zelo velika in blizu. Kirnja je najprej znorel in se po prvih obratih zagnala proti luknji. Vrvico sem močno zategnil, da sem ji onemogočil pobeg v luknje, od koder bi jo težje izvlekel. Po vsega 10 sekundah borbe se je vdala in takrat sem mirno odplaval proti površini. Na površini je sledilo veselje in poziranje pred kamero.

Glede na to, da sem imel v letu 2022 veliko kapitalnih gofov, zobatcev in manjših kirnj, je bila ta kirnja še pika na i lovsko zelo uspešni sezoni. Ponovno sem poln pričakovanj čakal, da se vrnem iz lova in pogledam video na računalniku. Bil je še boljši, kot sem pričakoval.

01/03/2023

0 Odzivi na "Oktober 2022"

Pustite sporočilo

X
vrh