Oktober 2020

kirnja
16 kg
14 m
J Jadran
Globoka šulja (nad 10m)
Granda

Na jutranji lov sem se odpravil poln optimizma. Lovili smo na otokih J Dalmacije, kjer smo si obetali dober ulov. Večer pred lovom sem našel novo pozicijo z zobatci. Ker niso prišli na strel, sem si v glavi izdelal strategijo potopa za naslednji dan. Zato sem kljub bonaci po tihem upal, da ulovim kakšnega kapitalnega zobatca.

Najprej sem naredil dva potopa za ogrevanje, da se sprostim in pripravim psiho za potop na pozicijo. Previdno sem priplaval do pošte, se začel mentalno pripravljati in iz zaklona gledati, če se kje giblje kakšen predator. Po par minutah na površini sem bil pripravljen za potop in po globokem vdihu sem začel previdno šuljati proti globini. Med premikanjem v dobrih zaklonih sem opazil prvega manjšega zobatca. Med plavanjem se je umaknil za skale, tako da sem se lahko brez težav približeval zaklonu, kjer sem naredil čeko. Misli so mi že bežale k znanemu reku: »kjer so manjši so lahko tudi večji«. Zobatec se je kmalu vrnil na strel, a sem ga ignoriral, saj sem na desni strani videl velike komade, ki pa so bili zaradi bonace zelo zadržani in so se začeli umikati. Ker sem imel na zalogi še dosti zraka, sem jih poklical z gugutanjem. Na levi sem videl odskok črnik in jasno mi je bilo, da je tam roparica. Premaknil sem glavo in videl mini obris ogromne kirnje, ki je zaznala moje privabljanje in se je pri tem premaknila. Ker poznam obnašanje kirnj, mi je bilo jasno, da je zaradi velikosti že zelo izkušena in da me ni videla. Če bi me videla, se ne bi premikala za polico, ampak bi bežala ali bila pri vhodu v luknjo. Tako sem v manj kot pol sekunde naredil novo taktiko in že sem po dobrih zaklonih šuljal na kirnjo. Postavljena je bila idealno za polico, lahko sem se ji skril tako, da sem ji videl samo hrbtne bodice in ne glave, kar je pomenilo, da tudi ona ne more videti mene. Z drugim očesom sem škilil na zobatca, ki je še vedno bil blizu in če bi odskočil, bi to pomenilo tudi beg kirnje. Pazil sem tudi, da ne preplašim črnik in ostalih malih ribic, saj bi tudi to preplašilo kirnjo. Mirno sem se splazil do kirnje in ostal skrit, a ko je videla puško in kamero je odskočila. Ker sem ji bil zelo blizu sem hitro korigiral smer ciljano in jo v begu dobro zadel na sredino v repnem delu. Trojni roler jo je z lahkoto prebil in ostala je na puščici. Ker je začela bežati proti luknji, sem jo zategoval in se istočasno veselil kapitalnega ulova, ki ga nisem pričakoval.

Takoj, ko je bila v močnem prijemu mojih rok, sem jo zvlekel na površino in sledilo je nepopisno veselje! Z lovom sem zaključil predčasno, saj sem vedel, da bom potreboval več ur za čiščenje in filetiranje takšnega ulova.

05/01/2021

0 responses on "Oktober 2020"

Leave a Message

Vaš e-naslov ne bo objavljen.

© H2O team. All rights reserved.
X