H2O team potapljanje

Oktober 2018

Jure Daić
kirnja
20 kg
15 m
J Jadranotok Mljet
Globoka šulja (nad 10m)
Granda

Kratek izlet v J Dalmacijo sem izkoristil za hiter skok v vodo. Ker je bilo časa za ribolov premalo, sem se odpravil na najboljše pozicije, kjer sem pričakoval dober ulov. Zelo hitro sem naletel na ogromno kirnjo, ki pa me je opazila in pobegnila v svojo luknjo. Dobro sem si zapomnil kje ima svoj zaklon in nadaljeval z lovom.

Po par neuspešnih potopih sem na globoki šulji pogledal čez rob, kjer sva se z lepo kirnjo pogledala iz oči v oči na cca. 1 m oddaljenosti. Kirnja je takoj odskočila in v hitrem instiktivnem strelu sem jo zgrešil. Ker je pred menoj v paniki pobegnila v ”nestandardno” luknjo, sem jo brez težav ulovil v naslednjem potopu.

Čez nekaj časa sem na dolgi globoki šulji naletel na še eno zelo veliko kirnjo. Ker je bila izven dometa, sem jo samo posnel in si naredil strategijo kako do nje. Ostalo mi je še dovolj sape in zato sem se odločil, da jo poizkušam dobiti še v tem potopu. Tako sem se do nje splazil po drugi poti in jo presenetil. Z lovom sem zaključil, na čolnu pa užival v tehtanju kapitalnih ulovov. Sledil je še foto shooting in čiščenje rib.

Naslednji dan sem odpravil na isto lokacijo. Zanimalo me je, če bo kirnja velikanka še vedno na istem mestu. Na površini sem se dobro nadihal in se začel plaziti proti skrivališču, kamor se je dan prej skrila kirnja. Med šuljanjem sem oprezal levo in desno, če bi jo videl kje na prostem. Ko sem bil že čisto blizu njene luknje, sem se spomnil, da sem pozabil vklopiti kamero. Ker bi prižiganje kamere povzročilo nepotreben hrup, sem se odločil, da najprej pogledam v luknjo. Bil sem skoraj 100% prepričan, da je ne bom videl. Ko sem previdno poškilil čez kamen, sem jo zagledal kako v luknji miruje direktno pred menoj. Takoj sem se potegnil nazaj in razmišljal ali naj prižgem kamero. Ker bi to trajalo predolgo, pri tem pa bi jo lahko splašil, sem si rekel ni važen video, samo, da ne naredim napake. Neslišno sem se še enkrat potegnil čez rob s puško usmerjeno direktno proti kirnji. Ker je bila glava potegnjena nazaj, sem zelo slabo videl v temno luknjo in nisem vedel ali merim v njo ali ne. Tako sem se potegnil malo bliže in v tistem se je kirnja začela premikat. Brez razmišljanja sem sprožil in jo zadel v ličnico. Ker je bila zadeta na raženj, se najprej ni niti premaknila, šele čez 2 sekundi je začela bežati. Pri tem je 8 mm puščico zvijala, kot da je debela 6 mm. Takoj sem jo zategnil, da se mi ne bi zagozdila in ko sem jo potegnil iz luknje, sem bil presenečen nad prebojnostjo puške. Kirnjo sem zadel v ličnico, puščica jo je prebila v celoti do repa in na drugi strani pogledala še slab meter iz kirnje.

Lov sem za ta dan zaključil in odplaval do čolna. Po tehtanju in slikanju je sledilo večurno filetiranje ulova. To je zame do sedaj največja kirnja in še ena nepozabna morska avantura!

27/01/2020

0 Odzivi na "Oktober 2018"

Pustite sporočilo

X
vrh