November 2017

zobatec
5.7 kg
2 m
J Jadran
Plitka šulja (do 10m)
Granda

Zgodba o letošnjem ulovu meseca se je pričela lani jeseni, ko sem lovil v J Dalmaciji. Na enem rtu sem videl idealno pozicijo za brancina in ko sem pripravljal potop je mimo priplaval ogromen zobatec cca. 8kg. Nisem mogel verjeti, da je tako velik zobatec v takem pličaku na terenu, ki ni značilen za to vrsto ribe. Pozneje sem od domačina zvedel, da je tudi on na tem rtu videl takšnega zobatca. Na pozicijo sem še nekajkrat vrnil in ni bilo uspeha.

Ker ga nisem ulovil lani sem upal, da bo letos več sreče. Nekega dne ko je pihal močan jugo smo se odločili, da gremo ponovno loviti na te terene. Na čolnu smo se pogovarjali kdo bi obdelal ta rt. Rekel sem, da bi lahko šla Tanja, ampak bi ga verjetno preplašila. Kolega je rekel, da sem jaz lani našel to pozicijo in da naj grem poizkusit jaz. Tako sem previdno priplaval na rt in naredil čeko na samo 2m globine tik ob obali v idealnem zaklonu. Pred puško se je vrtelo ogromno manjših živahnih rib in takrat sem na desni videl lepega šarga. Zdelo se mi je da je za njim večja senca in ko sem zumiral, če je to zobatec sem zaznal, da se pred puško umikajo salpe. Takoj sem pogled obrnil naprej in pred menoj je že bila ogromna glavonja od zobatca, ki sem ga ponovno ocenil na cca. 8kg. Ker sem moral še malo pomakniti puško, da ga nacentriram sem zamudil strel. Lahko sem samo gledal in snemal veliki rep, ki se umika iz pogleda. Jezil sem se nad seboj kako sem lahko zamudil ulov življenja kapitalni zobatec na samo 2m globine, v novembru in z prižganim GoPro-jem. Mislil sem kako dober posnetek bi nastal, saj je bil zobatec manj kot 2m od puščice.

Ostal sem miren in nadaljeval s ček, ter ga potiho poklical, da se vrne. Čez 15s sem ponovno videl veliko glavo, ki je prihajala direktno name. Tokrat sem bil pripravljen, ocenil sem ga na cca. 6-7kg in da je v ozadju še drug komad. Zobatec je priplaval name čisto naivno, kot da je kakšen 0,3kg velik pic. Ko se je rahlo obrnil sem mirno sprožil in ga zadel z idealnim zadetkom. Sledilo je veselje ob prijetnem zvoku odvijanja mulinela, kmalu sem ga zvlekel k sebi in ga rešil muk. Vzel sem si nekaj časa za ”video shooting”. Ko sem prišel s čolnom po kolega me je takoj vprašal, če sem ga dobil. Nasmeh na obrazu je bil dovolj jasen, da je takoj odprl hladilno torbo.

Ko smo prišli do apartmaja sem takoj odprl laptop, da vidim posnetek. Najprej se zaradi pozidonije vidi samo velik rep 2m od puščice kako se umika. Potem se čez 15s ponovno vidi velika glava, ki se vrača na puščico in v glavnem trenutku ena travica zakrije zobatca, tako da se ne vidi strel in zadetek. Mi smo se iz srca začeli na glas smejat, ker sem cel dan sanjal kako dober posnetek bo nastal. Na koncu pa se zaradi ene travice ne vidi glavni del ulova.

Na koncu mi je vseeno, da posnetek ni nastal takšen kot sem si zamišljal. V moji glavi je ostal spomin na veliko glavo na samo 2m globine. To je moj prvi tako velik zobatec ulovljen v plitvini, prvi veliki zobatec ulovljen v novembru in dobil sem ga plansko tako kot sem si zamislil.

22/09/2020

0 responses on "November 2017"

Leave a Message

X
top