November 2016

3.5 kg
3 m
J JadranPelješac
Plitka šulja (do 10m)
AbellanAbellan 110

Pozdravljeni ljubitelji morja!

Tudi letos sem si zaželel jesensko zimskega morja, predvsem po lanskem slabem decembru, s kolegom Tonetom nisva imela sreče z vremenom in se po dveh dneh vrnila s Pelješca. Letošnja odprava je bila sredi novembra z dokaj dobro vremensko napovedjo za Dalmacijo. Dva neustrašna lovca, čoln in vsa oprema za teden dni in že sva bila na Pelješcu.

Sobota in nedelja nama nista bili preveč naklonjeni, oblačno in kar nekaj juga. A v ponedeljek čisto drug, noro lep, sončen dan z malo vzhodnika. Drago (kolega in lastnik čolna) predlaga južno stran Pelješca. Že po nekaj minutah mi je bilo takoj jasno, da riba dela. Takoj sem ujel porcijsko orado, še eno zgrešil, a ves čas užival v obilju rib, salpe, fratri, šargi, ciplji…, ki so me oblegali. Okoli 12. ure pa sem prvič videl ogromno orado, ki je priplavala iz trave v manjši zaliv. Na strel ni prišla, me je takoj zaznala in počasi odvila v modro. Postal sem mnogo previdnejši, napravil nekaj potopov na 10m (meja s travo) a nič. Po tem najdem dober zaklon na rtu pred manjšim zalivčkom in opazujem. Kmalu opazim par lepih orad, čez 2kg, ki plavata na globini 5 do 6m v zaliv. Na strelu nista bil, a sta se vrteli v zalivu. Kmalu priplavata še dve in za njima še ena res velika. Teren odprt, brez možnosti zaklona.

Odpravim se naprej in pridem do relativno dobrega zaklona. Počakam. Kmalu priplava velika orada, po oceni blizu 2kg. Me ne vidi in tudi ne čuti a obrne pred zanesljivim strelom. Kmalu prideta še dve, ki prav tako mirno odplavata. Nato zagledam pod menoj ogromno glavo, ki se komaj premika. Ni mi bilo jasno od kod je prišla tako velika mrcina. Neugoden položaj, riba 3m pod menoj in ni na strelu. Na mojo srečo se premakne ob robu grebena proti obali in mimo mene. Malenkost se premaknem, da poravnam puško proti ribi, ko me začuti. Obrne se rahlo v desno, malo pospeši, vendar ni zdivjala. Za mene zelo neugoden položaj za strel, 3m nad ribo, nič bočnega položaja, samo velik hrbet. Ustrelim in jo zadanem na sredini hrbta v smeri proti glavi in vidim, da je puščica ne prebije. Videti podivjano orado in to na »ašti«, tako sem izgubil kar nekaj orad. A tokrat odvržem puško, se potopim do vrvice in jo ves čas odmikam od skal, da slučajno ne zapne. Po nekaj minutah se riba skrije pod skalo. Vidim samo puščico. Se potopim, primem puščico in s sunkom prebijem ribo ter ji tako zapečatim usodo. Šele, ko jo primem, se zavem, kako ogromna orada je to. Take še nisem videl. Skratka, nepozabno doživetje, adrenalin pod vodo in nepozaben novembrski dan.

Naj povem še to, da sva ta dan s kolegom Dragom ujela čez 8 kg rib. Še lampugo čez 2kg, dve kilski oradi, škarpeno in nekaj porcijskih orad. Morje skoraj 19 stopinj, sonce, mir in uspešen lovni dan, ni več kaj dodati.

25/01/2020

0 responses on "November 2016"

Leave a Message

X
top