Marec 2022

orada
3.1 kg
4 m
Zadarski arhipelag
Plitka šulja (do 10m)
Interceptor

S kolegom Jankom sva se odpravila na prvi lov v sezoni. Dogovor je bil, da loviva 3 preskoke. Voda ni bila nič kaj prijetna, imela je le 12-14 st. C. Lovila sva povprečno dobro, v glavnem porcijske orade, šargi….po dveh preskokih  razmišljava, če bi naredila še en preskok ali greva podhlajena čimprej domov. Vedel sem, da naslednji dan dobim večji obiske in mi za večerjo manjkata še dve ribi….strinjava se, da narediva še en krajši 45 minutni preskok.

Kar mi je primanjkovalo rib za večerjo sem kar hitro lovil. Prišel sem do rta, ki se je obračal v globok zaliv, pogledal sem na uro in najin čas se je že iztekel. Odločil sem se, da počakam kar na rtu, saj bo čoln vsak čas tu…. Janka je že prej zeblo. Na samem rtu se povlečem nazaj v špranjo in na dihalki čakam čoln. Mimo priplava jata lepih cipljev in pustim jih mimo…kar hitro prideta v doseg puške še  2 oradi,  400 in 600 gramov. Ker imam dovolj rib pustim obe, da odplavata, pri tem pa si mislim, da bo mogoče priplavalo kaj konkretnejšega. In res! Po nekaj trenutkih priplava mama orada, direktno proti rtu iz moje desne. Uuuuu kaak komad! Plava odločno, počasi, vsake toliko časa minimalno  zamahne z repom in gre skoraj direktno proti meni. Puško še imam ob sebi in je ne smem premakniti. Na videz mirno sem čakal, v meni pa je divjal srčni utrip, krči v želodcu..… čakam čakam… tako je priplavala dober meter do mene in v isti smeri naprej mimo rta. Ni me skužila!!!!  Še malo sem počakal in v zadnjem hipu sem premaknil puško za skoraj 180 stopinj. Skoraj na skrajnem dometu, dobrih petih metrov od ašte pomerim navzdol za njo in buuummm. Zadanem jo kot sem ciljal in se potopim do nje, trdo jo stisnem k sebi in že se veselim! Moja-moja!!! To je bil super filing, ko sem stisneš nekaj konkretnega k sebi!!! Ko sem prišel na površino, je že bil Janko 50m od mene.

Dragi  potapljači, dokler smo v vodi je vedno upanje in šansa, da pride ulov, dneva, meseca, leta, življenja. In to po navadi ravno takrat, ko najmanj pričakuješ. Precej lovim s tehniko plitke šulje, in me vsako leto bolj veseli spoznanje, da imam z tako fizično nezahtevno  tehniko lova precej možnosti, za dobre ulove tudi čez dobrih 20 let. Takrat že skoraj vsi podvodni lovci preklopijo na panulo ali kavč. Komaj čakam naslednji ribolov.

27/10/2022

0 responses on "Marec 2022"

Leave a Message

© H2O team. All rights reserved.
X