Marec 2015

kirnja
5 kg
75 cm
17 m
Madagaskar
Lov po luknjah
TeakseaTeaksea Azimut 115

V času deževne dobe je bilo morje precej milj od obale, zaradi reke, ki se je izlivala nedaleč, povsem motno. Zato smo se odpeljal na odprto morje, 15 milj daleč. Tu pa čudovito. Vidljivost do dna, 28 metrov. Ena zraven druge, sta tu dve plitvini, vsaka kakšnih 100 m dolga in 50 m široka. Loči ju kakšnih 100 m širok pas dna pokritega z belim peskom. Plitvini se iz peska dvigata kot dva grička iz koral, iz 28 metrov, na globino 11 metrov. Kot dve veliki ženski joški.

Vrh obeh plitvin je nerazgiban, ni ribjih skrivališč. Na globini kakšnih 17 metrov in vse do dna pa postane dno razgibano s številnimi skrivališči. Tu so se gibale, smukale iz lukenj ven in kasneje spet nazaj, kirnje do 20 kg težke. Tistih orjaških, ki po pripovedovanju tehtajo tudi do 200 kg in se rade zadržujejo med obema plitvinama, tokrat ni bilo na spregled. S solovcem sva se odločila, da kirnj ne ustreliva veliko (vsepovsod po svetu so ogrožene), raje skušava ujeti pelagijske ribe.

Pod nama se je motalo na stotine malih barakud in na tisoče malih karangidov. Dve zobati tuni pa nista prišli na strel. Tudi mala barakuda, ki sva jo razrezala na drobne kose, ki jih je tok počasi odnašal, niso privabila večjih pelagijskih rib.

Tako sem ustrelil 4 kirnje, ena je imela okrog 20 kg (100 cm), najmanjša (na fotografiji) okrog 5kg in 75 cm. Ta je med vsemi kirnjami najbolj okusna in v morju zelo opazna. Še živa ima izrazite, kot limona rumene proge (barve repne plavuti na fotografiji) in nad dnom precej leno plava.

Dve kirnji sta se takoj poslovili od življenja, dve pa sta mi puščico povlekli v luknjo. Ko je ena izmed njiju opletala pred luknjo, jo je šavsnil morski pes in pustil sledi kot britev ostrih zob. Dan prej sem na drugi lokaciji videl morskega psa kladivarja.

Glede opreme nova izkušnja. Puščica vezana na cevko je za kirnje neprimerna. Prepočasi jo po zadetku zategujem in kirnja rada pobegne v luknjo. Potem pa potopi… in, ukrivljena puščica. Je pa primerna za lov v modrem, kjer riba ne more doseči dna. Kaže, da bom prihodnjič cevko zamenjal z debelejšo, zelo togo nylonsko vrvico (ne tisto, ki je običajno na potapljaških plovcih: ta je pretanka in ne dovolj toga).

Čeprav plitvini nista dali pelagijskih rib pa sta bili zaradi bistre vode in pestrega življenja najlepši tropski, na katerih sem kdaj lovil.

25/01/2020

0 responses on "Marec 2015"

Leave a Message

X
top