H2O team potapljanje

Maj 2016

Jure Daić
zobatec
4 kg
20 m
Ostalo
Plitka čeka (do 15m)
Omer

Ob 7.00 sem se s tremi tečajniki odpravil na tečaj podvodnega ribolova. Vremenska napoved je obetala dober ulov, saj je bil veter ravno dovolj močan, da smo lahko s čolnom prišli do lokacije. Z lovom po valovitem morju pa imam dobre izkušnje.

Na prvem preskoku sem imel priložnost za ulov dveh kapitalnih zobatcev. Prvič sem se skril na napačno mesto in tako mi je zobatec prišel iz boka kjer nisem imel zaklona. Drugič sem gledal za zobatcema, ki sta se umaknila v desno, med tem pa se je pred menoj izza kamna na skrajnem dometu pojavil 6 kilaš. Ko sem ga videl je bilo prepozno, sem pa ga vsaj lepo posnel.

Na naslednjem preskoku sem na prvem potopu zašuljal okoli grebena in se skril v zaklon na 20,8m globine. V čeki malo daljši od 30s sem 3x z ”gogutljanjem” poklical zobatce in pred menoj se je prikazala jata manjših zubičev. Prvi je prišel direktno na puščico in strel je bil čisti zicer. Zobatec se je samo obrnil na hrbet.

Nekaj potopov pozneje sem iz površine videl razgiban teren in sem se odločil za čeko. Med plavanjem proti dnu sem zagledal šarge in sem se obrnil proti njim čeprav sem sprva želel zaplavati v drug zaklon. Takoj ko sem se skril na 15m globine, sem v ozadju zagledal zobatca, ki je pridirjal name in po 12 s čakanja je že poziral pred puščico. Bil je večji od prvega in sem se ga še bolj razveselil.

Sledil je tretji preskok z zadnjim tečajnikom. Pred seboj sem videl vrhunski teren za zobatca in tečajnik je bil na vrsti, da opravi svoj potop. Izbral je plitki zaklon in pozorno sem spremljal, če bo splašil ribice na terenu, kjer sem mislil pogledat za zobatca. Na srečo ni prestrašil malih ribic in tako sem se dobro pripravil na svoj potop. Pred grebenom sem se potopil in na globini 18 m sem začel s šuljo okoli grebena. Ko sem prispel do mesta, kjer sem se nameraval skriti, sem zagledal usek v navpični steni, ki je nudil idealen zaklon v temi luknje. Prišuljal sem v ta usek in pred seboj sem zagledal velikega zobatca, ki je plaval proti meni. Puško sem potegnil naprej, nameril in ga na večjo razdaljo zadel na raženj od zadaj. Po strelu sem videl, da se ne more sneti in sem hitro odplaval proti površini. Po potopu dolgem 1min in 20s sem se zelo glasno veselil lepega zobatca. S tremi zobatci sem imel popolnoma potešene lovske apetite in bi končal z lovom, če bi bil v vodi sam. Glede na to, da sem imel tečaj sem nadaljeval z lovom in samo 20 min pozneje sem skoraj ulovil največjega zobatca, ki sem ga videl ta dan, a je bil preveč izkušen in se je umaknil na varno razdaljo.

Po končanem lovu je sledil foto shooting z zobatci in čiščenje ulova. Zvečer pa smo se prenajedli svežih rib in na gradelih smo spekli enega od zobatcev.

22/09/2020

0 Odzivi na "Maj 2016"

Pustite sporočilo

X
vrh