H2O team potapljanje

Maj 2006

Andrej Furman
brancin
3 kg
50 cm
1 m
Zadarski arhipelag
Plitka čeka (do 15m)
Abellan

Zadnjič sva se pogovarjala z Vanetom in mimogrede je navrgel o intuiciji in podvodnem ribolovu.

Z Tomažem in Juretom smo bili dogovorjeni, da gremo 28. aprila lovit. Že vse odkar sem planiral 1. maj v Božavi, sem imel v mislih lov na Mežnu edinem otoku, ki je na zunanji strani Dolgega otoka. Že izpred 20 let imam nanj lepe spomine, na njem sem lovil samo dvakrat in vedno odšel od njega z lepimi vtisi in tudi ribami.

Jureta in Tomaža sem dal v vodo na severni steni Dolgega otoka. Malo je že pihal Jugo, do Mežna je še kakšnih 8-10 milj vožnje proti valovom, z motorjem, ki ni čisto O.K. (že drug dan so se pojavile neke težave). Šele ko sem prišel domov, sem izvedel, da nisem imel s seboj mobilnega telefona.

Nekaj me vleče in govori, da imam spet priliko, da lovim na Mežnju. Odločim se in se kakšnih 20 minut mučim po valovih do tja. V vodo skočim pri čereh na južni strani. Valovi. Skoraj ni mogoče delati ček v plitvem. Po kakšnih 15 minutah plavanja in raziskovanja pred mano dva brancina. Ko me zagledata, zbežita ob grebenu proti plitvini. Uležem se na dno, z vsemi štirimi se nekako primem skal, oba brancina takoj pridivjata nazaj, prvega in po moje je bil največji, zadenem. Poskusim se uleči še enkrat, valovi me premetavajo, ne morem mirovati. Plavam do čolna, se obtežim z vsemi utežmi, ki jih imam (vse skupaj kakšnih 20kg na 5mm obleko). Plavam proti kraju, kjer sem videl brancina. Kakšnih 20m naprej zagledam še tri. Najdem primeren zaklon, se uležem, vendar vse uteži in močan oprijem tal z vsemi štirimi niso bili dovolj za mirno čeko. Brancini očitno spoznajo situacijo, nekam zbežijo, še kakšnih 20 minut plavam okrog, vendar jih ni. Tako preobtežen dokaj izmučen priplavam do čolna. Vrnem se po Jureta in Tomaža. Ves čas vožnje, sedaj z valovi, razmišljam o Mežnju in kako me je nekaj vleklo do njega. Le ta se mi je zahvalil z lepim 50cm dolgim brancinom.

21/09/2020

0 Odzivi na "Maj 2006"

Pustite sporočilo

X
vrh