H2O team potapljanje

Februar 2014

Vane Fortič
karangid
10 kg
0 m
Madagaskar
Strel s površine
TeakseaTeaksea Azimut 115

Okoliščine: ura 13.00; močan tok; oseka; skrajni S rt Madagaskarja – Cap D’Ambre; s površine; vidljivost okrog 14 metrov; temperatura morja 28 stopinj;

Oprema: Oprema: grška lesena puška Teaksea Azimuth 115 cm s tremi krožnimi elastikami 16mm; puščica 7,2 mm z dvojnim krilci in štirimi trni za napenjanje. Obleka Elios 3mm mimetični nylon zunaj, znotraj spaccato; plavuti karbonske Skorpio Flame, obuvalo Omer Stingray.
Maska Sporasub. Uteži 5 kg.

Podrobnosti (zgodba):
Čeprav je Cap D’Ambre skrajni severni rt Madagaskarja in lovec pričakuje veliko rib >>od kamena<< in stalno migracijo pelagijskih rib, temu ni več tako. Kot povsod drugje, jih je tudi tu vsako leto manj.
Podobno kot v Jadranu je v 3 letih neverjeten upad. 40% ali celo več.
Kdor pa ima dolgo sapo in lovi na velikih globinah, bo seveda še vedno dosegal lepe ulove velikih rib. No jaz lovim na način GTS (gran turizmo special – veliko plavutkanja, preža na slepo do globine 12 metrov, le če opazim male ribe ali zelo zanimiv teren).

Ob manjšem rtiču, naprej od svetilnika, v smeri proti Mozambiškem kanalu, je lep kamnit teren, kjer se stalno zadržujejo ribe. Ko sem s čolna skočil v morje, je bila na globini kakšnih 14 metrov jata carpe rouge, roparic, ki so mi zelo zanimiv plen. Niso bile kaj dosti velike pa vleklo me je na bolj plitvo pozicijo.

Okoli skalnega previsa, v katerem so velike prehodne kaverne pa kanali s peskom po dnu, je bilo kar živahno. Potopim se kakšnih 6 metrov in skrijem za previs. Takoj priplavata 2 modra karangida, večjega ustrelim. 5 kg. Kmalu zatem še neko drugo ribo, za katero zdaj ne bom iskal imena. 4 kg. Na tem terenu ujamem še manjšo carpe rouge. Manj od 3 kg. Zdaj je med ribami že preplah in gremo drugam. Blizu. Tako kot navadno, čeprav ta teren ni slab, rib ni. Ker je plima, pravi čas, poskusim še nekoliko bliže svetilniku. Močan tok, a rib ni. S flasherjem (svetlečo vabo) s Francozom, lastnikom čolna, plavava od male čeri proti svetilniku. Privabiva karangida in barakudo. A ne dovolj blizu. Francoz opazi rdečo kirnjo, ki jo flasher tako pritegne, da jo ustreli na meter razdalje. 8 kg. Tu so ujeli že veliko zobatih tun, predvidevam, da je morda vzrok zakaj prav tu, odbleski svetilnika, ki jih privabljajo, da se tudi podnevi tu zadržujejo.
Nedaleč od svetilnika odnehava, tok je premočan.

Poskusiva še na rtu, kjer je vedno močan tok in vedno kaj ujamemo. Dve manjši kirnji se skrijeta pod skalo. Prav je tako, ker res nista bili veliki. Kot že večkrat doslej, opazim jato (kakšnih 10) grbastih papagajevk. Vodi jih največja, težka kakih 20 kg. Stalno držijo nestrelno razdaljo 7 metrov. Nastopila je oseka, slab čas za ribolov.

Kakšen pa je teren od zalivčka proti reki, ki se izliva v morje, vprašam Francoza? Ne poznam. Pa poglejmo. Plavutkam in razmišljam, kako to, da ni nobenih pelagijskih rib. Zaradi jate manjših in srednje velikih rib upočasnim in se pripravljam za prežo. Pa nekaj, radovedno, nekoliko agresivno, plava proti meni. Obstanem in puško usmerim proti prišleku. Ta zaplava še bolj proti površini. Karangid. In bum. 10 kg.

Bližam se ustju reke, tok je vedno močnejši, dosti je manjših rib, papagajevke se pasejo po dnu, ki je skalnato, gladko. Spet priplava karangid. Bum. Tudi tokrat s površine. 5kg. S puščice snemam karangida in gledam, kje je čolnar. Blizu mene iz vode skoči nekaj rib. Pogledam pod gladino, lovec je, spet karangid. Ko zagleda večjo ribo – mene, se ustraši in odplava. Tako ali tako puška ni bila nabita. Naletim še na nekaj tropskih brancinov (fr.: aprion, Malgaši jo kličejo poisson pullet- riba kura). Le kakšen kilogram težki, zato jih pustim pri miru.

Sem že v ustju, kjer je meja med reko in morjem. Ker je močan tok, je vidljivost dobra, tok kalno reko odriva nazaj v strugo. V >>pol vode<< opazim tazarja (wahooju podobna riba), se potopim in zaplavam proti njemu. Zadenem ga v sredo. Ko ga imam že v rokah, se iztrga in zaplava po dnu proti reki. Tazar ima nekompaktno meso, ki se pogosto razpara in krilci ga ne zadržita. Za danes dovolj. Ujel sem 5 rib, kakšnih 30 kg. Solidno – GTS

25/01/2020

0 Odzivi na "Februar 2014"

Pustite sporočilo

X
vrh