Februar 2011

kovač
1.5 kg
13 m
KvarnerSenj
Plitka čeka (do 15m)
AVARD Trinity 95Domača izgradnja

Dan pred lovom sva se s Tanjo pogovarjala o kovaču, ki sem ga ulovil lansko pomlad. Na računalnik sem šel pogledat datum in sem videl, da bo čez 2 dni minilo ravno leto dni od kar sem ga ulovil.

Zjutraj sem se odpravil na znano lokacijo za kantarje, ki jo dnevno obišče več lovcev. Že na prvem potopu sem videl 5-6 lepih komadov, težkih preko 1 kg, ki so bežali iz lukenj. Upal sem, da bo v luknjah ostal vsaj eden, a žal temu ni bilo tako. Nato sem se odpravil na pozicijo za brancine. Na prvem potopu mi je na samo 5 m globine prišel na čeko velik zobatec, se obrnil in izginil.

V vseh nadaljnjih potopih nisem videl nič omembe vrednega. Ko sem že mislil, da bom lovski dan končal brez ulova, sem se spomnil na naslednjo pozicijo, kjer vedno ulovim kakšnega brancina.

Ker me je preganjal čas, sem vedel, da moram biti hiter. Sidro sem odvrgel in takoj odplaval do mojega kamna, kjer vedno naredim čeko na brancine. Pred prvim potopom je do mojega čolna pripeljal ribiški čoln, na njem pa so me ribiči preklinjali, saj sem sidro vrgel čez njihovo mrežo. Po pravici povedano v naglici nisem mreže niti opazil. Moral sem se vrniti do čolna in ga presidrati. Hitro sem se vrnil do pozicije in naredil čeko, na katero ni prišlo nič. Naredil sem še en potop nekoliko metrov vstran in name je prišla jata velikih cipljev, ki sem jih ignoriral. V drugem obhodu pa se je med jato cipljev pomešal lep brancin, ki je končal na puščici. Spomnil sem se na kovača, ki sem ga na tej poziciji ulovil lani. Poizkusil sem še enkrat s potopom nekoliko metrov naprej. Pričakoval sem še kakega brancina, mislil pa sem tudi na kovača. Na čeki sem najprej dobre pol minute privabljal brancine. Potem pa sem začel gledati za kovači. Takoj, ko sem dvignil glavo sem ga zagledal. Na drugi strani kamna je 1 m od puške nepremično lebdel kovač. Nisem mogel verjeti, da je to sploh mogoče. Vzel sem si dobrih 10 sekund za opazovanje te lepe ribe, potem pa sem iz neposredne bližine sprožil. Ponovno sem imel občutek krivde, ko sem ustrelil tako lepo ribo.

Letošnji kovač je bil ulovljen en dan pred obletnico lanskega. Ulovljena pa sta bila samo 10 m narazen. Zvečer smo ga s Tanjo in Jakobom spekli na gradelih in se do sitega prenajedli po mojem okusu ene od najboljših morskih specialitet.

25/01/2020

0 responses on "Februar 2011"

Leave a Message

X
top