H2O team potapljanje

December 2013

Andrej Vrtačič
lica
14 kg
7 m
KvarnerOtok Pag
Plitka šulja (do 10m)
DemkaDemka 110

Morje, puška, ribolov, dnevni ritual. Vsak dan, kava v vasi, pogled v ribarnico k Dušku. Vse se dogaja v vasi Šimuni na Pagu. Duško je upokojeni ribič, ukvarja se z apartmaji . O ribah, ribjih jedeh in o morju se je pripravljen vedno pogovarjati. Zagotovo lahko trdim, da je redka izjema.

Lansko leto sem srečal prvo lico in strel mi je uspel. Letos, skoraj na isti dan in na isti lokaciji se mi je ponovno nasmehnila sreča.

Bilo je popoldne, Mateja me pripelje s čolnom do obale in se odpelje. Globina vode je bila približno 7m, moj namen pa je bil za začetek malo pogledati za hobotnicami. To je relaksacija. Ležati na površju in mirno oprezati za skrivališči. Morje je mirno, kristalno čisto, popoldansko sonce zagotavlja vrhunsko vidljivost. Idilo v vodi zmotita dve ogromni pojavi. Iz globine mi ob bok priplavata vzporedno dve lici. Prizor katerega verjetno ne bom nikoli pozabil. Plavata mirno, radovedno si ogledujeta tujek v morju. Njuna pot se je ob meni razšla, ena je plavala naprej, bog ve kam, druga se je pred menoj obrnila in svojo zadnjo pot odplavala mimo moje puške. Potreben je bil samo še en strel in izpustiti vrvico mulinela.

Da je riba ogromna sem vedel že pred strelom. Nekega groznega upora in borbe pa ni kazala. Prej kot v 10 minutah je bila privezana na iglo ob pasu. Odplavati sva morala še skupno pot do čolna na fotografiranje. Prve besede žene so bile: »Pa sem ti rekla, da vse kar je nad 5kg pusti v morju«.

Odplutje v vas naravnost k Dušku. Imam veliki problem. Zaskrbljeno sprašuje, kaj se mi je zgodilo. Pokažem mu ribo in njegov odgovor je: »To so sladki problemi« Za njega, ki ima ogromne PVC posode, neomejeno količino ledu in hladilno komoro.

Riba je ohlajena pričakala pot domov, kjer jo je čakalo 20 ljubiteljev morske hrane, da dokončamo zadnje dejanje.

25/01/2020

0 Odzivi na "December 2013"

Pustite sporočilo

X
vrh