Avgust 2016

kirnja
8 kg
14.5 m
J Jadranotok Palagruža
Globoka šulja (nad 10m)
Olegov dvojni roler 110cmOmer

Med lovom na Palagruži sem si v avgustu nagledal veliko kirnjo. Pozicijo sem naštudiral v nulo in sem točno vedel ob kateri uri moram biti na njej. Počakal sem na konec lovopusta za kirnjo in se odpravil na lov.

Ko sem prišel na mikrolokacijo, sem se zelo dobro mentalno pripravil na potop, ki bo mogoče zelo dolg. Takoj ko sem štartal na potop sem zagledal jato fratrov, ki je nepremično lebdela ob skalah, za njimi pa so bili veliki šargi težki tudi preko 1kg. Takoj sem spremenil plan in v prvem potopu sem moral ”splašiti” vse ribe, ki so mi bile v napoto. Med tem sem previdno gledal preko zaklona in naštudiral pozicijo. Na desni sem videl 2 zobatca cca. 5kg, ki sta se mirno vrtela okoli kamna in že sem delal načrt kako priti na šuljo do njih, da me ne bi opazila. Med delanjem strategije pa se mi je prikazala tudi kirnja ki, je nekoliko bolj levo od zobatcev mirno patruljirala v bližini svojega skrivališča. Kirnja se mi je prikazala še 3x, vsakič na malo drugem mestu. Med tem so se fratri in šargi umaknili, zobatci in kirnja pa so še vedno bili na svojem mestu. Moral sem po zrak na površino.

Dobro nadihan sem začel šuljati proti mestu, kjer sem videl zobatce in kirnjo. V glavi sem premleval ali iti na zobatca, ki je precej lažja tarča ali na kirnjo, ki je večja trofeja. Ko sem bil za skalo, kjer je morala pasti odločitev, sem se odločil za zobatca, saj sem videl da je še na svojem mestu, kirnje pa med šuljanjem nisem opazil. Ko sem že šel na desno proti zobatcem, sem pogledal na levo in se mi je za 1 stotinko prikazala kirnjina repna plavut. Vedel sem, da je za skalo in sem spremenil smer proti njej. Takrat mi je začel v glavi igrati ”rokenrol”. Bil sem za skalo, na drugi strani velika kirnja, nisem pa je videl in delal sem strategijo kako potegniti 110 cm dolgo puško okoli skale, proti kirnji, ki je bila samo 2m stran. V tistem se je kirnja ponovno premaknila in mislil sem, da me je zaznala. Videl sem kam je šla in tudi dojel sem, da me ni pogruntala. Tako sem se samo potegnil preko kamna in že sem jo imel pred puščico. Kirnja je bila vsa presenečena, ni ji bilo jasno kaj se dogaja in se je še obrnila proti meni. Nisem se obotavljal, mirno sem sprožil in jo takoj zategnil, da ne bi pobegnila v svoje skrivališče.

Na površini je sledilo veselje in občudovanje velike kirnje. Ko sem šel s čolnom po ostala 2 lovca, je sledil foto shooting in delanje planov kaj narediti z njo. Odločil sem se, da jo dobro vakuumsko zavijemo in neočiščeno zamrznemo. Tako bo en mesec čakala, da jo kot morsko specialiteto ponudimo na premieri dokumentarnega filma o mojem postavljanju WR v skandalopetri.

25/01/2020

0 responses on "Avgust 2016"

Leave a Message

© H2O team. All rights reserved.
X