H2O team potapljanje

Martin

 • Avtor
  Prispevki
 • #6248

  Zdravo!

  Sem star (mlad) 56 let. Pod vodo sem začel plavati še preden sem se naučil plavati po površini :-). Na morju vedno, ko grem v vodo, najprej zaplavam pod vodo kolikor morem. Moj rekord je bil 27 zamahov, dolžine in časa ne vem. Sedaj naredim mogoče 10 – 12 zamahov vendar veliko dalj časa čakam med posameznimi fazami. Za 25m bazen rabim 5 in pol do 6 zamahov. Zaradi gužve je težko. Zato bi rad izvedel, če je v Ljubljani, na fakulteti za šport, kakšen termin za treniranje.

  Zanima me tudi, če bi lahko šel na tečaj za potapljanje na dah. Globina me sicer ne zanima preveč, pa vseeno.

  Kot študent sem igral košarko, moj naslednji šport je bil kajak na divjih vodah. Vsako leto si rečem, da moram več veslati, pa vsako leto manj. Lani sem bil tudi na Kayak fun cup 2009 v Tacnu. Seveda kot tekmovalec. Po tekmi pa sem še užival na progi. Spustil sem se tudi čez zapornico :-)

  Naslednji šport je jadralno padalstvo. Letim že 18 let. Zadnja leta največ v Beli krajini na Smuku. Pred tremi leti sem kupil še paramotor za na hrbet in letim tudi s tem. Sedaj je letenje moj šport št. 1. Pozimi pa ne letim.

  Pred dvema tednoma sem začel trenirati zadrževanje sape na poti v službo. Navdih sem dobil na straneh H2O Team-a. Pravilno se nadiham, zajamem sapo in naredim 60 korakov. Moja hoja je kar hitra – približno 100m v minuti oz. 120 mojih korakov. To naredim 2 do 3-krat do službe in nato še enkrat po stopnicah do 3. nadstropja, to je 60 stopnic. Po stopnicah grem vedno po dve stopnici :-)

  Ja pa še to. Vsako jutro delam tibetanske vaje in nato še raztegovanje mišic. Nekako pred desetimi leti sem začel z raztegovanjem mišic vsako jutro. Počutje odlično. Nato sem spoznal tibetanske vaje in jih vključil v svoj jutranji ritual :D

  Zaenkrat toliko. Če pa koga še kaj zanima, naj pa vpraša.

  Lep pozdrav

  Martin

  #14159

  Jure Daić
  Admin

  Martin lepo pozdravljen na forumu. Ob branju tvoje predstavitve sem si živo predstavljal, da berem predstavitev upokojenega potapljača na vdih, ki je še vedno vsestransko aktiven športnik. :D Ponavadi je ravno globina tista, nad katero so začetniki navdušeni.

  Glede treningov si preberi tole debato: http://forum.h2oteam.com/potapljanje-tehnike/organizirani-treningi-nasih-terminih-bazenu-t1079-80.html (v debati se mšajo treningi v LJ in MB).

  Za tečaj pa ne vidim ovire. Jacques Mayol je pri 56 letih še vedno postavljal svetovne rekorde. Več info najdeš tukaj: http://forum.h2oteam.com/?menu_item=tecaji

  LP Jure

  #14160

  Mashy
  Član

  Še z moje strani pozdravljenna forumu! :D

  #14161

  Jure, hvala za bližnjice. Sem pa že precej pregledal vaše spletne strani. Kar se tiče bazena pa bom moral vprašati kar na bazen ali Tivoli ali pa na Fakulteto za šport. Na linku je zadnji zapis izpred približno enega leta. Sedaj sem se dokončno odločil, da grem na tečaj :) . Komaj čakam.

  Mashy, vračam pozdrav.

  lp, m

  ps:

  Zakaj m? Martin Mali -> M Mali -> mali M -> m :-D

  Nisem ravno mali, čeprav imam tak priimek. V višino merim 191cm :-)

  lp, m

  #14162

  Martin, pozdravljen na forumu! Super, da se nam je pridružil takšen vsestranski (adrenalinski) športnik. Letenje in kajak na divjih vodah :wow: , zanimivi športi! :D

  #14163

  rokozaver
  Član

  Pozdravljen Martin!

  Sva že dva padalca na tem forumu in celo oba iz istega kluba DJP Cumulus.

  Boš vsaj vedel s kom se pogovarjati še o čem drugem, kot pa samo o padalstvu ;)

  Lp Rok H.

  #14164

  Tajna, vračam pozdrav. Kakšno pa je tvoje pravo ime, če ni skrivnost?

  Rok, Slovenija je pa res majhna. Nikamor se ne moreš skriti. Vedno te kdo najde :-)

  Sem mislil, da bom šel na tečaj bolj potiho, prikrito, … sedaj pa že skoraj vrabci čivkajo :D

  Pa še ena misel za boljši občutek:

  Misliti je potrebno pozitivno, potem se stvari obračajo na pozitivno stran in tudi privlačijo pozitivne osebe in dogodke. Saj še pregovor pravi “Gliha vkup štriha” :)

  lp, m

  #14165

  Tajna= Tanja. Sem malo obrnila, ker je ena Tanja že prijavljena, pa da ni zmešnjave. :mrgreen:

  S tvojo mislijo o pozitivnem mišljenju se 100% strinjam!! :D

  #14166

  TicTac
  Član

  Martin wrote:

  … Sedaj sem se dokončno odločil, da grem na tečaj :) . Komaj čakam. …


  Zdravo še z moje strani 8) . V lanski skupini tečajnikov sem bil s soimenjakom eden starejših :mrgreen: .

  No letos naju prehitiš za cirka 8 let :wow: . Do srečanja na bazenu ali morju, lep pozdrav, Miran :winke: .

  #14167

  Tanja, hvala za pojasnilo.

  Miran, upam, da se kmalu vidimo :)

  Nekako ne znam uvstiti moj ‘dnevnik’ treningov, pa sem ga dal kar sem.

  V ponedeljek sem prvič treniral po tabeli A. Čas sem nastavil na 2 minuti, v torek pa na 2 minuti in 15 sekund. Šlo je čisto OK. V sredo sem šel na mučilno napravo (orbitrack) za eno uro. Povprečen pulz sem imal 127. V četrtek pa sem šel v savno. Tako, da ta dva dneva nisem treniral statike razen zjutraj med hojo.

  Danes sem delal statiko na suhem. Prvič je bilo slabo, samo dve minuti in pol. Drugič sem potegnil do 3 minute, tretjič do 4 minute in 10 sekund. Super, to je moj rekord :) . Malo pred koncem sem končno imel že malo kontrakcij. Vendar mi je bilo nekoliko neprijetno toliko časa držati sapo. Ko hodim in držim sapo pol minute, imam zelo močne kontrakcije. Zato mislim, da sem jih navajen. Pri statiki pa kar od nikoder, jaz bi pa kar vdihnil. Potem sem poizkusil še četrtič. Hej pa človek ne more verjet 😯 . Zdržal sem celih 5 minut :D . Kontrakcije so bile že močne. Začele so se nekje pri štirih minutah. Prej pa me je zelo črvičilo, da bi kar zadihal. Upam, da se bom kmalu navadil, da bom tudi v statiki zdržal do kontrakcij in še malo čez.

  Lep pozdrav,

  m

  #14168

  V soboto sem delal max. statiko na suhem. Slabše kot v petek. 2 min 30 sec, 4 min 20 sec in 4 min 50 sec. Nekako ni šlo.

  Včeraj sem počival, danes pa sem zopet delal max. statiko. Med posameznimi statikami sem naredil 4 do 5 minut pavze – beri dihanja:-).

 • 1. 3 min. začetek je bil obetaven

 • 2. 4 min. uh, to je dobro.
 • 3. 5 min 30 sec nov osebni rekord :)
 • 4. 5 min 50 sec še izboljšal osebni rekord :-D.
 • Pri zadnjem poizkusu sem dobil blage kontrakcije pri štirih minutah, uspel sem se umiriti. Pri petih minutah so se začele močnejše kontrakcije. Nikakor se nisem mogel umiriti. Pri 5 min 30 sec je bilo že precej hudo, pa sem še malo potegnil. Toda do 6 min ni šlo. Je bilo prehudo. Bo treba še trenirat.

  Sedaj bom malo prekinil z max. statiko in bom delal po tabeli + jutranje zadrževanje sape med hojo.

  Bomo videli kako bo naslednji vikend :-). Mislim, da bo od sedaj naprej šlo bolj počasi. Zavedam se, da bo STA čisto nekaj drugega in časi sigurno ne bodo enaki. Vsaj na začetku ne. Moram počakati na tečaj.

  Zadrževanje sape med hojo sem zastavil takole. Od železniške postaje v Tivoliju imam 12 min do službe. V tem času štirikrat držim sapo, na koncu pa zadržim sapo še petič in grem iz pritličja v 3. nadstropje 60 stopnic. Po 4x sem začel s prvim februarjem.

  Med hojo štejem samo vsak drug korak, ni tako hitro. Tako preštejem na začetku do 30, pri zadnjem, četrtem, pa 40. Enkrat sem zdržal do 50, pa je bilo precej kruto. Sem moral paziti, da me ne zanese. Bolečine v stegnih so bile kar močne. Zato ne bom več tako dolgo držal, se mi lahko še kaj zgodi :-).

  lp, m

#14169

Jure Daić
Admin

Sedaj sem zbrisal ceoten mail. Še enkrat na hitro.

Bravo!!! To so vrhunski rezultati na tekmovalnem nivoju.Tako skokovit napredek je možen samo na začetku, ko je motivacija neomejena. Sčasoma pa postane doseganje rezultatov, ki jih dosegaš sedaj z lahko vedno bolj naporno. To pa sploh ni važno. Ne merit svojega uspeha v sekundah ali metrih ampak v užitku, ki ga imaš med potapljanjem.

LP Jure

#14170

mylo
Član

vsaka čast za takšne rezultate. Ko berem te stvari tudi mene potegne, da začnem spet pridno trenirat.

#14171

Hvala za čestitke in vzpodbudne besede.

Prejšnji teden sem treniral po tabeli A. V sredo zadrževanje sape 2:30, v petek 2:45 obakrat brez problemov.

V nedeljo 3:00. Do zadnjega, osmega, zadrževanje je bilo vse OK. Potem pa pomanjkanje koncentracije in samo 2 minuti. Danes sem ponovil 3:00. Sedmo zadrževanje sem imel samo malo kontrakcij, osmo zadrževanje pa že močne, pa sem vseeno lahko potegnil še 15 sekund. Naslednjič bom nastavil čas na 3:15. To bo hudo.

Sedaj se pa kar ne morem odločiti. Ali tabela ali maximum? Oziroma kdaj naj delam po tabeli in kdaj maximum?

lp, m

#14172

Jure Daić
Admin

Tukaj ni strogega pravila. Tabele lahko delaš dlje časa kot nekakšno bazo, potem pa preklopiš na maximume. Ko se ti maximumi ustavijo in ni napredka je treba trening spremenit in se vrnit na tabele,….

LP Jure

#14173

V dneh od zadnjega oglašanja sem na poti v službo redno treniral zadrževanje diha med hojo, 2x sem šel na orbitrack za 1h in enkrat v savno. Poleg tega sem 4x delal maximume na suhem. V četrtek, ponedeljek, sredo in danes.

1. 2:15, 3:45, 5:06

2. 3:00, 4:20, 5:01, 4:10

3. 3:30, 4:18, 5:10, 5:05

4. 4:00, 5:05, 5:22, 6:05 :D . To je bilo danes.

Navadno delam statiko zvečer ali popoldne, danes pa sem se odločil za jutranjo, pred zajtrkom. Lepo sem se umiril.

Že po prvem zadrževanju sem vedel, da lahko naredim lep rezultat. Po tretjem zadrževanju pa sem že skoraj rekel, da imam dovolj, pa sem se le prepričal. Pa sem izboljšal osebni rekord na suhem za 15 sekund :). Prvič preko 6 minut. Torej 6 minut ni več tabu :D.

Ko se nadihavam, ne hiperventiliram, se mi dogaja, da po nekaj minutah okrog ust čutim nekakšno ščemenje. Ali to pomeni, da sem se hiperventiliral :?: ? Ali pa je to pravi znak za dobro in pravilno nadihavanje. Jasno, da se nadihavam tako, da je izdih 2x vdih. Diham pa skozi nos. Navadno 3 utripe srca vdih, 6 pa izdih. Utrip pri mirovanju 60 in manj, med nadihavanjem pa nekje od 60 do 70.

lp, m

#14174

Jure Daić
Admin

Bravo Martin!!!

S 6 minutami sodiš med top 10 slovenskih freediverjev!!! 8) To so pa že zavidanja vredni rezultati v tako kratkem času.

Glede dihanja. To je bila hiperventilacija. Zraven tega, da je izdih 2x daljši od vdiha mora dihanje biti še umirjeno, počasno in sproščeno. Vdih 3 s in izdih 6s je prehitro in s tem prideš že v klasično hiperventilacijo, ki jo poznamo iz potapljaškega žargona. Drugače pa je hiperventilacija iz medicinskega vidika vsako dihanje, kjer v pljuča prihaja več zraka, kot pri dihanju ki ga imamo v mirovanju.

LP Jure

#14175

Moja psiha se je rahlo sesula :-(. Porajajo se številna vprašanja. Npr. ali bom sploh še kdaj prišel čez 5 minut :?: Včeraj sem hotel delati po tabeli, pa sem pri drugem zadrževanju končal :( . Na to je vplivala psiha, malo pa tudi moja utrujenost. Dan prej sem bil 1h na orbitracku, pa sem po neumnostu fasal po en velik žul na vsakem podplatu. Včeraj sem komaj prilezel v službo. No, danes je precej bolje :) , toda še vedno sem precej utrujen.

Najprej se moram spočiti potem pa spet trening. Komaj čakam na tečaj. Ta mesec bo zelo dolg.

lp, m

#14176

Jure Daić
Admin

Ne skrbet. Trenutno te je zapustila začetniška motivacija, ki je značilna za začetnike zaradi hitrega napredka. Če boš imel željo za trd trening boš teh 6 min še dosti izboljšal. Sam pa razmisli ali se boš potapljal zaradi užitkov v podmorskem svetu ali tekmovalnosti. To drugo dostikrat vzame voljo do rekreativnega potapljanja. Ko boš pri sebi razčistil, kaj so tvoji cilji, boš jih tudi lažje dosegel. Glavna stvar pa je, da v tem uživaš, ko izgine ta občutek je lahko že prpozno.

Še moja izkušnja. Ko sem začel s potapljanjem sem po treh dneh STA na postelji naredil 4min 30s. Potem sem potreboval pol leta rednega treninga v bazenu, da sem uspel priti preko osebnega rekorda. Po približnu letu dni treninga pa sem bil na 5min 18s. Nato je sledilo 2 leti garanja, da sem prišel na 6min 46s.

LP Jure

#14177

Jure hvala.

Moja psiha se zelo počasi sestavlja. Sesula pa se je zaradi spoznanja, da sem se napačno nadihaval – hiperventiliral.

V svoj vsakdanji trening sem dodal še zadrževanje sape med hojo tudi iz službe. Tako da vsak delovni dan naredim zjutraj 4×30′ in še popoldne, ko grem iz službe tudi 4×30′ ali 30 dvokorakov. Včasih tudi 5 ali 10 več, predvsem zjutraj pri zadnjem zadrževanju.

Kar se tiče tabele pa sem nekajkrat poizkusil, pa ni šlo ne na 3minute, pa tudi na 2 min 30 sek. ne.

Danes sem naredil ‘tabelo A’ 2 min. Šlo je čisto ok, brez kontrakcij toda psiha me še vedno matra. Komaj sem zdržal prvo in zadnji dve. Kar vdihnil bi, grrrr :realmad: . Saj sem kontrakcij vajen, vsak dan 8x med hojo. Ja pa še enkrat po stopnicah :-). Pri tabeli pa nič kontrakcij, pa kar vdihnil bi :(.

Imel sem tudi probleme s premikanjem in dvigovanjem, pa na kolena 😯 . Sedaj se prisilim, da tega ne počnem več.

Danes sem prvič delal tabelo A brez pogledovanja na uro :) Upam, da sem tokrat dihal pravilno.

Naslednjič bom sigurno napisal bolj vzpodbune novice. Predvsem o svoji psihi :D

Kljub vsemu sem optimist!

Kar se tiče ribolova, pa me zaenkrat ne zanima. Ne nadvodni in ne podvodni. Saj včasih pojem kako ribo, nisem pa ljublitelj. Tudi jeklenke me ne zanimajo, zelo rad pa plavam pod vodo :D.

lp, m

 • Za objavo odgovora morate biti prijavljeni.
X
vrh