H2O team potapljanje

November 2019

zobatec
3.5 kg
13 m
Kvarner
Globoka šulja (nad 10m)
Granda

Na zadnji dan zadnjega tečaja podvodnega ribolova smo se s tečajniki odpravili na zelo dobro poznane terene. Ker je bilo brezvetrje,  oblačno in slabo z ribami. Smo se odločili, da počasi zaključimo, saj je sledila še popoldanska pot domov.

Ker smo prišli do najboljšega rta na celem terenu smo se odločili, da naredim z dvema tečajnikoma še lov na globoko šuljo na zelo strmem terenu. Počasi smo predelali cel rt in rib ni bilo. Ker je ostalo še nekaj časa preden, sta nas prišla s čolnom pobrati druga dva tečajnika smo nadaljevali z lovom. Tako sem že počasi pričakoval konec lova in med tem smo priplavali do zelo obetavnega terena.

Pri nadihavanju na površini sem videl jato šargov na globini in sem se odločil, da bom naredil šuljo proti njim. Med plavanjem navzdol ob zidu sem ves čas pazil, da jih ne splašim. Na veliko srečo so ostali tam kjer so bili. Ko sem prišel na vodoravno polico na -12m, sem prižgal kamero in se začel zelo previdno in počasi vleči proti njim. Takrat se mi je za 1s pokazal del velikega zobatca, ki je tik pod šargi pod polico plaval iz desne proti levi. Vedel sem, da me ni zaznal in da se premika nič slabega sluteč. Tako sem nadaljeval s šuljo še počasneje in previdneje, da ne splašim šargov. Kmalu sem ponovno videl samo hrbtne plavuti zobatca, kako se premikajo direktno pred menoj, tokrat iz leve proti desni. Še vedno je bil izven dometa in sem se mu še vedno počasi približeval. Ko sem bil že blizu roba police sem bil poln pričakovanja ali se je umaknil ali je še tam. V tistem sem ponovno videl hrbtno plavut kako se premika nazaj iz desne. Takrat sem se ustavil, puško postavil v usek, ki mi je omogočal strel malo nižje na zobatca, ki bo čez kakšno sekundo priplaval nič slabega sluteč direktno pred puško. In točno tako se je zgodilo! Zobatec je pokazal glavo in nadaljeval s plavanjem pravokotno na puško, tako da je bila tarča zelo velika. Strel je bil samo še pika na i, zobatec pa v šoku ker ni vedel kaj se mu je zgodilo.

Med plavanjem na površino sem zaslišal motor čolna in v tistem trenutku sem se zavedal, če bi tečajnika prišla 10s hitreje bi mi mogoče zobatca splašila. Med plavanjem sem videl druga dva tečajnika na površini, ki nista mogla skrivati navdušenja nad ulovom zobatca pred njunimi očmi. Vsi skupaj smo se veselili neverjetnega ulova in takoj, ko smo zobatca potegnili na površino so ga slikali iz čolna. Nismo mogli verjeti, da je v roku 30s od potega na čoln spremenil barvo in izgubil modro vijolični sijaj, ki smo ga videli pod vodo. Takrat sem opazil, da je ohišje GoPro-ja polno vode in tečajnik mi je povedal, da videl vodo v ohišju že pred zadnjim potopom. Tako sem ostal brez neverjetnega posnetka, ampak smo si ga vsi trije s tečajnikoma za vedno dobro vtisnili v spomin.

 

09/11/2020

0 responses on "November 2019"

Leave a Message

X
top