H2O team potapljanje

Maj 2023

strelka
3.8 kg
4 m
Poreč
Plitka čeka (do 15m)
Pathos

Pretekli vikend sem izkoristil za čudovit dan ribolova v domačem akvatoriju v okolici Poreča. S težkim srcem sem se poslovil od pomladnih dni, ki so mi omogočali uživanje na praznih obalah zaprtih kampov. Turistična sezona je zdaj v polnem zamahu in na priljubljenih lokacijah sem opazil številne obiskovalce v sončnih očalih na SUP-deskah, kar je nekoliko zmotilo moje ribolovne načrte.

Budilko sredi noči sem gladko prespal zaradi napornega tedna. Okoli sedme ure zjutraj sem prispel na izbrano lokacijo, kjer sem opazil zasidran čoln. Na lokaciji torej ta dan ne bom edini lovec, ne samo da ne bom edini človek, kot sem bil vajen iz predsezone. Svojo frustracijo pustim ob strani in kljub “zasedeni” lokaciji skočim v vodo. Takoj vidim ovčice, ki me navdajo z veseljem, saj so v času drsti lahek plen. Opazil sem tudi veliko število orad, vendar so bile preveč previdne in pri lovu na njih nisem uspel.

Po nekaj deset metrih šulje sem opazil italijanskega lovca in lastnika zasidranega čolna, ki se je pritoževal, da riba slabo dela. Sam se nisem strinjal, pri sebi pa sem si mislil: “Se boš vsaj hitreje spokal, da imam lokacijo samo za sebe”. Ta dan sem si namreč zadal maratonski ribolov in napovedal doma, naj me ne pričakujejo pred 15. uro. 

Cel dan sem šuljal okrog otoka, ulovil 4 ovčice in enega ciplja. Nato sem se zadovoljen odpravil nazaj proti obali. Ura je bila verjetno že okoli 14.30. Na poti sem zagledal majhnega brancina in se spomnil tehnike lova na brancina iz tečaja, ki sem se ga nedavno udeležil. Iz obale sem si ogledal zaklon, se odšuljal in v plitvini začel s čeko. Brancina ni bilo na spregled, vendar je priplavala k meni z leve strani lepa strelka. S previdnim gibom sem se obrnil proti njej, natančno sprožil svoj strel in uspešno zadel v njen bok. Zadeta strelka je začela divje plavati, kar me je presenetilo, saj še nikoli nisem ulovil tako velike ribe. Ko sem jo končno zgrabil za škrge in jo nemudoma onesposobil z nožem, sem začel kričati v dihalko in proslavljati ulov. Po ulovu sem potrgal škrge, zaradi česar je celotna okolica postala popolnoma krvava. Strelko naj bi čim hitreje izkrvavel za boljšo kvaliteto mesa. Čiščenje na plaži je postala atrakcija germanske populacije kampa. “Which fish? Bluefish”. 

Naj za zaključek delim še svojo travmo: Ko sem s trofejo prišel domov, so domači na žar vrgli čevapčiče, ker je bilo meso pač odtajano. Na “ulov od tamalega se ni za zanašati”. Strelka je šla pod nož na tri dele. Fileja sem razkosal in zamrznil do prihoda bolj hvaležnih jedcev. Degustirali smo hitrega tatarca iz postrganega mesa od kosti in blagodejno ribjo juho, ki je uspešno pozdravila glavobol zaradi dehidracije, posledice maratonskega ribolova. Enoizmenski trud je bil nagrajen in vreden vsake minute!

29/03/2024

0 Odzivi na "Maj 2023"

Pustite sporočilo

X
vrh