Maj 2018

brancin
3 kg
1 m
Kvarnerotok Cres
Plitka čeka (do 15m)
Granda

Zjutraj smo se s tečajniki odpravili na lov v čisti bonaci. Glede na popolno brezvetrje, smo se že na čolnu pogovarjalo, da ne pričakujemo nekih ulovov. Smo pa se strinjali da bo dan preživet na morju v prijetnem soncu, topli vodi in ribolovu na vsak način zelo prijeten.

Na prvem preskoku ni bilo omembe vrednega dogajanja pod vodo. Na drugem preskoku z drugim tečajnikom pa je sprva kazalo, da bo situacija precej podobna. S tečajnikom sva delala na tehniki šuljanja in tako se je tečajnik zašuljal okoli plitkega rta. Ko se je tečajnik povlekel na drugo stran sem v skrajnem vidnem polju videl neki odblisk ribjih lusk od sonca. Sprva sem pomislil na kakšno porcijsko orado ali pa mogoče brancina. Tako sem se neslišno in neopazno potopil in se odvlekel stran od rta proti globini. Ko sem bil le 2m od obale na globini dober meter sem videl kako direktno proti meni plava ogromna glava. V trenutku sem se ustavil, potuhnil in počasi potegnil puško naprej. Med tem me je brancin videl in se začel nezaupljivo umikati. Takoj sem se ustavil in puško potegnil v desno za brancinom, ki je še vedno plaval vstran od mene v modrino. Ko je bila puška nastavljena sem se popolnoma potuhnil za slabim zaklonom, tako da sem mel brado na tleh in brancina poklical s z ”gugutanjem”. Brancin se je obrnil nazaj proti meni in se začel vračati v polžjem tempu. Tako počasnega plavanja še nisem doživel v 30 sekundah se mi je približal za dober meter. Ponovno sem ga poklica, ker sem videl da se obotavlja in je nezaupljiv.

Bal sem se tudi da bo tečajnik naredil kak napačen gib in brancina odgnal. Na srečo je tečajnik slišal moje gugutanje in videl da nekaj čakam, ni pa vedel kaj. Zato se je potuhnil in bil miren. Brancin je nadaljeval s plavanjem v polžjem tempu a na srečo sem imel dobro pripravljeno apnejo in sem lahko mirno čakal. Po zelo dolgi čeki je končno priplaval v domet puške. Ker je bil skoraj pri miru sem nadaljeval s ček, saj mi je bilo jasno da se ob strelu ne bo uspel umakniti puščici. Ko je bil na 100% zicerju je nakazal obrat in takrat sem mirno sprožil. Brancin je bil idealno zadet skozi hrbtenico in se ni kaj dosti upiral. Kmalu je sledilo veliko veselje, tečajnik pa je bil začuden od kod se je vzel ta velikan.

Na naslednjem rtu je bila odrezana stena, kjer sem naredil še en potop na globino in na 29m naletel na skoraj 2kg težko škarpino. Po še par preskokih je bil tečaj zaključen in s tečajniki smo veselo ugotovili, da so tudi ob čisti bonaci možni kapitalni ulovi.

27/01/2020

0 responses on "Maj 2018"

Leave a Message

X
top