H2O team potapljanje

Maj 2011

orada
3 kg
20 m
KvarnerSenj
Lov po luknjah
MaresMares ministen 50

Mirnega jutra sem se odpravil na lov na obetavne lokacije, ki sem jih v zadnjem času že večkrat obiskal. Zjutraj sem se dobro počutil, morje je bilo mirno in vse je kazalo na dober lov. Najprej sem se odpravil na lokacijo, kjer sem pred štirimi dnevi ulovil veliko orado težko 2.6 kg. Vedel sem, da bi tam morala biti še kakšna velikanka, saj sem jo na enem od potopov celo videl. Plavala je daleč za cca.1 kg težko orado, ki sem jo ustrelil in se mi je snela iz puščice.

Na drugem potopu sem se ulegel na čeko na globini 15 m. Med ležanjem v skrivališču sem opazoval veliko luknjo pred seboj, skozi katero se je videla svetloba na drugi strani. Med tem sem razmišljal, kako jasno bi se videla silhueta ribe v luknji, zaradi svetlobe na izhodu iz luknje. V naslednjem trenutku pa se je iz luknje pokazala glava orade, ki je tehtala preko 2 kg. Nisem mogel verjeti svojim očem. Mirno sem usmeril puško proti luknji in sprožil na orado, ki se je med tem začela obračati in umikati globlje v luknjo. Mislil sem, da je strel 100%, orade pa ni bilo na puščici. Vem, da ranjene orade ne bežijo iz luknje in zato sem naredil še vsaj 5 potopov in jo skušal poiskati. V labirintu luknje je bilo ogromno skrivališč, tudi takih kamor bi lahko skril delfina, pa ga drug potapljač ne bi našel.

Žalosten sem nadaljeval z lovom na čakanje in se nato kmalu odpravil nazaj do čolna, saj mi je misel na ranjeno orado v luknji, odvračala pozornost od lova. Na čolnu sem vzel svetilko in puško za lov po luknjah. Pred leti sem v luknji slabo zadel orado, ki se je zavlekla pregloboko, da bi jo ponovno zadel. Čez nekaj ur sem se vrnil do luknje in orada me je ranjena čakala pri vhodu. Upal sem, da bo tudi tokrat tako. Luknjo sem ponovno dobro pregledal, a orade nikjer. Ko sem že ”stotič” plaval proti luknji, sem med padanjem opazil še en zelo velik kamen na 20 m globine, ki je bil cca.15 m od izhoda iz luknje, kjer sem streljal na orado. Imel sem občutek, da se je orada zavlekla prav pod ta kamen. Med padanjem sem zajadral proti temu kamnu in par metrov pred kamnom me je čakal neverjeten prizor. Iz luknje je štrlelo nekaj ogromnih glav orad, ki so me opazovale.

Ulov meseca – Maj 2011 Prizora, ki je sledil ne bom pozabil nikoli. Ko sem pogledal pod kamen, sem imel pred seboj vsaj 3 orade težje od 2 kg in več orad težjih od 1 kg. Izbral sem največjo med vsemi, kar je bilo težko, saj so bile vse ogromne. Ciljal sem direktno v glavo in jo brez težav prinesel na površino. Ta prizor me je tako vznemiril, da se nisem več uspel pomiriti. Celo telo mi je drevenelo od neverjetnega dogodka. Čez 3 minute je bila puška ponovno napeta in še enkrat sem se potopil proti luknji. Tokrat je bilo v luknji precej manj orad in vse so bile poskrite v najbolj nedostopne kotičke. V luknjo sem se zavlekel v celoti, še plavuti sem imel v luknji in s težavo sem zadel naslednjo orado, manjšo od prejšnje, a še vedno zelo veliko. V tretjem potopu je bila luknja prazna. Vedel sem, da to ni slučaj in da morajo biti orade skrite še kje. Preiskal sem skoraj vse kamne do 28 m globine, a orad nisem več našel. Vsake toliko sem se vrnil do sanjskega kamna v upanju, da bom še kakšno ulovil, a bilo je zaman. Ker sem bil že pošteno utrujen od vseh potopov na +20 m globine, sem počasi zaključil z lovom. A ni mi dalo miru in še nekaj krat sem se potopil. V eni špranji sem med preiskovanjem terena zagledal zlato linijo med očmi. Takoj sem vedel, da gre za ogromno orado. Sprožil sem v špranjo, ki je bila široka ravno toliko, kot je široka glava od orade. S težavo sem orado spravil iz špranje in se razveselil nove trofeje.

Povsem izčrpan in navdušen sem zaključil z lovom. Ves čas sem razmišljal kaj je bilo ta dan drugačnega, da so bile vse orade v luknjah in zakaj so si izbrale ravno ta kamen. Mimo tega kamna sem v prejšnjih dneh plaval že dvakrat. Takrat sem lovil na čeko in jih nisem opazil. Pozicijo bom nedvomno še obiskal. Upam, da bom imel takrat s seboj kamero in bom posnel podoben prizor.

25/01/2020

0 Odzivi na "Maj 2011"

Pustite sporočilo

X
vrh