H2O team potapljanje

December 2023

Jure Daić Jure Daić
zobatec
6.7 kg
10 m
Dalmacija
Plitka šulja (do 10m)
H2O Invert Roller

Dan po lovu na Palagruži na Spearfishing Sailingu smo se na lov odpravili nekoliko pozneje. Med zajtrkom in jutranjo kavico smo uživali v lepem razgledu in obujali spomine na včerajšnji lov. Naredili smo plan za ta dan in se v miru odpravili na lovsko akcijo.

Ko sem vse lovce odložil na pozicije sem se še sam odpravil loviti. Tako kot vedno v J Dalmaciji sem se opremil s puško H2O Invert roler 115, saj vedno pričakujem, da bo priplaval kak kapitalec. Med lovom v mirnem morju sem opazil nekaj lepih zobatcev a teren mi ni omogočal skrite poti do njih, oni pa niso bili zainteresirani, da bi se mi približali.

Tako sem se približal dobro razčlenjenemu rtu, kjer sem že na daleč videl, da je teren zanimiv za lov na globoko šuljo. Najprej sem se med šuljo previdno splazil do velike razpoke, kjer sem se lahko v celoti splazil v veliko luknjo in iz sence sem oprezal za ribami. Ker nisem videl ničesar sem se v luknji obrnil in pri tem sem moral s plavutmi za trenutek zamahniti iz luknje. Nato sem se previdno splazil skozi razpoko, tako da ne bi splašil rib in počasi odplaval na površino. Zelo dobro sem se nadihal in začel z daljšo šuljo po drugi poti, kjer sem na istem rtu odplaval precej dalje od obale in pogledal preko previsa. Za previsom ni bilo nič večjega, videl sem nekaj rib težkih pod pol kilograma a te me niso pritegnile. Oprezal sem levo in desno a ni bilo nič večjega, tako sem se odločil, da se počasi odšuljam nazaj v zaklon na površino na rtu. Ko sem tako šuljal proti površini sem s puško meril proti gležnjem in jo vlekel za seboj. Gledal sem naprej in iskal skrito pot med skalami in takrat sem videl nekaj neverjetnega. Iz luknje kjer sem se skrival v prejšnjem potopu je priplaval orjaški zobatec in se počasi začel vrtet v krogu, kot da ne ve kaj bi počel. Takoj sem dojel, da je moral zaznati, kaj da se je pred nekaj minutami v luknji nekaj dogajalo in sem ga očitno privabil tja s plavutjo, ki je v prejšnjem potopu pomahala iz luknje. Moja težavi pa sta bili, da sem imel puško obrnjeno proti gležnjem in da se je moj potop približeval koncu. Na srečo pa je bila moja pozicija tako skrita na zobatca, da me ni opazil in sem začel počasi obračati puško naprej. Zdelo se mi je, kot da premikanje puške traja večno saj sem moral to storiti zelo počasi. Na srečo je zobatec ostajal na mestu, vrtel se je v luknjo in ven nato plaval levo desno in ponovno v luknjo. Takrat sem izkoristil pravi trenutek in sem se iz zaklona zašuljal bliže zobatcu. Pri tem pa sem se zelo dobro zavedal, da moram čim prej sprožiti in takoj na površino po zrak. Med šuljanjem na globini 12 metrov, sem meril proti luknji, ki je bila nad menoj na 10m globine. Takrat je zobatec še enkrat nezavedajoč moje prisotnosti zaplaval iz luknje in takoj ko se je postavil bočno sem sprožil čeprav je bil na skrajnem dometu. Zobatec sprva ni dojel, da je zadet in komaj čez sekundo je znorel. Med hitrim plavanjem proti površini sem videl, da je dobro zadet. Po precej več kot dveh minutah sem zadihal. Na površini nisem niti pogledal na uro, po nekaj hitrih vdihih sem že plaval proti zobatcu, ki se je zakadil v luknjo. Z velikim veseljem sem ga brez težav prinesel na površino, pri tem pa razmišljal, če je večji od včerajšnjega.

Za tisti dan mi je padla koncentracija in cel čas sem razmišljal, kaj je bil razlog, da je zobatec zaplaval v luknjo, kjer sem bil pred nekaj minutami skrit in se potem tam zadrževal. Še bolj sem si belil glavo, kakšno časovno naključje je moralo biti, da me zobatec ni opazil, ko sem šuljal proti previsu. Res da med šulji navzdol nisem plaval blizu luknje a bi me lahko vseeno opazil. Zavedal sem se, da je pri tam ulovu toliko nenavadnih naključij, da se takšna situacija ne bo več nikoli ponovila.

30/04/2024

0 Odzivi na "December 2023"

Pustite sporočilo

X
vrh