H2O team potapljanje

December 2012

Giant trevally
10 kg
0 m
Madagaskar
Strel s površine
TeakseaTeaksea Azimut 115

Drugega dne podvodnega lova na Madagaskarju z 12 metrskim katamaranom in zelo majhnim spremljevalnim čolnom (byboatom, motor 3,5 KM) se pred večer zasidramo na otočku Nosy Lava, v skupini otokov Mitiso v Mozambiškem kanalu (ki ločuje Madagaskar od Afrike). Do teme je le kakšna ura in pol. V morje s Sergeom (skupaj na Madagaskarju loviva že tri leta zapored) skočiva pri neki čeri.

Morje valovito, močan tok in vidljivost le kakšne 4 metre. Temperatura morja 27°C. Pri čeri Serge zgreši karangida okrog 15kg, riba carp rouge se mu sname. Kot pogosto, ko ustrelimo ribo, priplava manjši morski pes. Manjših rib je vse polno, nič pa večjega. Streljava namreč le ribe nad 3 kg in to večinoma samo roparice, mesojede ribe.

Že se odpravljam, da končam, ko s površine zagledam črnega karangida. Bum, zadetek. S kolesca odvije nekaj metrov nylonske vrvice. Ko ga vlečem ven, po dnu priplava več kot dva metra dolg morski pes. Ali bo zgrabil karangida ali ima še kakšne slabše namene?! Serge to opazi in me krije, da pes ne bi počel kakšnih neumnosti.

Riba je težka 10kg. Je iz skupine Carangidae (več kot 15 vrst) in sicer vrste, ki zraste največ – do 170 cm in je lahko težka do 68 kg. Latinsko Caranx ignobilis. Eni so bolj črni, eni bolj svetli. Pogosti so tudi caranx melampygus, fr. Carangue bleu (modri karangid). Te ribe so zelo podobne licam ali gofom in so tudi v sorodu. Se tudi obnašajo zelo podobno kot lice – lahko jih upleniš s površine ko priplavajo mimo (pogledat?) ali na dnu, s tehniko preže. Najbolj okusni naj bi bili najbolj svetli. Odličen je carpaccio.

Oprema: grška lesena podvodna puška Teaksea Azimuth 115 cm s tremi krožnimi elastikami 16mm, puščica 7,2 mm z dvojnim krilci in štirimi trni za napenjanje. Trni so veliki, praktični za napenjanje. Obleka Elios 3mm mimetični nylon zunaj, znotraj spaccato, plavuti karbonske, cenejša izvedba C4: Skorpio Flame, obuvalo Omer Stingray. Maska Sporasub. Uteži preveč 6kg – debeluh. Za pasom še dodatno kolesce za primer če bi se kolesce na puški zaskočilo in bi bila nevarnost izgube puške, in ribe.

25/01/2020

0 Odzivi na "December 2012"

Pustite sporočilo

X
vrh