POTAPLJANJE NA VDIH IN PODVODNI RIBOLOV

Milan Šnuderl – Šnuki

“Krivec, da se je pri PDM podvodni lov razvil do tako zavidljivega nivoja”

Poleg tega, da nas je vse poučil o osnovah podvodnega ribolova, nam izdal marsikatero skrivnost, je dal tudi na tekmah vedno vse od sebe in tako osvojil in pomagal osvojiti večino medalj, pokalov, ki jih je PD Maribor osvojilo do leta 1990 v tej športni panogi. Že kot dijak in študent, je vzljubil podvodni ribolov.

Spominjam se, koliko ur sva se skupaj prevozila na čolnu (Tomos 4 + Beograd sport). Po 2 – 4 ure vožnje v eno smer (Murter, Žirje). Te ure sem stalno izkoriščal in ga spraševal o ribah, situacijah, ki sem jih doživel ter z veseljem poslušal ribiške zgodbe, ki mi jih je zaupal. Še danes velikokrat razmišljam, kako bi čas vožnje s čolnom izkoristil za razgovor, pa je danes to skoraj nemogoče, ropot motorja, šumenje vetra, …. , mogoče pa si ne bi bilo slabo omisliti sistema, kot ga imajo motoristi (čelada – mikrofon – oddajnik in slušalke – sprejemnik J).

legendeŠnuki ni samo lovec, je tudi izvrsten potapljač s scuba opremo (inštruktor potapljanja), z veliko izkušenj in znanja. Je pač človek, ki se vsaki stvari preda 100 %, kar se mu tudi kdaj maščuje, ga tepe, toda takšen je in kar on reče, veš da velja.

Ker dela v sosednji Avstriji, se je veliko družil tudi s potapljači iz te države, od njih v Slovenijo v naše društvo prinesel veliko koristnih stvari, prvi v Sloveniji, Jugoslaviji organiziral izpit za potapljanje pod ledom, prevedel in prilagodil prvi priročnik inštruktorjem za šolanje potapljačev s folijami za predavanje. Vendar so pri SPZ raje šli razvijat novega in ga našim inštruktorjem pripravili šele par let po tem, ko je ta bil že izdelan in smo ga v PDM že uporabljali. Smo pač Slovenci takšni, da smo najbolj pametni in želimo z glavo skozi zid.

V klubu, pri klubskem izobraževanju je največ delal na področju varnega potapljanja in reševanja. Program je razvil res v detajle in tudi njemu se lahko zahvalimo, da do danes ni bilo v PDM nobene nesreče. Upam, da bo na tem področju naredil še kaj za našo spletno stran. Veseli bomo sodelovanja z njim.

Verjetno je bil ravno to razlog (ker je veliko vedel o nevarnostih potapljanja), da se je bal ekstremnih potopov, predvsem na dah in se je raje ograjeval od takšnega početja. Res je tudi, da pred leti za varno potapljanje na dah ni bilo nekih pravih normativov.

Sicer pa je nenehno prisoten, kadar treniramo za podvodni lov, saj je še vedno strasten podvodni lovec in kot tak vsako leto na morju, v vodi prebije veliko prostega časa.

V našem klubu PDM je lastnik marsikaterih trofej in prvih ulovov (kirnje, gofa, lice, brancina, …. ), težko bo, tudi mlajšim, da bodo dohiteli njegove rezultate, saj je v podvodni ribolov vložil veliko časa, truda in sredstev. Marsičemu se je odrekel sam in njegova družina, da je lahko vseh teh skoraj 40 let lova užival v lepotah morja.

Večina podvodnih lovcev je nekaj posebnega, so drugačni ljudje, predvsem ljudje z dušo in v pravem pomenu besede. In takšen je tudi Šnuki.

legendeDolgo je veljal za specialista lova s preganjanjem. Ta način lova se danes skoraj več ne uporablja. Šele zadnjih nekaj let se je preusmeril k novejšim tehnikam, plazenje, čakanje, …. . Obe tehniki v povezavi pa mu spet dajeta veliko prednost pred ostalimi, predvsem mlajšimi.

Milan Šnuderl – Šnuki se je 1990 poslovil od tekmovalnega ribolova, v zahvalo za njegov doprinos in delo v društvu smo mu podarili spominski pokal, ki je izdelan v obliki njegove prve boje, za katero je bilo značilno, da je bila vsa zakrpana in zdelana, saj je bilo na njej med drugim kilograme in kilograme rib.

Pokal je izdelal Ferdinand Pfeifer – Nande, ki je svoj umetniški čut in ljubezen do podvodnega ribolova prelil v mnoge pokale, ki jih je izdelal za naša tekmovanja.

Boja je zaradi sonca, morja in teže rib ter zaplat dobesedno razpadla in kot tako končala v smeteh, zato je na žalost ne moremo ovekovečiti na teh naših straneh, mlajšim v spomin.

legende
Od Šnukijeve boje je ostala le še zastavica.

Še pred kratkim smo šli s Šnukijem loviti ribe, še vedno je velika zakladnica izkušenj, ki mu omogočijo prelisičiti marsikatero ribo. Še vedno je boljši od vseh nas, njegovih izkušenj se pač ne da tako lahko pridobiti.

Trenutno preživlja zelo težke čase. Z mislimi mu vsi trdno stojimo ob strani. Trdno sem prepričan, da jim bo kos in bodo po njih spet nastopili lepši dnevi. Spet bomo šli skupaj lovit ribe, se pogovarjali o različnih pripetljajih, situacijah. Mogoče katero od njih zapiše, zapišemo na to našo spletno stran.

Maribor 17.8.2005

04/07/2010

0 Odzivi na "Milan Šnuderl - Šnuki"

    Pustite sporočilo

    Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

    Copyright © H2O team
    X