H2O team potapljanje

Plavutke

Prikaz 1 prispevka (od skupno 53)
  • Avtor
    Prispevki

Maticccc
    Član

Navodila sem že dobil:

kot začetnik, naj si kupim mehke, stekloplastika. Probam naj jih z neoprensko nogavico vred. Cena naj bo okrog 100E.

Ali ima kdo drugačno mnenje, kakšna dodatna podrobnost? Vesel bi bil tudi čisto konkretnih predlogov, ker pa vem, da omenjanje konkretnih modelov konkretnih firm, konkretnih prodajalcev ni zaželjeno na forumu, jih bom vesel po PM.

Vnaprej hvala za odgovore.

Matic

Jure Daić
    Admin

Za začtnika so primerne plastične plavuti, ki se jih da dobit od 60 do 100 EUR. Neprmerno boljše so stekloplastične, kjer se cena giblje med 140 in 180 EUR. Enako pomembni kot listi so tudi pravi čevelči ali škarpete. Pomebno je da nam noga udobno leži v čeveljčku, da nas ne stiska in da je hkrati čim boljši oprijem. Vsak proizvajalec ima različno obliko čevelčka in teba je ugotovit kateri ti najbolj paše. Omer ima čirše čevelče, Imersion in Sporasub imata nekaj vmes, Cressi in Captain nemo so za ožja stopala.

Več ti bodo svetovali ostali.

LP Jure

navodila si dobil prava, cene pa ne. stekloplastika stane od 150 naprej, do ca. 200 eur. navadne plastične so tudi uporabne, čeprav so precej slabše od stekloplastičnih. če boš kupil (navadne) plastične, glej, da ne boš kupil trdih!enako velja za stekloplastiko. trde plavuti res ubijejo veselje do potapljanja. na našem forumu večkrat fantje pišejo o pomembnosti čeveljčka, meni pa se to vseeno ne zdi taka huda filozofija, sploh če imaš relativno standardno stopalo. vse našteti čeveljčki so v redu, vsi ti bodo pasali, neoprenska nogavica itak deluje kot element prilagoditve med nogo in čeveljčkom. od stekloplastike smo mi največ uporabljali Kapitan Nemo (trdota 1 ali največ 2, raje 1), Bleu DMF (vrhunske!!!), Omer Bat 25. Vse so dobre, pa tudi katere druge bodo čisto ok. Od plastike imamo največ zelene Imersion, Cressi, nove Mares slišim, da so v redu, Omer Millenium itd. Če te še kaj zanima, vprašaj!

petar
    Član

začetnik ali ne, če imaš dnar se ti definitivno splača finančno stegnit do fiberglasa.

prej sem imel (še vedno jih uporabljam v plitvem) technisub stratos. plastične, kratke in sem ful zadovoljen z njimi,

ampak fiberglas je čisto drug svet.

kot bi rekli amerikanci: you gotta feel it to believe it 😉

cink
    Član

alesn wrote:

vse našteti čeveljčki so v redu, vsi ti bodo pasali, neoprenska nogavica itak deluje kot element prilagoditve med nogo in čeveljčkom.

No pred nakupom čevelj le probaj (ne kupi na slepo prek neta recimo), glede zgornjega se na podlagi lastne izkušnje ne morem strinjati, da ti bodo vsi čevlji pasali. Imam nogo 43, relativno standardno (pri navadnih čevljih nimam nekega problema :)), recimo zelo mi paše čevelj 42-44 od Imersiona, mogoče malenkost manj mi paše čevelj od Omerja, ko pa sem probal Waterway čevelj 44-45 sploh gor nisem mogel spraviti, tudi 46-47 mi ni bil nič udoben…

cink
    Član

Aja cene pri nas za stekloplastične skupaj s čevlji se začnejo pri 170 € (recimo Waterway, ki meni osebno ne ustreza) in preko 200 (recimo Omer), veliko izbire pri nas tako ni…V Italiji so cene nižje (recimo Mat-mas), so pa razlike v cenah proti Italiji pri nas predvsem v čevljih, listi so nekaj manj dražji…

Če najdeš kaj ugodnega stekloplastičnega pri nas (Ljubljana), ali če greš kupovat v Italijo mi prosim sporoči na PM, samemu se mi ne da zaradi plavutk v Italijo, poštnina pa je tudi kar občutna…

Saso
    Član

glede na to da si začetnik in si nabavljaš kar nekaj opreme (prebral tudi tvoje druge poste) bi ti vseeno predlagal-seveda, če ti paše na nogo-zelene imersionke. Sam lovim že kar nekaj časa in mi takšne plavuti zadostujejo. Ne lovim tako globoko kot nekateri (jure D.) in ne verjamem da bi občutil grozno razliko med plavutkami za 250 € in temi ki jih uporabljam sedaj.

(razliko občutiš v žepu 😯 ).

mrandrej
    Član

Za 100 EUR ne boš dobil stekloplastike v kompletu s škarpeto. Za to ceno se na sejmih in razprodajah navadno da dobit liste, brez škarpete. V glavnem, forumaši so ti že vse napisali, sam bi samo poudaril, če boš kupoval stekloplastiko ali karbon, vzemi obvezno najbolj mehke, ne poslušat trgovca, naj reče in pametuje karkoli (tisto o globinah in teži je larifari).

Vseeno ti predlagam, da za začetek vzameš navadne plastične, naj bodo Imerson zelene, Omer (črne) ali kake podobne. Izbira naj bo podrejena udobju v škarpeti, obvezno z nogavico, ne sme tiščat (ker potem pride do krčev), vseeno pa naj bo primerno tesno. Načeloma so bolj trde škarpete boljše glede izkoristka, kot tiste mehkejše, vendar če ti niso čisto prav te tiščijo. Če se škarpeta da ločit od lista si potem kasneje lahko nabaviš samo liste (npr. stekloplastika), vendar ti to naj ne bo odločujoč faktor.

LP, Andrej

Maticccc
    Član

Hvala. Zelo uporabni odgovori.

Ko pa smo ravno na forumu, bi vprašal še: (vem, da moraš občutit, da verjameš….), ampak takole impresijsko – kaj je tista bistvena razlika med plastiko in steklopastiko?

Maticccc

matejf
    Član

Zdravo Matic,

sem ponosen lastnik dvojih parov plavutk. Ene so 15 let stare plavutke, trde kot pes, ki so krajše in namenjene scuba potapljanju. Trde kot pes, vendar delajo. Če plavam z njimi po površini, se gležnji hitro utrudijo – po kilometru površinskega plavanja v bazenu mi gležnji odpadejo in jih moram zašit nazaj :realmad: Drugi par plavutk so stekloplastične, stare dve leti, Captain Nemo, trdota št. 2, s katerimi po površini preplavam skoraj enkrat več, da je občutek v gležnjih podoben. Kar se pa tiče plavanja pod vodo, pa s plastičnimi za scuba potapljanje, starimi 15 let, preplavam 40% manj kot pa s stekloplastičnimi Captain Nemo, trdota št. 2.

To ti najbrž nič ne pove, ker ne veš kako trde so te stare plavutke – pač subjektivna izkušnja. V rokah sem imel te zelene plavutke, Esclapez, katerih upogljivost in sproščanje, če daš roko v čevelj in napneš plavut, deluje precej linearno in neprogresivno, kar mehko – po moje idealno za potapljanje do 10 metrov in v valovih na površini. Med drugim sem imel v rokah karbonske Omerjeve, trdote ne vem, katerih upogibanje je precej lažje in tudi linearno, s tem da se precej hitro vračajo v osnovno lego, z njimi lahko pomoje ogromno preplavaš pod vodo in se noge precej manj utrudijo.

Jaz se potapljam s stekloplastičnimi , ki pa so pri 7 kg obtežitve in 12 metrih globine povsem dovolj močne in eksplozivne, da se dovolj hitro dvignem z globine. Zakaj sem lansko leto kupil rabljene stekloplastične in ne teh Esclapezovih zelenih, čeprav sem sam začetnik v podvodnem ribolovu in apnei? Ker je bila cena primerljiva, tudi če gledaš nove stekloplastične, in tistih 40 €, ki sem jih dal lansko leto več od cene novih Esclapezovih, se danes obrestuje, saj bi v nasprotnem primeru (nakup plastičnih), letos kupoval stekloplastične ali celo karbonske plavutke. Stekloplastične plavutke so po mojem najbolj univerzalne za Jadransko morje (šunja po plitkem) in tudi nekaj zdržijo, karbonske se lažje zlomijo, če grdo ravnaš z njimi in nisi dovolj previden, čeprav danes delajo odlične karbonske plavuti, ki pa nažalost niso poceni. Po drugi strani pa veliko hrvatov uporablja karbonske plavuti, vendar se z njimi potapljajo 25m+.

Največji dejavnik pri izbiri plavutk je globina in način podvodnega ribolova, nezanemarljiv dejavnik je seveda tudi cena. Če imaš možnost preizkus čimveč plavuti in boš našel optimum zase. Na deeperblue forumu sem zasledil pravilo, da je potrebno iskati najmehkejše plavuti, s katerimi dosežeš cilj.

Moje izkušnje so v praksi omejene na stekloplastične in precej stare scuba plavuti. Mislim, da ti na forumu lahko več povejo o karbonskih in teh plastičnih zelenih Esclapezovih drugi člani.

Lep pozdrav in veliko uspeha pri nabavi propelerjev,

Matej

Da se še jaz pridružim debati. Razlika med plastiko in stekloplastiko je predvsem v odzivnem času. Se pravi stekloplastična plavut bo naredila daljšo pot in s tem boš imel boljši izkoristek na prehodu iz zamaha dol in gor. Stekloplastika pri upogibu dobi tudi lepši lok ker je na koncu plavut mehkejša kot pri stopalu. Pravilnejši lok spet izboljša izkoristek. V končni fazi bo to pripomoglo k temu da se boš manj mantral med plavanjem oz. da boš hitrejši s stekloplastičnimi plavutmi. Pri večjih globinah bi tudi občutil razliko v moči potiska, ko te negativna plovnost vleče v globino.

Kar se tiče čeveljčkov pa moram rečt, da je med njimi vseeno velika razlika. Meni sta recimo imersion in sporasub oba čisto prav, pa imam v imersionovem totalno neprijeten občutek. Imersion ima zelo mehko peto in potem se mi zdi da se mi cela plavut zvija že na stopalu. Sporasub pa ima zelo trd celoten podplat do pete in tako imam dosti boljši občutek prenosa energije na plavut. Jaz razliko res zelo opazim. Moje mnenje je, da je čeveljček celo bolj pomemben od samih listov.

pbds
    Član

matejf wrote:

karbonske se lažje zlomijo, če grdo ravnaš z njimi in nisi dovolj previden.

No Matej, kaj si mislil s tem?? 🙄 😯

Mislim da je fama o lomljenu plavutk že prazgodovinski pasee! Če vprašaš mene, plavuti uporabljam cca 100-120 dni na leto, veliko lažje sesuješ plastične plavuti kot pa fiber ali carbon, seveda da ti to uspe moraš biti extra model. :mrgreen:

:D LP :D

opomba moderatorja: del tematike sem preselil pod novo temo.

Jure Daić
    Admin

Pomebnost čevlja pri plavutih je odvisna kakšno obliko stopala imaš. Jaz imam št. 48 in zelo ozka stopala, zato težko najdem udoben čeveljček. Captan nemo mi še najbolj odgovarja, čeprav ima za moje pojme dosti premehko peto. Nekaj časa sem treniral z Omerjevimi čevelčki, ki so mi dooooosti preširoki a sem imel kljub temu soliden oprijem na peti. Ko sem začel trenirat z Captain nemo se mi je zdelo da se celi čevelj deformira, kar ima za posledico slabši izkoristek pri zamahu. Trenutno imam dvojne Captain nemo plavuti trdota 2 in 3, ki jih še dolgo ne bom zamenjal. Včasih sem trenira, tekmoval in lovil z Gara 2000 plavutmi. Danes si tega več ne znam predstavljat, so pa Cressijevi čevlji narejene genau za mene!!!

Razlika med plastiko in steklopastiko? Kot si verjetno že opazil je glavna razliak v ljudeh. Nekomu je pomebna top oprema, nekomu pa da se potaplja. Če imaš dovolj denarja ali če se boš dosti potapljal si absolutno kupi stekloplastiko. Važno je da uživaš!!! Ali v tem da se potapljaš s top opremo ali pa se se samo potapljaš. Ni razlike, samo da ti bo fajn. Če bi jaz imel ogromno denarja bi garantirano lovil s karbonskimi plavutmi. Sedaj imam stekloplastikčne in uživam čisto enako. Včasih sem lovil s plastičnimi in je bilo vse idealno,……..

LP Jure

matejf
    Član

pbds wrote:

matejf wrote:

karbonske se lažje zlomijo, če grdo ravnaš z njimi in nisi dovolj previden.

No Matej, kaj si mislil s tem?? 🙄 😯

Mislim da je fama o lomljenu plavutk že prazgodovinski pasee! Če vprašaš mene, plavuti uporabljam cca 100-120 dni na leto, veliko lažje sesuješ plastične plavuti kot pa fiber ali carbon, seveda da ti to uspe moraš biti extra model. :mrgreen:

:D LP :D

Če vzameš besede, stavke iz konteksta, potem je zlom karbonskih plavutk “prazgodovinski pase” :)

matejf wrote:

Stekloplastične plavutke so po mojem najbolj univerzalne za Jadransko morje (šunja po plitkem) in tudi nekaj zdržijo, karbonske se lažje zlomijo, če grdo ravnaš z njimi in nisi dovolj previden, čeprav danes delajo odlične karbonske plavuti, ki pa nažalost niso poceni.

Če pa pogledaš celo poved, potem pa nastane zgornji citat. Kdo zdaj koga? 😯 🙄

Maticccc
    Član

Hej Vi!

Še eno neumno vprašanje: če je na internetni strani ene spletne trgovine napisana cena za liste plavutk—-to je cena za dva lista kajne (npr 120E za stekloplastične).

Pa brez opazk o moji inteligenci!

Hvala

Matic

matic, vprašanje niti ni neumno, saj sem srečal tudi že ponudbe z enim samim listom, in to celo v slovenski trgovini. sicer pa je v 90 % cena vedno za par listov (2 komada torej).

agajsak
    Član

Če bo kaj pomagalo pred nakupom novih plavuti, potem prisluhni. Jaz lovim ribe od leta 1999 in sem nekaj plavuti sprobal, kupil, zamenjal. Takrat pametnih, koristnih nasvetov pred nabavo nisem dobil. Moje mnenje je, da naj ti bo glavno vodilo pri nakupu, da kupi tisto kar si prej sprobal. Tiste, ki misliš kupiti si prvo sposodi,če ne drugače s pomočjo ljudi na forumu. Plavuti so najpomembnejši del opreme, tako za dosego ciljane globine, kot iz stališča varnosti. Sedaj imam Carbon Tek matt mimmetic in pathos čevelj in boljše kombinacije še nisem imel. Poizkusil pa sem od prijateljev Sporasub plastične črne, zelene, omer millenium črne, Gara2000 moje prve plavuti, z njimi največ lovil, počil list takoj za čevljem, Captain nemo listi ok, čevlja pa sta dobila po enem letu gube na pregibih , C4flap30 od Karle, Carbon Tek od Slavena. Če denar ni ovira kupi karbonske.

Ziga
    Član

Se strinjam, kot sem že povedal je kar se mene tiče je plavut najpomembnejši del opreme.

Tone, verjamem, da so M-Technik v kombinaciji s Pathos čevljem vrhunske, še posebej ko izveš ceno M-Technik listov 😉

Jaz imam sedaj kombinacijo Pathos čevlja in Bleutecovih listov in ne zamenjam za nič.

agajsak
    Član

Moja navdušenost nad vzdržljivostjo Carbon Tek je splahnela, ker so mi listi počili in to oba na enakem mestu, takoj, ko se list zalomi iz čeveljčka, en list pa je za povrhu počil še na koncu in to vzdolžno. Kupujem nove karbonske liste, prodajalci, preprodajalci javite se. Kupim najraje Majestic za pathosov čevelj.

Prikaz 1 prispevka (od skupno 53)
  • Za objavo odgovora morate biti prijavljeni.
X
vrh