H2O team potapljanje

Odlično 5. mesto za Slovenijo na ekipnem SP 2012

Na pot v Francijo smo se odpravili dan pred pričetkom AIDA ekipnega svetovnega prvenstva, ki je potekalo od 8.9. do 15.9. v Nici. Na tekmovanje je bilo prijavljenih 35 ekip iz celega sveta. Ekipe so sestavljali trije moški ali tri ženske, vsak tekmovalec pa je moral tekmovat v treh disciplinah: konstantna obtežitev s plavutmi (CWT), dinamična apneja s plavutmi (DYN) in statična apnea (STA). Za končno uvrstitev je štel seštevek točk vseh nastopov ekipe.

Slovenska reprezentanca je bila letos v zelo močni zasedbi
Samo Jeranko, Antonio Koderman in Jure Daić. Mnogi so nas uvrščali v krog favoritov za najvišja mesta, sami pa smo si zadali drugačne cilje. Naš namen je bilo sproščeno tekmovanje brez preračunavanja glede končne uvrstitve. Želeli smo odplavati svoje najboljše potope pri tem pa nam je bilo najpomembnejše, da dobimo 9 belih kartonov. Že samo en ponesrečen nastop bi pomenil izpad iz boja za najvišja mesta. Za glavne favorite so tako kot vedno veljali aktualni svetovni prvaki Danci ter domačini Francozi in debitanti Hrvati.

CWT

Pred pričetkom tekmovanj smo opravili še zadnje globinske treninge, ki so obetali odlično uvrstitev. In res je bilo tako. Vsi smo se potopili 80 in več metrov, ter si priborili 247 točk. (Antonio 87 točk, Samo in Jure po 80 točk). Antonijo je dobil 5 kazenskih točk zaradi držanja vrvi po začetku potopa, kar je prepovedano. Prva dva dneva tekmovanja smo Slovenci zasedali celo 1. mesto in po končani prvi disciplini smo bili na več kot odličnem 4. mestu. Za prvo uvrščenimi Francozi smo zaostajali 23 točk, prehiteli so nas še Hrvatje in Rusi. Najgloblje se je potopil večkratni svetovni rekorder in prvak Guillaume Nery, ki je z nasmeškom na obrazu zaključil potop na 114m globine. Okoli njega se je vrtela vsa medijska pozornost, saj živi v Nici in je lokalni junak.

Omeniti je potrebno še vajo reševanja, ki so jo uprizorili pred pričetkom tekmovanja. Varnostni potapljač je zaigral izgubo zavesti in reševalci so ga želeli rutinsko rešit. Zalomilo pa se je, ko so ga želeli potegniti na suho, saj sta kar 2 oblečena zdravnika padla v vodo. Vaja reševanja je požela veliko smeha in žvižgov. V drugo pa jim je uspelo tako kot se spodobi. Sam poligon za globinsko tekmovanje in zagrevanje za potop je bil najboljši, kar sem jih do sedaj videl. Ob skoraj idealnih pogojih v morju, je vse potekalo gladko. Slabost je bila samo zgodnja ura tekmovanja, saj smo imeli transferje na tekmovališče že ob 6:25 zjutraj, kar je bila velika neumnost. Tekmovalci smo morali vstajat ob 5.00 zjutraj, da smo opravili dihalne vaje, raztezanja in mentalno pripravo na potop, če smo želeli pravočasno priti do mesta, kjer so nas čakali gliserji za transfer.

STA

Sledilo je tekmovanje v statiki. Sam bazen ni bil primeren za tekmovanje, saj ga je obdajal 0,5m visok rob in se ni dalo držati za rob bazena, česar smo vsi tekmovalci navajeni. Po vrhu vsega pa je bila voda premrzla, kar je delalo preglavice nekaterim tekmovalcem. Kot prvi Slovenec je štartal Antonio in s časom 5min 23s (64,6 točk) izboljšal osebni rekord. Sledila sta Jure s časom 6min 31s (78,2točk) in kot zadnji še Samo s časom 6min 35s (79 točk). Tako smo bili po zaključeni drugi disciplini s 468.8 točkami na 5. mestu in še vedno v igri za medalje. Za tretje uvrščenimi Čehi smo zaostajali le 6 točk.

DYN

Bližal se je še zadnji dan tekmovanja. Zadnja disciplina je bila dinamična apneja s plavutmi. Če smo bili na prvih dveh disciplinah vsi sproščeni, je bilo zadnji dan ravno obratno. Pojavila sta se nervoza in strah pred svojim neuspelim nastopom, kar bi škodovalo celotni reprezentanci. Vedeli smo, da so reprezentance, ki so nam dihale za ovratnik boljše v dinamiki in da potrebujemo 3 odlične nastope. Ponovno je prvi štartal Antonio, ki je odplaval solidnih 150m (75 točk), kar pa je bilo premalo, da bi prehiteli reprezentance pred nami. Sledil je Samo z odličnim rutiniranim potopom na 200m (100 točk). Kot zadnji Slovenec je nastopil Jure in z lepo rezervo odplaval 160m (80 točk). Tako smo zaključili zadnjo disciplino z belimi kartoni, a manj točkami kot smo jih pričakovali. Sledilo je opazovaje konkurenčnih reprezentanc in seštevanje točk ter preračunavanje na katero mesto smo uvrščeni. Še nekaj minut do izteka tekmovanja smo bili v igri za medaljo ob morebitni napaki katere od reprezentanc, ki so bile na koncu po točkah pred nami.

Ob objavi končnih rezultatov smo se veselili več kot odličnega 5. mesta!!! Prehiteli smo več svetovnih velesil tega športa med katerimi so Danska, Finska, Japonska, Rusija,… ki so na prejšnjih ekipnih svetovnih prvenstvih osvajale medalje, celo prva tri mesta na zadnjem SP. Naš cilj je bil presežen, osvojili smo 8 belih kartonov in enega rumenega. Drug cilj je bil sproščeno in prijetno tekmovanje, kar je bilo prav tako doseženo. Poudariti pa je treba, da je naša reprezentanca najmlajša med vsemi, kar še obeta visoke uvrstitve v prihodnosti. V ženski konkurenci so dominirale Japonke, ki so slavile pred Francozinjami in Srbkinjami.

Minuli SP si bomo zapomnili tudi po zelo slabi organizaciji obtekmovalnih aktivnosti. Če je v vodi in med tekmovanji vse potekalo gladko, je bilo dogajanje ob tekmovanju porazno. Urniki sestankov, objava startnih list, urnikov transferjev ipd. je bila na absolutnem preslabem nivoju za takšno tekmovanje. Pomanjkljivosti organizatorja pa so bile hitro pozabljene, saj je bilo vzdušje med tekmovalci odlično. Ponovno smo se srečali s starimi znanci iz celega sveta in potapljaške debate s prijatelji so poskrbele za nepozabno tekmovanje.

KONČNI REZULTATI:

Moški:

1. mesto Hrvaška 840,6 točk
2. mesto Francija 821.8 točk
3. mesto Češka 758.4 točk
4. mesto Italija 731.0 točk
5. mesto Slovenija 723.8 točk
6. mesto Švedska 691.2 točk

Ženske:

1. mesto Japonska 677.4 točk
2. mesto Francija 609.1 točk
3. mesto Srbija 536.7 točk

Več informacij in slik lahko vidite na našem forumu ali uradni spletni strani tekmovanja.

27/02/2013

0 Odzivi na "Odlično 5. mesto za Slovenijo na ekipnem SP 2012"

Pustite sporočilo

X
vrh