H2O team potapljanje

MAD CUP 2012 – V znamenju H2O teama

V petek 7.12. in soboto 8.12. je v kopališču Pristan v Mariboru potekalo že osmo mednarodno tekmovanje v prostem potapljanju MAD CUP 2012, ki je štelo tudi kot bazensko državno prvenstvo. Tekmovanje je organiziralo Športno društvo H2O team pod okriljem SPZ. Na MAD CUP se je prijavilo 36 tekmovalcev iz treh držav, na državnem prvenstvu pa je sodelovalo 9 tekmovalcev. Udeleženci so se pomerili v vseh treh bazenskih disciplinah: dinamična apneja brez plavuti (DNF), dinamična apneja s plavutmi (DYN), statična apneja (STA) in v skupni razvrstitvi.

V petek zvečer je bila na sporedu dinamična apneja brez plavuti. V prvi seriji je startala aktualna državna rekorderka Maša Šorn iz H2O teama. S preplavanimi 103m je svoj državni rekord izboljšala za 10m, a bila zaradi krajše izgube zavesti diskvalificirana. Nekaj skupin pozneje je startala še druga tekmovalka H2O teama Alenka Artnik, ki je na svojem prvem tekmovanju brez težav postavila nov DR 105m. Proti koncu so bili na vrsti še najboljši tekmovalci. V predzadnji skupini je startal tekmovalec H2O teama Jure Daić in z osebnim rekordom 132m prevzel vodstvo.

Vse oči so bile uprte v zadnjo skupino, kjer so startali štirje tekmovalci z največjimi najavami. Član H2O teama Andrej Ropret je iz vode prišel kot prvi na 110m, a je bil zaradi prepozno izvedenega protokola diskvalificiran. Na 132m je uspešno zaključila nastop Hrvatica Katarina Turčinovič, ki je zmagala v ženski konkurenci. Malo več, 135m, je odplaval Samo Jaranko iz DPR Tjulnji, a je bil zaradi izgube zavesti diskvalificiran. Najdlje je odplaval Hrvat Vanja Peleš, ki je s 160m zmagal pred drugo uvrščenim Daićem. Tako je naslov državnega prvaka pripadel Daiću, 2. mesto na DP je osvojil Matej Bergoč in 3. mesto Žan Petek vsi tekmovalci H2O teama.

Naslednje jutro se je ob 9.15 tekmovanje nadaljevalo s statično apnejo. V prvi skupini so startali trije glavni favoriti za naslov državnega prvaka. Prvi je iz vode prišel Ropret, ki je s časom 5min 24s osvojil 2. mesto na DP. Sledil mu je Daić, ki je s časom 6min 2s osvojil še drugi naslov državnega prvaka. Kot zadnji je iz vode prišel Jeranko, ki je bil žal ponovno diskvalificiran, tokrat zaradi nedovoljenega dotikanja svojega varnostnega potapljača. Odlično 3. mesto na državnem prvenstvu, pa je s časom 4min 46s osvojil Martin Mali iz H2O teama, ki je pri svojih 58 letih lahko vzor praktično vsem mlajšim generacijam. Predzadnja skupina je skrivala še eno odlično debitantko. Slovenka Maja Ivanič iz društva Inahaleblue je pod vodo zdržala 5min in 2s kar je zadostovalo za 3. mesto v ženski konkurenci. Vsem pa je dala vedeti, da je naslednji cilj slovenski državni rekord, do katerega jo loči le še 26 sekund. Kot zadnji je startal Hrvat Veljano Zanki, ki je pokazal kaj je prava borbenost. Od 6 minute naprej se je boril z močnimi kontrakcijami, pri 7 minutah so bili na nogah vsi gledalci, pri 8 minutah smo vsi gledalci zadrževali dih. A Zanki je vztrajal do neverjetnih 8min 38s in z novim hrvaškim državnim rekordom z naskokom zmagal.

Sobotno popoldne je bilo rezervirano še za zadnjo disciplino, dinamično apnejo s plavutmi. V prvi skupini je Daić odplaval še en osebni rekord 175m, kar je zadostovalo za končno 3. mesto na DP. Šornova je izboljšala svoj državni rekord za 4m in novo mejo premaknila na 123m. Počasi se je tekmovanje premikalo v zaključno fazo in nastopili so še najboljši tekmovalci. Ponovno sta istočasno startala dva H2O teamovca Ropret in Artnikova. Slednja je brez težav izplavala pri 149m in tako na svojem prvem tekmovanju postavila že drugi državni rekord. S tem je močno opozorila nase in z nasmehom na obrazu pokazala, da zmore še veliko več, kar je velika vzpodbuda za v prihodnje. Ropret je plaval še dlje in izplaval pri 178m ter tako pričakovano osvojil 2. mesto na državnem prvenstvu. Kmalu so startali še zadnji tekmovalci. Zanimiva sta bila dva tekmovalca. Jeranko je preplaval 188m in poskrbel za dodatno napetost. Po opravljenem protokolu se je usedel na progo, pri tem pa je zdrsnil nazaj v vodo in skoraj potopil usta, kar bi pomenilo izključitev. Zadnji hip se je ulovil in se zasluženo veselil 1. mesta na DP. Najdlje je ponovno odplaval Hrvat Peleš in si s potopom dolgim 200m prislužil še 1. mesto s plavutmi.

Sledilo je preračunavanje točk in razvrstitev v skupnem seštevku ter ekipni razvrstitvi. V mednarodni konkurenci je slavil Daić, ki je prikazal izjemne potope ob dejstvu, da je pred med in po potopih organiziral celotno tekmovanje. Sledila sta mu Hrvata Boris Spajič in komaj 16 letni Boris Milošič. V ženski konkurenci je zasluženo slavila Turčinevičeva pred Srbkinjo Mileno Radič in domačinko Artnikovo, ki se je s prostim potapljanjem začela ukvarjati pred komaj pol leta, ko je obiskala tečaj pri Daiću. V ekipni razvrstitvi je z naskokom zmagal H2O team pred hrvaškim RK Submania in srbskim RK Naissub.

Tri naslove državnega prvaka je osvojil Daić (STA, DNF in skupno), Jeranko pa je postal državni prvak v DYN. Vsa druga in tretja mesta DP so osvojili tekmovalci H2O teama. Letošnje tekmovanje je imelo še eno posebnost. Pojavilo se je veliko novih obrazov na slovenski tekmovalni sceni, ki tokrat niso posegli po odličjih, a so močno opozorili nase. Z dobrimi treningi se bodo kmalu povzpeli više in pripomogli k širši prepoznavnosti tega lepega športa.

Po tekmovanju ni manjkalo dobre volje. Sprva ob dobri jedači in podelitvi medalj, nato pa vse do jutranji ur v praznično obarvanem Mariboru. Vsi tekmovalci so se strinjali, da je tudi letošnji MAD CUP eno od prijetnejših tekmovanj, kjer ne zmanjka dobre volje, vrhunskih nastopov in nepozabnih trenutkov ter kjer se srečajo prijatelji iz Slovenije in sosednjih držav.

REZULTATI DP 2012:

DNF:

1. mesto Jure Daić H2O team 132m
2. mesto Matej Bergoč H2O team 118m
3. mesto Žan Petek H2O team 104m
4. mesto Martin Mali H2O team 75m
5. mesto Martin Cvikl Inhaleblue 61m
6. mesto Peter Meze H2O team 57m
. Samo Jeranko DPR Tjulni DQBO
. Andrej Ropret H2O team DQ failes SP
. Tadej Černoš Inhaleblue DQ failes SP

STA:

1. mesto Jure Daić H2O team 6min 2s
2. mesto Andrej Ropret H2O team 5min 24s
3. mesto Martin Mali H2O team 4min 46s
4. mesto Matej Bergoč H2O team 4min 40s
5. mesto Žan Petek H2O team 4min 7s
6. mesto Martin Cvikl Inhaleblue 3min 54s
7. mesto Tadej Černoš Inhaleblue 3min 7s
8. mesto Peter Meze H2O team 1min 7s
. Samo Jeranko DPR Tjulnji DQ touch

DYN:

1. mesto Samo Jeranko DPR Tjulni 188m
2. mesto Andrej Ropret H2O team 178m
3. mesto Jure Daić H2O team 175m
4. mesto Matej Bergoč H2O team 170m
5. mesto Tadej Černoš Inhaleblue 166m
6. mesto Žan Petek H2O team 152m
7. mesto Peter Meze H2O team 104m
8. mesto Martin Mali H2O team 100m
9. mesto Martin Cvikl Inhaleblue 75m

Skupna razvrstitev:

1. mesto Jure Daić H2O team 225,9 točk
2. mesto Matej Bergoč H2O team 200,0 točk
3. mesto Žan Petek H2O team 177,4 točk
4. mesto Andrej Ropret H2O team 153,8 točk
5. mesto Martin Mali H2O team 144,7 točk
6. mesto Tadej Černoš Inhaleblue 120,4 točk
7. mesto Martin Cvikl Inhaleblue 114,8 točk
8. mesto Samo Jeranko DPR Tjulni 94,0 točk
9. mesto Peter Meze H2O team 80,5 točk

Vsi rezultati so objavljeni na uradni spletni strani tekmovanja MAD CUP 2012.

15/03/2013

0 Odzivi na "MAD CUP 2012 - V znamenju H2O teama"

Pustite sporočilo

X
vrh