H2O team potapljanje

Eko akcija: Pomagajmo Dravi 2008

priprave pred kopališčem Pristan

V nedeljo, 18. maja zgodaj zjutraj smo pričeli z zadnjimi pripravami na ekološko akcijo, ki smo jo pripravili v organizaciji H2O team, Mestan občina Maribor in Snaga Maribor. Vremenska napoved prejšnjih dni nam je povzročila nemalo skrbi in ker smo akcijo nameravali speljati v vsakem vremenu, je bilo potrebno narediti plan tudi za možnost dežja. Tako smo poskrbeli, da so bile mize pod streho, ter da smo imeli pripravljene pelerine in dežnike za prostovoljce na obrežju, potapljačem pa nam je tako vseeno ali dežuje. Navsezgodaj smo pričeli s polnjenjem jeklenk ter pripravo prizorišča kjer je bilo potrebno izobesit transparente, postavit mize, spustit čolne v vodo, pregledat opremo in še marsikaj. Malo pred 10. uro smo bili že skoraj vsi zbrani pri Pristanu in se razdelili v skupine. Skupine so bile večinoma sestavljene iz dveh ali treh potapljačev in vsaka skupina je imela dodeljen svoj del struge ob Lentu.


odmor na kupu starih koles

Malo po 10. uri so nas čolni razvozili na naše lokacije. Potapljači PGD Pragersko so imeli še posebno nalogo: poiskati otroško kolo, ki je padlo v Dravo. Pri vidljivosti, ki je tokrat znašala približno 30 cm to ni ravno lahka naloga. Preden so našli otroško kolo jim je pod prste prišlo še lepo število večjih koles, steklenic, vozičkov in na koncu še star moped.

težke odpadke smo z vrvjo potegnili na čolne

Tudi vse ostale skupine so uspešno opravile svojo nalogo in na obrežje izvlekle večje število koles, miz, stolov, prometnih znakov, mobilnih telefonov, vreč s krompirjem, starih oblačil, tepihov, ogromno železnine, dvoje vrat Fička, nakupovalnih in otroškoih vozičkov, štedilnik, pralni stroj, kable, sesalec, ogromno flaš in pločevink in celo tigrast nedrc.

Prostovoljci ne obrežju, med katerimi se je našlo tudi nekaj naključno mimoidočih, so medtem pobirali smeti, snaga pa je s svojim avtomobilom pobrala in odpeljala vse odpadke, ki jih je bilo kar za več kot cel kamion.

Med akcijo je bilo postreženo še s čajem in toplim prigrizkom, ki so jih razvozili čolni. Ti čolni so nas okrog 13. ure tudi pobrali in odpeljali spet do Pristana, kjer smo stekli pod tople tuše. Sledilo je še nekaj fotografiranja, potem pa kosilo in glasba. Bilo je super in nekaj se nas je zadržalo kar do večera.


za najtežje pa je poskrbela Snaga z dvigalom

Zahvala organizatorjev gre predvsem vsem prostovoljcem, prostovoljnim gasilcem iz PGD Pragersko, poklicnim gasilcem iz Maribora, Službi za zaščito in reševanje Maribor, Javnemu zavodu za zaščito in požarno reševanje, Fitnes centru Forma in vsem ostalim potapljačem iz našega in ostalih društev in pa seveda sponzorjem Dravske elektrarne Maribor, Pošta Slovenije in SCT.


Kaj bi se to še dalo spucat?

Upam, da se naslednje leto vidimo še v večjem številu.

18/05/2008

0 Odzivi na "Eko akcija: Pomagajmo Dravi 2008"

Pustite sporočilo

X
vrh