Nov pravilnik o športnem in rekreacijskem ribolovu

Naslednji teden se obeta nov pravilnik o športnem in rekreacijskem ribolovu. Pravilnik prinaša nekaj sprememb, ki bi naj pozitivno vplivale na ohranjanje ribjega fonda. Ponovno bi naj začele veljati minimalne mere dolžine rib, s čimer bi se naj lovile le ribe, ki so že opravile reprodukcijski cikel. Uvaja se tudi merska teža za hobotnice, ki po novem ne bodo smele tehtati manj kot 1kg. Merske dolžine rib lahko vidite v tabeli:
Merske dolžine rib

Za preprečitev prodaje rib s strani športnih in rekreacijskih lovcev bi se naj uvedlo označevanje rib in glavonožcev. Ribam bi se naj odrezal spodnji del repne plavuti, glavonožci pa bi se morali v celoti prerezati med očmi. Prikaz je na spodnji sliki:

Označevanje rib se bo izvajalo na sledečih ribjih vrstah:

Kot smo že poročali v novembru, se z letom 2018 obetajo strožje kontrole ribolova na vseh področjih. Hrvaška je pooblastila 156 uradnih oseb iz pomorske policije, lučke kapitanije, carine in obalne straže, ki bodo izvajala poostren inšpekcijski nadzor na morju. Med drugim bodo izvajali strožjo kontrolo nad športnim in rekreacijskim ribolovom.

Upamo, da bodo spremembe privedle do izboljšanja stanja ribjega fonda. Celoten predlog pravilnika lahko vidite na tej povezavi.

Vaše mnenje o novem pravilniku in morebitnih spremembah na boljše ali slabše lahko izrazite na forumu.

08/12/2017

0 responses on "Nov pravilnik o športnem in rekreacijskem ribolovu"

Leave a Message

© H2O team. All rights reserved.
X