H2O team potapljanje

Najgloblji Zemljan v kopalkah

Jure Daić zdrži pod vodo na vdih 7 minut, vas pa vabimo, da na premieri dokumentarnega filma Najgloblji Zemljan v kopalkah, zdržite malo dlje.

Dobrodošli v sredo, 12. oktobra 2016, ob 20. uri v Kino Šiška v Ljubljani.

Najgloblji Zemljan v kopalkah, je novi celovečerni dokumentarec večkrat nagrajene režiserke in med drugim tudi potapljačice, HaidyKancler. Govori o prvem Slovencu, ki se je le z enim vdihom potopil 101 metrov globoko, in ki sodi med deset najboljših potapljačev na vdih na svetu.

Jure Daić, gradbeni inženir, oče dveh otrok, mož, prijatelj, sin, ki mu človeška minljivost od izgube brata ni tuja, se je odločil za premikanje svoje in višanje globinske meje. Z enim vdihom se je v starogrški disciplini skandalopetri, kjer se potapljač na globino potopi le s pomočjo kamna in v kopalkah, potopil na 111 metrov. Tako globoko se ni še nihče pred njim.

Pot ”v globino” je zaznamovalo premagovanje moči narave, človeškega faktorja, odgovornosti in lastnega strahu. Observacijsko posnet dokumentarni film nas vabi, da podvig podoživimo tako z grenkobami kot lepotami tako nad kot podvodnega sveta.

Gre za projekt pod katerega se je skoraj v celoti podpisala avtorica sama, tako finančno kot izvedbeno in je v tem pogledu prava poslastica in izjemen dosežek.

Haidy Kancler:
,,To je moj najtežji projekt doslej. Ni lahko delati sam, sploh če se zavedaš, kaj zmoreš ustvariti z ekipo. A včasih se v taki situaciji enostavno znajdeš. Jure, o katerem film govori je poln nians, hkrati pa je njegova zgodba, zgodba nas vseh. V življenju si vsi želimo nekaj več. Vprašanje pa je kaj smo pripravljeni za to žrtvovati in kako odgovorni smo ob tem. Lahko bi rekla, da je to zgodba vsakega izmed nas, kajti vsi imamo izkušnje s sanjami, v katere eni bolj eni manj, verjamemo. Film nam ponudi vpogled v eno najskrivnostnejših športnih disciplin in nas popelje tja, kamor bomo sami le malo verjetno kdaj prišli. Pod morsko gladino, kjer je bilo še manj ljudi kot na Luni. ‘’

Jure Daić je dogodek komentiral z naslednjimi besedami:
,,Film je več kot izpolnil vsa moja pričakovanja. Premiero sem pričakoval precej bolj nestrpno kot ostali in ob prvem ogledu sem bil navdušen, ker je film napet, razumljiv vsakemu, poln humorja in z veseljem sem obujal spomine na rekord. Haidy Kancler bi rad pohvalil za ogromno vloženega truda in ji čestitam za super dokumentarec! ‘’

Film bo premierno predvajan v Kinu Šiška, 12.10.2016, ob 20:00.

Po projekciji filma bo sledil pogovor z nastopajočimi v filmu in režiserko.

Čaka vas pa tudi ‘podvodno’ gurmansko presenečenje.

(op.: film bo predvajan z angleškimi podnapisi in primer glasbo, saj je originalna še v izdelavi)

Vstopnina na dogodek je 5eur.

03/10/2016

0 Odzivi na "Najgloblji Zemljan v kopalkah"

Pustite sporočilo

X
vrh