H2O team H2O team forum SCUBA POTAPLJANJE (z jeklenko) splošne teme Zakonska regulacija avtonomnega potapljanja na Hrvaškem

Zakonska regulacija avtonomnega potapljanja na Hrvaškem

 • Avtor
  Prispevki
 • #6956

  Sandi Bitenc
  Keymaster

  Veliko se je letos že pisalo in govorilo o tem… Potem, ko so Hrvati, nekaj let nazaj uvedli zelo drage koncesije in praktično onemogočili individualno potapljanje se je letos vse skupaj spremenilo. Ugotovili so da neke pametne zakonske podlage sploh nimajo, ukinjene so bile 100kn letne dovolilnice, klubi so bolj kot ne zmedeni, še bolj pa so zmedeni posamezni potapljači. Vsake toliko pride ven kakšen “uradni” dokument s pojasnilom, ki pa vse skupaj spet samo še bolj zmede. No tudi tokrat sem dobil en takšen dokument, ki se mi zdi avtentičen, garantirat pa tega seveda ne morem.

  Govori o tem, da je “pravilnik o ronjenju” še vedno v veljavi, v pripravi pa je “zakon o ronjenju”. Vsi potapljaški centri še vedno morajo imeti dnevnik potapljanja, ki ga overijo pri pristojni luški kapetaniji. Vsi individualni potapljači morajo imeti potapljaško izkaznico, ki jo izda pristojna luška kapetanija oziroma izpostava (kako do tega je še vedno zelo odprto vprašanje). Seveda mora imeti tudi vsak potapljač potrdilo o opravljenjem potapljaškem izpitu.

  Vprašanje je, če tudi policisti to vse poznajo in kako bodo reagirali v resničnih situacijah. Če ima kdo kakšne izkušnje bomo zlo veseli vsake informacije iz prve roke.

  Originalni dokument lahko vidite spodaj.

  #20271

  asja
  Participant

  Najnovejše novice:

  http://www.siol.net/Slovenija/Novice/2008/07/Hrvaska_policija_pri_Pulju_ustavila_slovensko_ladjo.aspx

  Na teletekstu je pisalo, da mu grozi 70 000 evrov kazni, zdaj pa ne vem al se hecajo al kaj… :mrgreen:

  #20272

  Andrej Furman
  Participant

  Moral sem se oglasiti.

  V hrvaški pripravljajo novo zakonsko regulativo glede potapljanja: http://www.slobodnadalmacija.hr/Šibenik/tabid/74/articleType/ArticleView/articleId/26961/Default.aspx

  Na spletni strani je tudi že osnutek Zakona o ronjenju: http://www.diving-hrs.hr/novosti/arhiva/2006/11/Nacrt%20zakona%20o%20ronjenju%20MMTPR%20%5B16-11-06%5D.pdf

  Malo sem zadevo prečital. Kot običajno cel kup ‘bedarij’ omejitev in zahtev, ki niso življenske. Čudno, kot da se hrvaška ne želi pribljižate EU. Glede na to da planirajo sprejem zakona do konca leta, se bo potrebno za potapljanje v naslednjem letu organizirati v kakšni drugi državi. Posebej zaradi sumljivih določb med drugim tudi glede skupinskega potapljanja, saj izgleda tako, da je organizirano ‘društveno’ skupinsko potapljanje tujcev smatrano kot delovanje fizične ali pravne osebe, ki v hrvaški za to nima dovolenja. Spomnim se, kako so pred dvela letoma, izgnali (dobesedno) iz Hrvaške cel kup turističnih vodičev, ki so jih imele turistične organizacije v hotelih za kontakt z gosti, katerim so prodajale v tujini aranžmane v Hrvaški. Tudi zagrožene kazno so očitno zelo velike. Kar bodo nekateri izkoriščali do maksimuma. Na hrvaški obali mislim, da ni osebi ki dela, da večina svojega zaslužka ne prisluži na črno. S tem zakonom pa bodo vsi, ki bodo pripeljali skupino ljudina v hrvaško, lahko smatrani kot delavci na črno.

  Tako za športni ribolov, kot za športno, rekreativno potapljanje in odnosa hrvaške do teh zadev, ljudi, ki se ukvarjajo s tema dejavnostima, glede hrvaške zakomnodaje nimam besed, oziroma jih imam vendar ne nobene lepe.

  CEDIP – evropsko združenje inštruktorjev potapljanja, hrvaške že pred leti ni hotel sprejeti v svoje okvirje, ravno zaradi tako omejevalne zakonodaje. Saj če se greš potapljat na Hrvaško, je kot da si prišel na minsko polje, skora na vsakem koraku, lahko fašeš kakšno kazen.

  Res me zanimajo rezultati njihove turistične sezeno 2009.

  Lep pozdrav. Andrej

 • Za objavo odgovora morate biti prijavljeni.
© H2O team. All rights reserved.
X