Vzdrževanje opreme

 • Avtor
  Prispevki
 • #6159

  damjan
  Participant

  Ker vsi vemo, da potapljaška oprema ni poceni, vam bom v tem prispevku na kratko opisal, kako vzdržujem svojo opremo, oziroma, kaj lahko vsakkdo postori, da mu bo oprema čim dlje dobro služila.

  Obleka:

  Obleko hranom v omari obešeno na obešalniku, kajti, če je neopren dolgo prepognjen, se na mestih preloma deformra, kar se pozna kot gube. Seveda jo po vsakem potapljanju v slani ali umazani vodi operem kar v pralnem stroju na 30 stopinj, program za občutljivo perilo. Pralnega praha ne dodajam, temveč samo malo mehčalca. Neoprenske nogavice oz. čevlje priporočam po vsakem pranju dobro posušiti, občasno pa tudi oprati in dezinficirati z mešanico vode in asepsola, ki ga lahko kupite v lekarni.

  Kompenzator:

  Prav tako kot čevlje je dobro tudi kompenzator enkrat letni iz notranje strani oprati z raztopino asepsola, kajti notranjost ni nikoli suha, kar je idealno gojišče za razne bakterije.

  http://img101.imageshack.us/img101/8922/izpustniventil6ss.th.jpg" />

  Brez skrbi lahko odvijemo tudi vse izpustne ventile, jih očistimo, ter namažemo s silikonsko mastjo.

  http://img212.imageshack.us/img212/2551/inflator8ib.th.jpg" />

  http://img212.imageshack.us/img212/4928/ventilek2wv.th.jpg" />

  Posebno pozornost sem namenil inflatorju in ventilčku za polnjenje, kajti opazal sem, da se mi kompenzator zmeraj malo napihuje. Ko sem zadevo

  razstavil mi je bilo takoj jasno, kje je problem. Ventilček je bil skoraj brez masti, tisto malo, kar jo je pa ostalo, je pa bila mešanica nekoč dobre silikonske masti ter umazanije. Zadevo sem očistil s suho krpo, ponovno namazal, ter sestavil. Spet deluje, kot nekoč.

  Regulator:

  Na regulatorju je dobro vsaj enkrat letno pregledati vse cevi, če niso morebiti razpokane ali kako drugače poškorovane, ter jih po potrebi zamenjati. Regulator razstavim sam le do te mere, da odstranim sprednji pokrov, kateri ščiti membrano, ter odstranim pokrov izdišnega ventila – zaklopke -, da ga lahko očistim

  http://img85.imageshack.us/img85/1577/regulator5jm.th.jpg" />

  http://img85.imageshack.us/img85/3972/umazanamembrana6vg.th.jpg" />

  Membrano regulatorja operem pod tekočo vodo, brez kakršnihkoli čistil ali drtergentov. Podrobnejše razstavljanje regulatorja odsvetujem. Opravlja naj ga le pooblaščeni serviser.

  Na prvi stopnji se nabere vodni kamen, kar se vidi tako, da se le ta ne sveti več oz. je mat. Poškropim jo z čistilom za odstranjevanje vodnega kamna v kopalnici, ter zdrgnem z odsluženo zobno ščetko. Postopek naj ne traja dlje, kot pet minut, saj lahko novejša čistila – beri močnejša – poškodujejo krom, če učinkujejo dlje časa. Vse dobro sperem pod tekočo vodo, ter pazim da mi v notranjost prve stopnje ne steče voda.

  Svetilka:

  Pazim, da je O – ring vedno čist ter namazan s silikonsko mastjo. Če imamo v svetilki akumulatorske vložke(NiCd, NiMh), je dobro, da jo vsaj enkrat mesečno izpraznimo ter ponovno napolnimo. Pri akumulatorjih tipa Nickelj Cadmium – NiCd – moramo paziti, da le te izpraznimo VEDNO do konca pred ponovnim polnjenjem, sicer lahko pride do ti. spominskega efekta, kar jim drastično zniža kapaciteto. Pri NIMh akumulatorjih ni tega problema, lahko jih tudi dopolnjujemo, vendar pa kot sem že omenil, jih je dobro tudi v zimskem času obremenjevati, saj tako ostanejo v formi, ter obdržijo maksimalno kapaciteto.

  Nož:

  http://img234.imageshack.us/img234/7130/no0jh.th.jpg" />

  http://img234.imageshack.us/img234/9122/rezilo2ki.th.jpg" />

  Naši noži ponavadi niso narejeni iz najboljšega inoxa, kar pomeni da še preradi rjavijo, kljub temu, da jih redno peremo v sladki vodi. Jaz mojega razstavum na prafaktorje, ter vso rjo odstranim s polirno gumo – podobno grobi radirki. Rezilo naj bo vedno ostro, da bomo lahko kaj prerezali, ko bo to potrebno.

  To bi bilo na kratko to, kar lahko vsak potapljač postori za svojo opremo, da mu bo dolgo in dobro služila.

  želim vam obilo lepih in varnih potopov v prihajajoči sezoni.

  NE PREVZEMAM NIKAKRŠNE ODGOVORNOSTI ZA MOREBITNE POŠKODBE NA OPREMI, ALI ZA POTAPLJAŠKE NESREČE KI SO NASTALE KOT POSLEDICA NESTROKOVNEGA VZDRŽEVANJA OPREME. ZA VARNO POTAPLJANJE JE TUDI EDEN OD POGOJEV TA, DA OPREMO REDNO VZDRŽUJEMO PRI POOBLAŠČENIH SERVISERJIH !

  l.p. Damjan

  #13672

  damjan
  Participant

  Dobrodošli bodo tudi nasveti ter predlogi vseh ostalih, da povete, oz. priporočate, kako vzdržujete svojo opremo.

  l.p. Damjan

  #13673

  Jure Daić
  Keymaster

  Damjan lepo si to napiso!

  Kar nekaj koristnih informacij. Jaz nimam kaj dodat, ker nimam svoje scuba oprem in je tudi ne znam servisirat.

  LP Jure

  #13674

  Jastreb
  Participant

  Bravo stari, saj sn vedo, da bo nekaj s tebe…. 8)

  #13675

  Sandi Bitenc
  Keymaster

  Bravo Damijan, spet en zelo poučen in zanimiv članek.

  Jaz bi edino pripomnil, da če perete obleko v stroju jo obvezno perite na programu za občutljivo perilo, kar pomeni da jo boste oprali brez ožemanja oz centrifuge. Nekateri pralni stroji imajo za to še poseben gumb. Ob močni centrifugi bi se znala obleka poškodovati.

  Drugače pa mislim, da ni nujno prati obleke v pralnem stroju. Sam jo po vsakem potopu za par ur namočim v čisto sladko vodo potem pa jo do dobra stuširam obešeno na obešalniku ter dam sušit.

 • Za objavo odgovora morate biti prijavljeni.
© H2O team. All rights reserved.
X