H2O team potapljanje

Home redesign H2O team forum PODVODNI LOV oprema Subcraft Slicer modifikacija

Subcraft Slicer modifikacija

 • Avtor
  Prispevki
 • #9134

  tjaz
  Član

  Hej!

  Že nekaj časa se spravljam, da bi opisal svojo modifikacijo Subcraft Slicer rolerja. Zdaj pa je puško stestiral tudi Jure in me s svojim mnenjem (ki ga bo napisal sam) spodbudil, da končno nekaj napišem. Svoje mnenje o stock rolerju bom raje zadrzal za sebe. Tudi vse probleme ki so se pojavili ob njegovi uporabi. Skratka vse skupaj me je pripeljalo do tega, da sem začel konkretno razmišljati kaj naj naredim. Iskal sem minimalno invazivno rešitev ki bi bila reverzibilna – v primeru, da bi se izkazalo, da vse skupaj ne deluje kot sem si zamislil. Vse kar se potrebuje je za začetek nekaj gume in vrvi + malo improvizacije.

  Odločil sem se da bom odstranil roler gumo in jo zamenjal z malo bol kompliciranim setupom. Čez roler gre ena 14mm guma ki ima v sredini 1,5mm specra vrvico ki ji omejuje maksimalen razteg tako da ob maksimalnem raztegu pride ravno čez kolo rolerja. Spodaj pa sta na to gumo na vsaki strani vezani mislim da 2×17,5mm (mogoce tudi 16mm) gumi – puška je trenutno še pri Juretu, točnih številk pa nimam več v glavi. Bom premeril in javim naknadno.

  [img]http://s12.postimg.org/4xn5qr8bx/IMG_6633.jpg[/img]

  Tu je potrebno kar nekaj igranja in popravljanja dolžine 14mm gume saj se zaradi vrvice v notranjosti ne dovoi raztezati kot bi se drugače- mora biti dosti daljša. Dolžino spodnjih gum pa se enostavno izračuna. Da bi pridobil nekaj cm raztega sem na spodnji strani nekoliko bližje mulinelu v trup zavrtal nov rostfraj vijak, ki je tudi nekoliko bolj debel (da lahko prenese večjo silo). Na njega namreč za enkrat napenjam obe spodnji gumi. Ko je bil vijak do konca zašravfan sem ga odrezal in mu lepo zaokrožil konec.

  [img]http://s12.postimg.org/hettdx3hp/IMG_6638.jpg[/img]

  [img]http://s12.postimg.org/56kqgol4d/IMG_6638.jpg[/img]

  Komentar- Zdaj obe gumi napenjam na zadnji zatič ki je zato tudi močnejši. Vse ogive so tudi krajše.

  Da bi se izognil težavam z mostičkom (dvigovanje puščice) sem na zgornji strani na ogivo dodal zanko. Slika ni najbolj posrečena ker je iz arhiva in je bila posneta z drugim namenom. Tukaj je potrebno malo vaje pri napenjanju- gumo se namreč prime z obrnjenimi rokami, tako da so palci navznoter in potem s palcem pritisnes zanko na zatič na puščici.

  [img]http://s15.postimg.org/j7p21runv/IMG_5058.jpg[/img]

  Obdržal sem 16mm stock circularno gumo.

  Na puško je prišla 7,25mm Patos puščica (130cm +-5cm) puščica.

  [img]http://s12.postimg.org/sfoyixvql/IMG_6637.jpg[/img]

  Puška Na fotki iz varnostnih razlogov ni napeta do konca. Uporabi domišlijo.

  S takšnim setupom puška skoraj nima trzljaja in je neverjetno natančna. Za svojo dolžino (95cm) pa ima tudi zelo dobro prebojnost. Vse skupaj se ne more primerjati z originalnim setupom. Sem testiral v bazenu back to back in mi ne pade na pamet, da bi sploh še kdaj uporabil originalen setup.

  V prihodnosti planiram še malo izboljšav: malo naštudirat vozlanje da se ne izgublja efektiva na vrvicah. Spodnji del trupa puške mislim tudi malo pofrezat-da bo raven in se bodo gume lepše usedle. Zato bom namesto enega rostfraj vijaka v puško zavrtal 3-enega za notranjo gumo in 2 bližje ročaju in bol na strani puške za zunanje gume. Poleg tega bom premaknil mulinel in te tri šravfe čim bol proti ročaju nazaj-da se pridobi še kak centimeter več efektive. Nekaj bo potrebno ukrenit tudi z glavo saj se okrog mostička pojavljajo razpoke (so bile že pred mofifikacijo ;) )

  To je to. Če koga kaj več zanima lahko napišem še kakšen detajl oz premerim gume ko dobim puško nazaj.

  :realmad: :realmad: :realmad: 😯 😯 😆 😆 😆

  #31122

  Jure Daić
  Admin

  Pri streljanju na tarče sem preizkusil 3 rolerje:

  – tvojo predelavo Slicerja 95

  – Gladiatorja 100 invert roler s škripci

  – Olegov dvojni roler 110

  Vse puške so bile vrhunske, precizne, dobro prebojne, z zelo malo trzaja,… Vedno sem streljal na 5m od špica puščice. Najbolj precizen sem bil s Slicerjem 95, najbolj prebojn je bil Olegov roler. S tem da je bila na Olegovem rolerju puščica ravnana in jo je treba nujno zamenjat.

  Presenečen sem bil da se je lahko slicer 95cm kosal s tema dvema puškama, ki sta nek vrh med rolerji,…

  Tjaž daj izmeri dolžne gum in vrvice v gumi.

  LP Jure

  #31123

  tjaz
  Član

  Bom! Samo da najdem cas, orodje..;)

  #31124

  Maticccc
  Član

  Tjaz, nekaj vprašanj:

  zakaj znotraj 14mm gume spektra? Ali ne bi z še malo dodatnega igranja z lovljenjem prave dolžine gume (14tke) ravno tako zbalansiral? Ali je v igri kak drug trik?

  zakaj je ta zgornja guma 14 in ne 16?

  Verjamem, da je setup odličen – Jure mi je že lani pravil o tem – sprašujem le zaradi tega, ker bi šel morda v podobno predelavo tudi sam…

  Hvala za odgovor!

  LP

  #31125

  tjaz
  Član

  Hej! Znotraj 14 mora biti spektra da ji omeji maksimalno dolzino- da je 2×17,5 ki sta vezani na njo na spodni strani ne pretegneta.

  Sem se tudi sam spraseval zakaj 14. Verjetno bi zelo podobno delovalo tudi ce bi namesto 14 bila samo vrvica vendar bi bilo potem treba menjat kolesa.. Ne vem. Si pa predstavljam da je 14 bolje od 16 zato ker je guma lazja in je posledicno pospesek puscice pri enaki sili(2×17,5) vecji, poleg tega pa je tudi trzljaj manjsi.

  Do teh zakljuckov sem prisel sam, lahko da so popolnoma zgreseni ;) bo kdo drug verjetno napisal kaj vec od teorije. V praksi pa deluje!

  Če bos poskusil, sigurno ne bos sel nazaj ;) lahko pa enkrat prides preizkusit to stvar na korosko ;)

  Lp

  #31126

  Maticccc
  Član

  …puška bi torej sedaj morala imeti moč podobno kot če bi bila klasika z dvema gumama 17,5 in dodatno 16 (ki si ji pustil zgoraj)…,le da je brez trzljaja. Ob dolžini 95 to ne bi smela biti tako grozno velika moč…., ali pač…

  Imaš na koroškem bazen, kjer lahko preizkusimo?

  #31127

  tjaz
  Član

  Kako se moc pretvori v cirkularne gume nimam pojma. Je pa obcutno mocnejsa in neprimerno natancnejsa kot z original setupom. Lahko se jo preizkusi tudi v bazenu in se jo primerja s drugimi puskami.

  #31128

  Jure Daić
  Admin

  Maticccc wrote:

  …puška bi torej sedaj morala imeti moč podobno kot če bi bila klasika z dvema gumama 17,5 in dodatno 16 (ki si ji pustil zgoraj)…,le da je brez trzljaja. Ob dolžini 95 to ne bi smela biti tako grozno velika moč…., ali pač…

  Imaš na koroškem bazen, kjer lahko preizkusimo?

  Ne drži. Ne da se pretvoit, na tak način, ker gume delujejo drugače. Približno tako kot da bi imel 3x cirkular 16mm -17mm + nekaj moči od 14mm gume in zelo mali trzaj.

  LP Jure

  #31129

  frano
  Član

  Zdravo,

  Zadnjič sem občudoval tvoj predelan roler in grem absolutno tudi sam v enako predelavo. Če boš objavil še dolžine elastik, pa bo sploh krasno. Imam pa še eno vprašanje; če se dobro spomnim, je Jure zgornjo gumo rolerja napenjal z zanko, ki jo je imel omotano okoli zapestja, oziroma (če se motim, in je uporabljal pri drugih rolerjih, ki jih je preizkušal), kako se napenja 14 mm guma na harpuno, saj jo je pred napenjanjem potrebno “izvleči” z vlečenjem ogive, kar je v vodi zelo težko oziroma skoraj nemogoče… Hvala za odgovor, Frano

  #31130

  rokozaver
  Član

  Pa s temi rolerji kaj konkretnega ujagate razen tarče?

  #31121

  Jure Daić
  Admin

  rokozaver wrote:

  Pa s temi rolerji kaj konkretnega ujagate razen tarče?

  Ne, samo slikamo se z njimi. 😆 Vsaka puška ima svoj namen. Če iščeš moč, domet in preciznost se klasična puška ne more primerjat z rolerjem. Če iščeš nekaj poceni ali za streljanje v skale je roler slaba izbira. Tu se vsa modrost konča.

  LP Jure

  #31131

  tjaz
  Član

  Trenutno se potepam po korziki in si razbijam glavo kako pri uradnikih ki namenoma ne govorijo besede anglesko in ki nimajo nobenega interesa da bi ti prodali dovolilnico pridobim karto za PL :D

  Bom pomeril dolzine in javim. Sigurno pa se da pri dolzinah se kaj zoptimizirat..

  #31132

  KUKI
  Član

  Za korziko ne rabis nobene dovolilnice za pl. Samo zdravstveno zavarovanje ki vkljucuje potaplanje. Sem tudi sam lansko leto hodil 3 ure po Bastiji po 35 stopinjah, nakar pridem do kapitanije kjer smo se koncno preko googl transleata sporazumeli da nevem od kateregea leta ne rabis vec dovolilnice. Lp

  #31133

  tjaz
  Član

  Kuki: sem tudi sam po parih urah v Bastiji ugotovil :D na koncu nisem niti pogledal pod vodo. Zaradi vetra in relativno nizkih temperatur sva s punco raje pocela druge stvari..

  Ta vikend sem koncno imel en dan casa da sem se spet malo poigral s pusko. Glavo sem v celoti oblekel s stekleno tkanino in poliestrom(okrog mosticka je bila ze konkretno napokana, zamenjal sem mosticek, mulinel sem premaknil maksimalno nazaj, na novo sem naredil 3 zatiče za gume (da se lapse usedejo) in jih pravtako premaknil maksimalno nazaj. Preoblikoval sem tudi cel spodnji del puske tako da gume lepse sedijo. Upam da s tem nisem prevec pokvaril plovnosti. Vse skupaj sem tudi ponovno prebarval tako da je zdaj puska pripravljena na :realmad: rabim samo se cas za v vodo!

  Premeril sem tudi gume:

  Spodaj sta 2×2 17,5 dolzine 24 cm

  Čez roler gre 14 dolzine 44 cm v kateri je spectra 1,5mm (se mi zdi, lahko da je tudi 1mm- definitivno pa je tansa kot tista ki se uporabja za zanke na koncu gume) dolzine 100cm merjeno on konca do konca zanke ki gledata iz gume. Če se bo kdo igral s tem priporocam da isce 14 z cimvecjo luknjo v sredini. Jaz sem svojo kupil v extremu..

  [img]http://s32.postimg.org/8wi858kox/image.jpg[/img]

  Tu se vidijo razpoke ob mostičku.

  [img]http://s32.postimg.org/yx5py3ttt/image.jpg[/img]

  [img]http://s32.postimg.org/ly3wv3935/image.jpg[/img]

  Obleceno v tkanino in posmirklano. Caka na kitanje.

  [img]http://s32.postimg.org/oykrbmke9/image.jpg[/img]

  [img]http://s32.postimg.org/49c63gxc1/image.jpg[/img]

  [img]http://s32.postimg.org/dq1za3h6p/image.jpg[/img]

  [img]http://s32.postimg.org/akhdjvykh/image.jpg[/img]

  [img]http://s32.postimg.org/448etsq0x/image.jpg[/img]

  #31134

  tjaz
  Član

  frano wrote:

  Zdravo,

  Zadnjič sem občudoval tvoj predelan roler in grem absolutno tudi sam v enako predelavo. Če boš objavil še dolžine elastik, pa bo sploh krasno. Imam pa še eno vprašanje; če se dobro spomnim, je Jure zgornjo gumo rolerja napenjal z zanko, ki jo je imel omotano okoli zapestja, oziroma (če se motim, in je uporabljal pri drugih rolerjih, ki jih je preizkušal), kako se napenja 14 mm guma na harpuno, saj jo je pred napenjanjem potrebno “izvleči” z vlečenjem ogive, kar je v vodi zelo težko oziroma skoraj nemogoče… Hvala za odgovor, Frano

  Glede napenjanja sem sam ugotovil da se 14 z vrvico v sredini ne napenja dobro cez roler-tako da ne potrebujes haklja okrog zapestja za nategovanje ogive. Zato je vedno potrebno odpeti gume na spodnji strani. sam napenjam tako da eno od gum spodaj zahakljam na srednji zatic, napnem 14 na maksimum, napnem spodaj najprej gumo ki je ze zataknjena na srednji zatic nato se tadrugo in na koncu cirkular. ko se navadis ni panike.

  #31135

  tjaz
  Član

  Sem zavozlal se gume in jih malo natrimal. Zdaj je bolj kot ne končana! Prvi test naslednji teden! :realmad: :realmad:

 • Za objavo odgovora morate biti prijavljeni.
X
vrh