H2O team potapljanje

Home redesign H2O team forum PODVODNI LOV pravilniki Strožja kontrola krivolova

Strožja kontrola krivolova

 • Avtor
  Prispevki
 • #9488

  Jure Daić
  Admin

  Z letom 2018 se obetajo strožje kontrole ribolova na vseh področjih. Hrvaška je pooblastila 156 uradnih oseb iz pomorske policije, lučke kapitanije, carine in obalne straže, ki bodo izvajala poostren inšpekcijski nadzor na morju. Med drugim bodo izvajali strožjo kontrolo nad športnim in rekreacijskim ribolovom.

  V pričetku leta se obeta tudi nov pravilnik, ki bo predpisoval označevanje rib, tako da se jim bo na čolnu moral odrezati rep. S tem bi naj preprečili prodajo rib ujetih med športnim in rekreacijskim ribolovom.

  Informacije povzete po članku v Slobodni Dalmaciji: http://www.slobodnadalmacija.hr/more/ribolov/clanak/id/515733/krivolovci-oprez-u-lov-krece-156-inspektora

  LP Jure

  #31955

  Jure Daić
  Admin

  Upam, da bo čim prej prišlo do strožjih kontrol in da se bo z njimi zmanjšal krivolov na Jadranu. Vsi ki smo že več let v povednem ribolovu opažamo konstantno zmanjševanje ribjega fonda. Bojim pa se, da je lobi komercialnega ribolova še vedno preveč močan in da od predvidenih sprememb ne bo pravega učinka.

  Kaj mislite ostali?

  LP Jure

  #31956

  Jure Daić
  Admin
  #31957

  saxo3
  Član

  Narobe svet!!! Kot je razbrati iz članka v Slobodni, bo teh novih 150+ pooblaščenih oseb kontroliralo predvsem športne in rekreacijske ribiče…”Profesionalnim ribarima ipak će se ostaviti malo zraka”. Potem pa bodo s plivarico spet zajeli matično jato orad in v roku par let bodo prisiljeni prodat barke, ker ne bo več česa lovit! Katastrofa!

  #31958

  PhotoDingo
  Član

  Resnično je to pravi kriminal.

  Ribiči bi to sami morali vedet, da tako ne bo šlo prav dolgo.

  Ko ne bo več matične jate, bo konec veselja.

  Potem pa se bodo spraševali kaj se je zgodilo, da rib ni več.

  Na koncu bonmo pa mi krivi, športni in rekreacijski ribiči.

  Sam večkrat ni ti ene ribe ne prinesem domov.

  Naredim video posntek, morda kako fotko in moj dan je popoln.

  Porem pa bo prišla kontrola, kje imate ribe.

  Nimam jih, sem pa naredil veliko vido posnetkov in fotografij.

  Na koncu me bo pe celega okol obrnil, češ da lažem, da skirvam ribe,….

  #31959

  lampich
  Član

  Dejstvo je (ali pa bo kmalu postalo), da bo ribolov z ladjami v slovenskem in hrvaškem jadranu postal komericalno nevzdržno početje (da o ekologiji ne govorimo).

  Rib je premalo in stroški lova preveliki, da bi to lahko zadostilo finančnim apetitom.

  Če k temu dodamo še to, da se ob vsakoletnemu zmanjšanju ribjega fonda, ribiči poslužujejo takih izlovov, kot jih je post-al Jure, je jasno da bo zadeva šla k vragu slej ko prej.

  Vsako leto so vsaj dve tri zgodbe, ko izlovijo ogromne jate orad ob drstu, izlov cele late 40+kg gofof, vlečenje mrež preblizu obale in na prepovedanih območjih, drstiščih itd.

  Po prinicpu grabi, dokler še lahko.

  Edina rešitev za ribji fond so omejitve in prepovedi komericalnega lova, nek način preusmeritve ribičev v turistični big game s catch n release zahtevo, subvencioniranje ostalih v turizem, ribogojništvo ipd…

  Pač, da se izguba ribiškega dohodka nadomesti drugače. Vendar jasno, da je to kompleksen in drag problem, ki pa najverjetneje ne bo rešen dokler morje ne bo popolnoma prazno

  Sem zagovornik vsake kontrole, ki bo to uredila. Tudi med športnimi ribiči (čeprav je naša skupna kvota izlova smešna v primerjavi z komercialnim lovom).

  Je pa smešno, da se spraviš nad športne ribiče, ena ladja pa 20 ton orade potegne iz morja. To kaže, da problema ne jemljejo resno

  #31960

  Vedran
  Član

  Quote:

  Alarmirali su tim riječima profesionalni ribari koji “trpe Divlji zapad na moru, a da nikakve pomoći nema”. Kidaju se sinjali, krade ulov, sportski ribolovci love što smiju i što ne smiju, puno više nego što smiju, i nitko ništa, tvrde naši sugovornici.

  A so res sportski ribolovci takšna grožnja za ribji fond !? Kje je ustrezna argumentacija za to?

  Kolikor vem, trenutno je omejitev ulova 5kg rib/dan in mislim, da je to že ustrezen način kontrole. Ne vidim zakaj bi bilo potrebno masakrirati ribe, kot se predlaga.

  Upam, da tole bo ostala novinarska raca :?

  #31961

  rokozaver
  Član

  V velebitskem kanalu kar ne potegnejo ven z mrežam predvsem zaradi terena…gredo pa ponoči s flašami in lampami.

 • Za objavo odgovora morate biti prijavljeni.
X
vrh