staticna apnea

 • Avtor
  Prispevki
 • #5863

  Nikakvec
  Participant

  Lep pozdrav !

  Zanimajo me kaksni so treningi za cim daljse zadrzevanje sape (staticna apnea) in ce so treningi za zdravje kaj skodljivi?

  Hvala

  Mitja

  #9960

  Sandi Bitenc
  Keymaster

  Pozdrav Mitja

  Zaenkrat še ni dokazov in tudi prevladuje mnenje, da izvajanje statiče apnee ni škodljivo. Seveda ob upoštevanju določenih varnostnih pogojev, ki so:

  statike v vodi NIKOLI ne izvajaj sam

  če slučajno doživiš sambo ali blackout za tisti dan prekini z izvajanjem apnee

  Torej največja nevarnost je, da se utopiš če bi slučajno delal statiko sam. Drugo pa je škoda, ki jo povzročajo telesu prosti radikali, ki pa se tvorijo ob kakršni koli aktivnosti. Priporočam ti da zaužiješ dnevno nekoliko več elektrolitov in antioksidantov.

  Zdaj pa k podaljševanju in treningu apnee.

  Prvo kar je pomembno je da se umiriš in sprostiš. Katerakoli zategnjena mišica ti samo porablja kisik. Za to se uporabljajo posebne sprostitvene tehnike. Tukaj lahko pridobiš zelo veliko.

  Naslednje kar je je priprava na apnejo z pravilnim dihanjem. To pomeni da je potrebno dihati z celotnimi pljuči ter v enakomernem ritmu. Pazit je potrebno da ne hiperventiliramo. Ko si pripravljen vzemi še zadnji vdih, ki naj bo čimbolj poln oz. toliko da te ne bo preveč napenjalo in motilo v pljučih.

  Nato se moraš samo koncentrirati in sproščati, kar je v prvem delu (ko krčev) enostavno. Poskušaj se izogibat gledanju na uro. Nekoliko težji je nato drugi del, ko se začnejo krči. Če si začetnih potem te bodo verjetno kar hitro prisilili k vdihu. Sčasoma se boš tega navadil in začel podaljševati čas.

  Za vajo visokega CO2 v telesu je zelo dobro izvajanje statičnih tablic. To pomeni, da izvajamo zaporedno 6-8 statik, ter ali postopno skrajšujemo pavze ali pa podaljšujemo apnee.

  Če boš malo napisal tvoje trenutne povprečne in najboljše čase ti mogoče lahko preračunam ene tablice. Meni so v začetku te najbolj pomagale.

  #9961

  pogooo
  Participant

  Mene pa bol zanima dinamična apnea…kje se da trenirat v okolici mb? Kaj komplicirajo če prideš z plavutkami v bazen? 😯 😆 Kje trenirate vi?

  Pristan obnjavljajo ali je šlo vse v maloro?

  #9962

  Andrej Furman
  Participant

  Zdravo Matej, Mitja.

  Matej – kot je razbrati si Mariborčan ali vsaj iz okolice in želiš trenirati apneo.

  Predlagam ti (obema), da se nam pridružiš. Kot je že Sandi napisal, zadeva ni tako enostavna, nobene apneje ne priporočamo, da treniraš sam. Tako in predvsem iz varnostnih razlogov kot iz tistih več glav več ve ter še bolj zabavno je.

  Res je, da je trenutno v Mariboru kljub 3. olimpijskim bazenom + Mariborskem otoku in termam, za trenirati problem. Naši fantje se trenutno pripravljajo za Svetovno prvenstvo in to v Pristanu 50m bazen, dovolenje za vstop imajo samo dopoldan. Sandi in Jure prihajata vsak dan in trenirata tam nekje od 8,00 do 10,00. Trenirala bosta do 22.avgusta.

  Sicer pa je sedaj čas za počitnice in podvodni lov na morju. Tako da je večina članov okupirana s temu aktivnostmi.

  Z rednimi treningi bomo začeli konec septembra, začetku oktobra v 25m bazenu – Pristan, kjer imamo možnost treniranja. V seprtembru bomo imeli tudi prvi sestanek srečanje, v klubskih prostorih.

  Odloči se sam kdaj boš začel trenirat.

  Vsako ekstremno početje je nevarno. Verjetno ste že slišali za apneo med spanjem, kar je celo bolezen. Ravno zato se družimo, da zmanjšamo te nevarnosti in rizike, ki nastajajo ob našem početju. Saj razumeta, tudi prečkati cesto je rizično.

  Vseh novih članov smo zelo veseli.

  Lep pozdrav.

  #9963

  Sandi Bitenc
  Keymaster

  Za treninge dinamike v bazenu sem odprl novo temo, da v eni temi ne bomo mešali preveč informacij, saj je tako težje najti prave informacije. Takole zdaj sta 2 temi in 2 naslova :D .

  Novo temo najdete tukaj: http://www.h2oteam.com/forum/viewtopic.php?t=24” class=”bbcode_url”>http://www.h2oteam.com/forum/viewtopic.php?t=24

  #9964

  Jure Daić
  Keymaster

  Zdravo Mitja!

  Pri izvajanju statike je več faktorjev, ki vplijvajo na dolžino časa, ki ga zdržimo brez zraka. Najpomembnejša stvar je da se znaš dobro umirit za kar uporabljamo različne tehnike sproščanja (avtogeni trening, meditacija, joga,….).

  Ko izvajaš samo statiko moraš uživat in misliti na lepe stvari, ker na tak način za daljši čas odvrnemo pozornost na pomanjkanje zraka, to fazo je treba čimbolj podaljšati.

  Večini ljudi odgovarja izvajanje statike s potopljenim obrazom v vodo. Ko potipimo obraz se sproži refleks, ki nam upočasni bitje srca in sicer bolj kot je hladna voda bolj nam pade utrip. Nekaterim bolj ustreza izvajanje v ležečem položaju na suhem, kar je stvar posameznika. Opzorit te moram da v vodi ne izvajaj statike sam!!!

  Za podiranje rekordov je ponavadi tako da je najdaljša tretja statika. Med prvima dvema še ponavadi nismo dovolj sproščeni, potrebno pa je imeti dovolj dolgo pavzao med vsakim poizkusom.

  V fazi priprav za izboljšanje statike se uporabljata dve metodi, ki ju je že omenil Sandi. Obstajajo prav za ta namen narejene tablice, ki jih bom dal na forum takoj ko jih najdem. Bistvo je da boš enkrat izvajal statike na primer dolge 2 min in med njimi vedno skrajševal čas počitka, drugič pa boš imel počitek dolg 2 minuti in podaljševal čas v vsaki statiki.

  Pomemben faktor, tako kot pri vsaki apnei, je tudi poravilen vdih, ki ga je prav tako treba natrenirati.

  Mogoče kak posameznik nekatere stvari izvaja drugače kot sem opisal in daje pozornost drugim stvarem. Ni možno napisat točnega recepta, ki bi se ga držal, ker vsakemu ustrezajo drugačne stavri.

  Mitja upam da sem ti z odgovorom pomagal, če želiš še kakšen podrobnejši opis samo vparšaj!

  Lep pozdrav!

  Jure

  #9965

  Nikakvec
  Participant

  Hvala vsem za odgovore (SanSan, AndrejF, Daić)

  Jaz se s tem ukvarjam bolj amatersko, zelo rad plavam in se potapljam tako da je moj cilj čim dlje ostati pod vodo z enim zajemom sape.

  Pred kakim letom, ko sem poskusil čim dlje zadržat sapo (v sobi na kavču v lezecem polozaju na hrbtu), je bil moj cas 1min 15s.

  Nato sem zacel malo trenirat (delal sem sklece seveda z samo enim zajemom sape) naredil po 30sklec v 30 sekundah in me je sfalilo, v roku 10 dni sem naredil 60 sklec v 60s.

  Vsak večer sem seveda pred spanjem tudi testiral napredek ( v lezecem polozaju v sobi na hrbtu) in rezultati so bili za mene neverjetni v roku 14 dni sem lahko zdrzal brez sape 4min in par sekund.

  Ustrasil sem se prehitrega napredovanja ker sem bil preprican da za zdravje to ni prevec dobro in sem raje koncal s tem.

  Kaksni pa so kaj vase izkusnje in dosezeni casi?

  Ja za tablice pa se priporocam.

  Lep pozdrav!

  Mitja

  #9966

  Sandi Bitenc
  Keymaster

  4 min je že kar lep čas. Z rednim treningom bi ga sigurno lahko podaljšal vsaj še za kakšno minuto.

  Trening statike je priporočljivo delati nekje 3-5 krat na teden, vendar to tudi ni zagotovilo, da boš lahko med rekreativnim plavanjem ostal dlje časa pod vodo. No sigurno bi nekoliko pomagalao vendar ima voda in pritisk na globini neko svojo specifiko, ki jo je treba posebej trenirati. Pazi tudi, da ta ti pri streniranju na suhem del zraka pri krčih ne uhaja skozi nos. Za to lahko uporabiš maško ali pa plavalno klupico. Absolutno pazi tudi da imaš usta “prosta” in da ležiš, saj drugače je to res lahko škodljivo za zdravje. Tudi na suhem te lahko doleti kakšen blackout in če dihalne poti takrat niso proste je to usodno.

  Kar se tiče škodljivosti zdravju zaenkrat še nisem slišal, da bi normalno in nadzorovano zadrževanje zraka komu škodilo. Pa to nekateri prijatelji počnejo že kar lepo število let. Tudi, kolikor jaz vem, še ni nobeden zdravnik objavil kakšnega članka o škodljivosti apnee. Razen seveda tisti ki pretiravajao, ki so doživeli kakšen blackout nenadzorovani in je trajalo več minut, da so jih rešili (ali pa jih sploh niso). Takšni dolgi blackouti lahko in tudi sigurno bodo povzročili hude in nepopravljive poškodbe na možganih.

  Zato nikdar in nikoli ne trenirajte sami in nenadzorovani.

  Če želiš, da ti sestavim ene tablice potem se malo stestiraj in povej koliko bo tvoj najboljši čas, koliko krčev si doživel med tem časom. Potem poglej še koliko so tvoji povprečni časi. To je nekje 10 krčev običajno, pa bomo potem nekaj sestavili za tebe.

  #9967

  Jure Daić
  Keymaster

  Imam za pripomniti tri stvari.

  Prvič se mi zdi skoraj neverjetno da si uspel naredit 60 sklec v apnei, vsaka ti čast. Jaz bi zadihal že pri 20 do 30 poizkusih, enkrat po svetovnem se moram zmotivirat in probat – sedaj ne smem imet muskelfibra. Vem pa kako so te bolele roke ker je zakislitev mišic pri take vrste naporu na meji vzdržljivosti. Zanima pa me koliko sklec narediš maximalno v eni seriji.

  Drugič: sklece v apneji so ziher odličen trening za dinamiko brez plavuti, po mojem pa pri statiki nimajo učinka. Odvisno je tudi kakšne sklece delaš. Če imaš roki ob telesu delajo večinoma samo mišice rok, če pa daš roke v širino ramen in razširiš komolce pa obremenjuješ hrbtne mišice, ki jih tudi obremenjujemo pri dinamiki brez plavuti.

  Tretjič: tvoj napredek v statiki je bil po mojem bolj posledica vsakodnevnega izvajanja le te in nima dosti povezave s sklecami – mogoče so dobro vpljivale na tvojo psiho in motivacijo.

  Če se spomnim svojih prvih dni v PDM je bila moja zgodba zelo podobna tvoji. V roku pet dni sem napredoval v statiki iz približno 3 min na 4 min 30 s. Izvajal sem jo vsaka večer pred spanjem in teh 4 min 30 s je še sedaj moj rekord v statiki na suhem. Takrat sem bil zmotiviran do konca in sem užival v napredku!!!! Sedaj mi statika predstavlja trpljenje in ne uživam ob izvajanju le te. Ko sem jo začel izvajat v vodi sem potreboval par mesecev da sem prišel na 4 min 36 s, potem pa kaka 3 leta da sem jo spet izboljšal. Vse je v psihi!!! Sedaj imam osebni rekord 5 min 18 s.

  Ti samo pridno treniraj in uspeh se bo pokazal!

  Če te zanima še kaj samo vprašaj!

  Nujno pa javi če boš kaj treniral, zanima me če boš še napredoval ali se ti bo na tem mestu ustavilo.

  Lep pozdrav!

  Jure

  #9968

  Andrej Furman
  Participant

  Zdravo.

  Vidim, da si zelo zagnan. Fino, takšnih smo še posebno veseli. Javi se kaj v klubu, ko se bo poleglo dopustniško življenje.

  Želim te opozoriti le na osnovno varnostno pravili pri apnei:

  NIKOLI NE TRENIRAJ SAM

  Nočem te strašiti, vendar tudi na kopnem je zadeva lahko kritična. Ne vem če poznaš takoimenovan krč glasilk – potapljači se ob zadrževanju sape (da ne bi voda vdrla v pljuča) prisiljujejom. V kritični fazi iz istega razloga lahko pride do krča glasilk, ki onemogoči vdih (da ne bi zalila voda pljuča – zapre z glasilkami dihalno pot), padeš v nezavest in …… . Če ti nekdo ne pomaga, ti sprosti ta krč, verjetno ne boš vdihnil.

  Drug zelo pomemben razlog pa je, o katerem si se že začel spraševati, psihološki. Varnost je osnova, ki ti bo omogočila še boljše razultate. Vedi tudi, da te ne more vsak varovati, poznati mora osnove oživljanja. Da spomnim na Roka Petroviča. Apnea je 80% psiha.

  V našem klubu za navadne smrtnike ni članarine, no ptrebna je le volja, le če boš želel še kaj več kot je druženje, bo nekaj stroškov. Sicer pa, ko boš občutil lepote potapljanja na dah, boš z veseljem denar in čas namenjen za večerna popivanja namenil apnei.

  Lep pozdrav.

  #9969

  Andrej Furman
  Participant

  Pozdrav.

  Na spletni strani h2oteam pod apnea/tehnika in izobraževanje sem odložil nov članek: Osnove treninga apnee. Poglej si ga.

  Lep pozdrav.

  #9970

  Andrej Furman
  Participant

  Pozdrav.

  Na spletno stran sem odložil članek Osnove treninga apnee. Poglej si ga.

  Lep pozdrav.

 • Za objavo odgovora morate biti prijavljeni.
X
top