H2O team H2O team forum SCUBA POTAPLJANJE (z jeklenko) splošne teme Sodelovanje s potapljaško bazo "PAZIFIK"

Sodelovanje s potapljaško bazo "PAZIFIK"

 • Avtor
  Prispevki
 • #6732

  Tomsy
  Participant

  Včeraj smo v H2O Teamu sklenili še eno dejanje v pripravah na okrepitev SCUBA dejavnosti v društvu!

  V potapljaški bazi “PAZIFIK” blizu avstijskega Gradca (Graz), smo z lastnikom Gerhard-om sklenili dogovor o sodelovanju. Potapljaška baza je zelo lepo urejena (glej slike), ima kvalitetno opremo in izredno lokacijo (30min iz MB). Dogovor obsega koriščenje baze v namene izobraževanja, rekreacije, tekmovanj, etc…

  Dogovorili smo se tudi za izobraževanje posameznih specialnosti (orientacija, Wrack diving, NITROX, etc.) in tehničnega potapljanja, saj je Gerhard “IT-Instructor Trainer” za večino večjih potapljaških šol in Course Director za IDEA. Kakorkoli že, letos pozimi bomo organizirali prve tečaje in organizirano potapljanje pod ledom (če bo seveda dovolj mrzlo).

  Pred bazo imajo v vodi potopljene kovinske platforme na -2,5m/ -5m in -8m, na katerih se vršijo tečaji. Imajo potopljeno ladjo “St.Wolfgang”, ki so jo priredili za izobraževanje specialnosti Wrack diving in Wrack Penetration Diving. Ladja je na globini -11m, komandni mostiček pa je na -5m. “St. Wolfgang” je tako ena redkih potopljenih ladij, ki je dosegljiva tudi začetnikom.

  Torej, ne pospravljajte svoje opreme, ker nas čaka še nekaj potopov!

  Še en dodatek:

  V Avstriji je s potapljanjem tako kot pri nas, torej dovoljeno na javnih vodnih površinah. Problem je, da so avstrijska jezera v veliki večini privatna ali v zakupu, koncesiji, etc. To pa pomeni, da se vstop kontrolira in plača!

  Večina velikih jezer je v lasti avstrijskih gozdarjev (pač gozdarske zbornice ali nekaj takega = ÖBV) in v upravljanju lokalnih turističnih organizacij. Potapljači pa so naredili ARGE združenje, ki izdaja tako imenovano DIVE CARD, ki omogoča potope na določenih jezerih. Vstopna mesta so določena in se lahko vstopa samo in izključno tam. ARGE – DIVE CARD stane 15Eur in velja eno leto. Za ta denar pa so vstopna mesta lepo urejena s klopcami, potkami do vode, etc. torej je jasno vidno kam gre ta denar (vsaj del denarja 😉 ).

  ARGE = http://www.arge-tauchen.at/

  Kadar je potapljaška baza na območju organiziranega kopališča, moramo plačat vstopnino na kopališčem, kar je ponavadi nekaj Eur na dan (cca.3-5Eur). To velja tudi za Copacabano! Torej, pred potopom se javite v potapljaški bazi pri Gerhardu, seveda pa je zaželjeno, da se sam izlet najavi nekaj dni prej preko emaila!

  Za člane H2O Team Maribor, bomo organizirali nakup DIVE CARD tudi v Mariboru. Ko bo vse dogovorjeno, vas bom seveda obvestil.

  #18673

  Tomsy
  Participant

  Še nekaj slikic!

  #18674

  Tomsy
  Participant

  Slike:

  #18675

  Tomsy
  Participant

  Slike:

  #18676

  Tomsy
  Participant

  Slike:

  #18677

  Sandi Bitenc
  Keymaster

  Tomsy a to si ti sam fotkal? Oziroma če si bil v vodi me bolj zanima? Na internetu sem zadnjič malo gledal tole “jezero” in pravijo, da je spomladi in pozimi vidljivost med 10 in 15m kar se mi zdi fenomenalno. Poleti med kopalno sezono pade vse skupaj na 5m.

  Tale wrack pa zgleda zlo zanimiv. Bo treba it enkrat tudi osebno pogledat.

  #18678

  Tomsy
  Participant

  Ja pa menda ja, če sem se že vse zmenil, te sem pa še v vodo čofnil, a ne…. 😉

  Bil sem v vodi (že drugič) in ti povem, da sem bil presenečen nad vidljivostjo. Do globine -5m je vidljivost fenomenalna (glej svetle slike z ribami in makro z rastlinami), pod -5m pa je malo manj, ampak predvsem je razlika, da se spremeni svetloba. Vidljivost doli na barki je trenutno po moji oceni cca. 5-8m!

  Vse fotke so © by Tomsy (H2OTeam ima izključno pravico uporabe fotografij! Proti primernemu nadomestilu seveda … 😈 )

  V tem tednu objavim akcije, ki jih bomo izvedli v prihodnjem mesecu!

  #18679

  Jure Daić
  Keymaster

  Tomsy to pa lepo zgleda!

  Kaj pa maximalna globina. Zanima me, če je dovolj za trening PP? Sem pa definitivno zraven, ko se gre tja.

  LP Jure

  #18680

  Tomsy
  Participant

  Za trening je vsekakor dovolj, za kake resne podvige pa ne!

  Maksimalna globina bi naj bila baje 18m. Pri barki je 11, sem pa malo naokrog plaval in se proti sredini še spušča.

  Definitivno pa je to varianta za recimo PP pod ledom o čemer smo se že pogovarjali na tem forumu!

  #18681

  Duro
  Participant

  :wave: Tomsy zmaga!!! :wave:

  res super dogovor, ki ga moramo maksimalno izkoristit….ob gledanju slik sem pa brez komentarja…FENOMENALNO!!

  emmmm….kaj delamo prihajajoči vikend? :mrgreen:

  #18682

  asja
  Participant

  Tomsy, spet si pohajal, a? 8)

  Lepe fotografije, tote ribice prav pozirajo.

  Sploh pa super dogovor. Ko sem bila jaz poleti na Schwarzlsee-ju ( upam, da se tako napiše), sem pod vodo videla samo svojo uro ko sem se tunkala. 🙄

  lp

  #18683

  Andrej Furman
  Participant

  Zdravo.

  To kolikor je videti ni jezero ampak bivša gramozna jama (kamešnca-po prekmursko), verjetno se polni s podtalnico, zato je voda bolj čista. Je pa ? njena temperatura.

  Super da si zadevo zrihtal, imaste še nekaj tu blizu.

  Jaz imam doma nekaj novih filmov, med njimi tudi filme o potapljanju v Ukrajini. Takšni posnetki da te kap, ribe, somi, ….. Škoda da je zadeva tako daleč, bi pa se verjetno splačalo za malo dalj časa (teden dni) namesto Jadrana.

  Andrej

  #18684

  Tomsy
  Participant

  Ja to je opuščena in sanirana gramozna jama, ki jih je v okolici Graza veliko. Najlepši oz. najaktivnejši sta Copacabana (pri letališču) in tista, ki se jo vidi iz avtoceste na desni strani, ko se peljete iz Maribora v Graz.

  Zanimivo je, da vsepovsod “uspejo” taki projekti oživljanja gramoznih jam in podobnih vodnih površin … razen pri nas :(

  Pri nas pa odgovorni naprej postavijo table “… na lastno odgovornost!”, pol začne folk tam srfat, plavat, pikniki, etc. … in že se pojavi tabla “… PREPOVEDANO!” 😯

  Ko se je pred leti eno majhno turistično društvo potegovalo za ureditev ene takih gramoznic, je občina razpisala natečaj na katerem je na koncu zmagal (pazi zdaj to), vodno zabavišče v stilu “Terme Ptuj” z nevemkoliko posteljami….. 😯 In ker seveda nihče ne bo investiral takega denarja v neko lokalno šoderjamo, pač le-ta še danes propada, stagnira, …. je torej neizkoriščena, ampak ima pa tablo “PREPOVEDANO!”

  No ja, bomo pa drugam hod’li tauhat …. in to prav kmalu!

  #18685

  asja
  Participant

  Ja, to je pač tipično slovensko, kaj naj rečem, na razpisu je zmagalo “vodno zabavišče ” v stilu Term Ptuj, ker je verjetno nekomu, ki je ta razpis vodil mastno plačalo. Nedvomno se tem “zabaviščem” to splača, ker potem ruknejo tablo prepovedano gor in ljudje naprej hodijo k njim in denar puščajo pri njih. Ne smemo mimo tega, da so pač toplice draga zadeva. Na Ptuju stane večerna karta celo 8 evrov. V Banovcih je za 3 ure 1006 bivših sit.

  Pač nikogar ne briga kje se mladina zbira….še boljše je, če v lokalih, ker tako več zapravijo,ne znajo pa si izračunat koliko jih stane tam 100 najstnikov na črpanju želodca vsak dan.

  V Avstriji stvari potekajo malo drugače, očitno. Na Schwarzlsee hodi veliko Slovencev poleti, saj se jim to bolj izplača kot plačat toplice, pa še celi dan si na svežem luftu, okoli imaš proge za rolat, lahko se kopaš, imajo igrišča za odbojko, za nogomet, skratka ni kar ni.

  Pa da še malu pošimfam toti vaš Maribor- ob Dravi je samo ena klopca. Torej če gre nekdo z berglami ali pa kakšna starejša oseba tja na sprehod, se nima kje vsesti. Očitno spet vse z namenom, da se bo šla vsest tja v lokal. Joj svašta ej, turizem pa tak. :wow:

  #18686

  Tomsy
  Participant

  Kaj čmo, pač je kak je… ampak ne bomo jamrali, tema je namenjena lepim stvarem, potapljanju in se imeti fino.

  Sicer pa če nas ovirajo, pač uberemo drugo pot…. torej mi do vode zmeraj pridemo in najdemo, ne glede na ovire….

  Se vidimo pod vodo!

  #18687

  asja
  Participant

  Ja, to je že res, a na mladih svet stoji 😉

  Torej s svojim razmišljanjem , osvečanjem in dejavnostjo lahko vplivamo, da se bo enkrat nekaj spremenilo.( morda ne za nas, morda pa bo boljše za naše vnuke….)Mogoče mi neposredno ne moremo storiti nič, lahko pa posredno.

  Sicer pa več Slovencev bo hodilo v Avstrijo na kopanje, bolj bodo morale toplice spuščat cene. Ali pa sem le sanjačica…. 😳

  Tomsy, kupi eno gramozno jamo, pa turizem ven naredi 😉 , mi ti bomo že naredli reklamo.

  #18688

  Tomsy
  Participant

  Quote:

  Tomsy, kupi eno gramozno jamo, pa turizem ven naredi 😉

  “Nič lažjega kot to!”, je rekel Melkijad Pipiju…. ampak dovolj debate!

  Zdaj so na vrsti konkretna dejanja!

  Kdaj gremo tauhat?

  #18689

  asja
  Participant

  Ja, tak se reče-konkretna dejanja :D !!

  Ja kdaj gremo tauhat….takrat ko jaz izkaznico dobim, če ne prej pa konec oktobra…. :D

  Vi pa tak vidim da nonstop tauhate. :foff:

  #18690

  Duro
  Participant

  komaj čakam da tauhat grem, se zmočim do kolen :D

  hja jaz bi šal že ta vikend…če me ne napotijo na gorenjsko, se nebi brano kakega tauha… :smoke:

  #18691

  Sandi Bitenc
  Keymaster

  Šarman mi je dal še en opis vseh jezer v Avstriji na katerih je možno tauaht. Ene par je resnično ekstremno lepih z vidljivostjo tudi do 40m 😯 . Kaj takega mormo it potauhat.

 • Za objavo odgovora morate biti prijavljeni.
© H2O team. All rights reserved.
X