H2O team potapljanje

Home redesign H2O team forum RIBOLOV S TRNKOM ribolov iz čolna v slovenskem morju

ribolov iz čolna v slovenskem morju

 • Avtor
  Prispevki
 • #7259

  grega.anja
  Participant

  Pozdravljeni vsi skupaj!

  Glede na to, da je objavljeno zelo malo člankov in pogovorov o ribolovu iz čolna v slovenskem morju, sem se odločil, da to temo načnem jaz.

  Sem eden izmed mlajših ribičev iz čolna (čoln sem si kupil šele prejšnjo jesen), ki se z veliko vnemo loteva prav vsega, kar mi prijatelji, znanci in mimoidoči povejo, vsake toliko, pa poskusim tudi kaj novega in svojega v upanju, da odkrijem kaj novega. To počnem zato, ker v ribolovu iz čolna zelo uživam in mi je najboljša sprostitev, predvsem zato, ker je mir, ki ga lahko doživiš na morju, ko je okoli tebe le voda in v njej ribe, ki so tiho, nakaj kar prija prav vsakemu.

  Poleg vsega, pa me žene tudi to, da enkrat za vselej zapremo usta tistim, ki neprestano ponavljajo, da ribe v slovenskem morju ni, sa je vse slabo, in da se v našem morju ne splača zgubljati časa in energije za ribolov.

  #22098

  Aleks
  Participant

  Ta dva foruma sta za take teme veliko bolj primerna.

  http://www.ribiska-zveza.si/forum/

  http://www.forum.morski-ribolov.net/

  #22099

  Tanja Daić
  Participant

  Jaz pa bom vesela, če boš tudi tukaj še kaj napisal. Mogoče si v teh hladnejših jesenskih dneh kdaj premislim in tudi sama ostanem na čolnu. In tekmujem z Juretom kdo bo več vlovil… 😈

  Loviš na panulo, s palco, še kako drugače,…?

  #22100

  Aleks
  Participant

  Teme, ki niso pisane z namenom foruma, naredijo forum nepregleden in nezanimiv.

  Edina povezava med ribolovom iz čolna ali obale in potapljanjem je ta, da neketeri trnkarji z masko in plavutmi pregledajo ribolovni teren, predno gredo trnkarit. S tem si povečajo možnost ulova. S pregledom potrdijo, ali se na določenem območju zadržuje ciljna vrsta.

  #22101

  pehtran
  Participant

  Oprosti, Aleks, ampak pusti človeku, naj napiše. Z ribolovci iz čolna si delimo medij – vodo in vedno je zanimivo slišat kakšne zgodbe. Ocene o primernosti pa prepusti moderatorjem (oziroma poglej, kaj ti piše pod imenom v profilu… :)). Miha

  #22102

  grega.anja
  Participant

  včeraj sem začel, pa nisem utegnil napisati kaj več…

  no kot sem povedal, sem se lotil ribolova iz čolna v slovenskem morju.

  najprej sem seveda preiskusil klasiko…s sonarjem sem poiskal razgiban teren (tega je res da pri nas malo) in pričel loviti s občutljivo palico na dno (naveza z 2-3 trnki – eden povsem na dnu in 50-70g svinec), z različnimi vabami – največ kalamari, drugače pa črvi, sardela, sardon, rakci…

  moram priznati, da sem za prvo leto zelo zadovoljen, saj smo jaz, moja žena in prijatelj dokaj hitro našli točke, kjer je bil ulov soliden.

  naj omenim: 1xbrancin 4,5kg, 1x brancin 3kg, 1x orada 0,5kg, šur 0,5okg, 2 folpa okoli 1kg , 2x kalamar 0,5kg, več ribonov 0,4kg, škombri-skuše večkrat 0,4kg, lastovica 0,3kg, morska mačka 0,4kg, 4x ugor od 3-5kg – nikoli dvignili na barko, ker nismo imeli opreme, in še veliko malo manjših rib, ki so bile tudi solidne…

  veliko ljudi mi ne verjame (tisti, ki tega niso pojedli), vendar se s tem ne obremenjujem dosti. Sicer imam doma kantino, in v njej zid, ki se mu reče “wall of fame”(malo za zafrkancijo), kjer so raztavljene slike vseh večjih ulovov – nekaj slik, bom naslednjič priložil tudi na ta forum.

  V glavnem, z ribolovom iz čolna sem zaenkrat kar zadovoljen, pa čeprav se večina, ki jih poznam ves čas trudi prepričevati, da se za to ne izplača zgubljati časa, da ni ribe,…

  Glede na to, da sem kot začetnik, brez kakšnih posebnih nasvetov, v prvem letu zabeležil kar soliden ulov, sem prepričan, da se v našem morju lahko zmore še bistveno več in bolje.

  Ravno zato sem odprl to temo, da bi napredoval….

  Zdaj sem se lotil tudi panuliranja….za zdaj sem ujel le enega šura in iglo – dolgo 60cm (večje še nisem videl)

  O panuliranju vem zelo malo, zato bi mi prišla prav vsaka vaša informacija.

  V kolikor pa vas zanima karkoli, kaj smo se naučili v tem enem letu , pa z vprašanjem na dan! Čisto za informacijo. V lanskem letu sem lovil iz čolna sigurno 60-70 krat.

  Povedal vam bom vse, kot je, ne pa kot nekateri, ki vedno govorijo v nekih šifrah, ali pa celo namerno narobe in pomankljivo (tako da ti ne pove nič), samo da bi ostal boljši… (Nevem s kakšen je njihov problem!?)

  drugače pa sem tudi podvodni ribolovec, tako da si bomo izmenjali še kakšno besedo na to temo…

  aleks! tebe pa ne razumem najbolje, zakaj ta tema ne sodi v ta forum, še manj pa zakaj je forum zaradi tega nepregleden in nezanimiv….

  to temo, bom pa vsekakor odprl tudi na forumih, ki si jih navedel, ker bi se rad dokopal do čim več mnjenj in izkušenj.

  #22103

  Jure Daić
  Keymaster

  Zanimivo branje. Seveda spada tale tema tudi na ta forum. Zraven najaktivnejših sklopov o PL in apneji se lahko mirne volje piše o SCUBI, hitrostnem plavanju s plavutmi, trnkanju v klepetalnici pa še o drugih stvareh. Drugače tudi jaz sodim med ljudi, ki smo mnenja, da se v slovenskem morju ne splača lovit. Tvoji ulovi in od nekaterih ostalih lovcev kažejo, da je ribe dovolj. Mene odvrača predvsem slaba vidljivost. Parkrat sem na punti v Piranu izvajal apnejo in niti na misel mi ni prišlo, da bi s seboj imel puško. Iz MB do Kopra potrebujem več časa kot do Krka, ti dve lokaciji pa sta 1:100 v potapljaških užitkih.

  Z veseljem bom prebral tvoje nadaljne locvske zgodbice, sam pa s to obliko lova nimam izkušenj. Upam da dodaš še kakšne slike z ulovom.

  LP Jure

  #22104

  Tanja Daić
  Participant

  Bravo! Ulov, ki si ga opisal je super. Ste se fajn najedli… 8) Edino za folpo še nisem slišala. Katera riba je to? Pa še to- v katerem delu dneva je ulov najboljši?

  Čakam slikice! :wow:

  #22105

  grega.anja
  Participant

  …folp je hobotnica, ki ima samo eno vrsto seskov na lovkah…

  …ravno zaradi zelo slabe vidljivosti, ki sem jo imel skoraj pri vsakem potopu v slovenskem morju, me je potapljanje in podvodni ribolov v našem morju minil…

  sem pa zato pričel iz čolna.

  največji ulov sem zabeležil v popoldanskih urah od 16h-mraka – preko dneva (od 10h-12h) je bilo skoraj vedno slabo, zjutraj pa sem lovil redko – ko pa sem, je bilo slabo.

  očitno najbolše točke za ribolov, se nahajajo okoli ronka pri strunjanu – tam sem ujel 90% naštetega – tam sem se tudi letos potapljal, ker me je zanimalo. Ugotovil sem, da je tam peščeno dno, veliko rastja, školjk alg, koral, rakov…kar pa je seveda prvi pogoj za veliko vrst rib, kar je v našem morju že redkost – ostalo je itak samo mulj.

  Globina morja je bila ponavadi med 13-22m – 0koli 200m od obale se nahaja previs in nato kot nekakšen hribček sredi ravnega dna – domačini ji rečejo “šeka” – jaz tega izraza ne poznam, ker sem v Izolo priseljen…

  Tudi fishfinder je ves čas dejaven, prikazuje marsikaj.

  Na teh točkah sem opazil tudi nadpovprečno št. sip in kalamarov, kar je še dodatni dokaz, da je rt ronek zelo dobra lokacija za ribolov.

  mi je pa letos uspelo izvesti potop (v juniju), ko je bila vidljivost zelo dobra in takrat sem videl marsikaj. Največ sem videl čisto ob obali – na globini 3-5m. Z začetkom sezone, pa se je vse skupaj “razkadilo”, ker je mimo ronka tako velik promet, da normalna riba tega očitno ne želi poslušati…

  slikce bom objavil, ko se prijavim od doma, ker jih imam na domačem računalniku…mogoče že preko vikenda…

  lep vikend

  gregor

  #22106

  bububear1
  Participant

  super pohvalno tole pisanje o ribolovu s čolna na slovenskem , jaz sem bil junija na enem fiš pikniku na barki v slovenskem morju , kjer je imel kapitan barke rep 120 kilsk tune ki jo je ujel pred piranom na trnek. komaj čakam slike

  #22107

  grega.anja
  Participant

  Oj! Tisti, ki bi radi ujeli ali pa videli kalamare….

  zdej je čas, da poskusite. Mislim da ne potrebujete dosti sreče in znanja da ga ulovite, ker jih je vedno več.

  Ne poznam ribiča, ki ga te dni ne bi ujel.

  Veliko se jih ujame na Rt-u ronek pri Izoli, drugače pa tudi bližje Izolski marini…primerki so tudi čez pol kilograma…

  lp gregor

  #22108

  Tanja Daić
  Participant

  Na kakšno vabo pa loviš lignje? In s kakšno tehniko?

  #22109

  Lovro58
  Participant

  Jaz sem hotel vprašati kako in kje je na slovenski obali najbolje lovit s harpuno?

  #22110

  Nara
  Participant

  Bolje bo, da malo pogledaš in vprašaš v temi podvodni ribolov. Mislim, da je nekaj na to temo že napisanega. Sicer pa kolikor vem je PL v Sloveniji bolj tako. Ne samo, da ni ravno nevem kako bogato z ribami, tudi glede urejanja dovoljenja in cene le tega je bolj slabo. Se po moje bolj splača do sosedov.

 • Za objavo odgovora morate biti prijavljeni.
X
top