H2O team H2O team forum SCUBA POTAPLJANJE (z jeklenko) splošne teme Potapljaška nesreča v Egiptu 26.12. 2008

Potapljaška nesreča v Egiptu 26.12. 2008

Prikaz 1 prispevka (od skupno 1)
 • Avtor
  Prispevki
 • #7087

  asja
  Participant

  Povzetek Bojana Špesa:

  Povzetek:

  26. decembra 2008 se je pri potopu 3 potapljačev (Danec, Egipčan in Slovenec) zgodila potapljaška nesreča z utopitvijo Danca in Egipčana. Preživeli je Aleš Laharnar (kdor ga pozna).

  Vsi trije, po navedbah vira, izkušeni in dobro izšolani potapljači so se usodnega dne odpravili na jutranji potop na “house-reefu”.

  Po informacija edinega preživelega, Aleša, so se potapljali na zrak s 15L oz 12L+3Lponyair jeklenkami. Potop so planirali na predpisanih -40m, razen če opazijo morske pse “Hammer Head”, katere je želel Aleš posneti. Tedaj bi se potopili na -60m in se začeli vračat proti gladini pri 130 barih preostalega zraka…

  Kaj se je zalomilo? Baje je Aleš na globini -40m nastavljal kamero ko je opazil da se Danec čudno obnaša in naglo tone proti dnu. Z drugi potapljačem sta se napotila za njim in ga, z obrazom navzgor in brez regulatorja v ustih, našla na -95,3m. Pri tem je Aleš zadnjič videl Egipčana ca.30 m od sebe. Poskušal je dvigniti ponesrečena potapljača, a je bil zaradi v kompenzator integriranih uteži pretežak. Ker je občutil dušikovo narkozo in mu je preostalo le še 70 barov, se je pričel dvigovati in kakih 70m od obale izplaval. Ko je priplaval do obale je ob cesti ustavil avto, ta pa ga je peljal v bližnjo barokomoro. Po 4 urah barokomore se je izvlekel brez poškodb.

  Za pogrešanima so sprožili reševalno akcijo, s katero pa žal pogrešanih niso našli.

  Šele po 3 ali 4 dneh je en reševalec našel trupli na -60m, ki pa se je očitno v paniki izstrelil na površino, kar ga je žal stalo življenja. Tako je tragičen dogodek terjal še eno žrtev.

  http://www.redsea-divingsafari.com/index.php?pr=6&p=103&inc=press

  http://www.taucher.net/unfall/Schwerer_TU_am_26.12._vor_Marsa_Shargra_itu541.html

  Je pa zelo zanimivo in poučno, če kar sami preberete kaj je napisal Slovenec, ki je bil udeležen v tej nesreči.

  Vsem iskreno sožalje…

Prikaz 1 prispevka (od skupno 1)
 • Za objavo odgovora morate biti prijavljeni.
© H2O team. All rights reserved.
X