H2O team potapljanje

Plitka sulja na 3m

 • Avtor
  Prispevki
 • #9165

  pogorevc
  Član

  Lp.

  Prejsnjo sezono sem se zacel ukvarjati z pl. Na morju sem lovil za zacetnika dokaj uspesno. Ni pa mi najbolj jasna ena stvar. Ko berem clanke glede plitke sulju so mi nasveti naj z levo roko ohranjam stik z dnom, z desno pa drzim pusko, ne ravno razumljivi. Vse razumem, ce govorimo do globine 1m. Kako se potem izvaja sulja v 2m globine? Tudi glede obtezitve pise, da moras biti nevtralen na podnu in hkrati lagodno plavati na povrsini? Ce bom nevtralen na podnu bom verjetno imel tezave pri vsakem izronu, ko se bom potreboval nadihati?

  Glede puske imam pa vprasanje koliko jw po vasem mnenju se pametno streljati, glede razdalje, da bo strel dokaj natancen?

  Hvala za iskreno pomoc

  #31196

  potepuhec
  Član

  Načeloma razlike med šuljo 1m in 2 ali pa 3m ni. Tudi obtežitev je ponavadi enaka. Načeloma se izvaja iz obale in ker si skoraj negativno obtežen se držiš obale, da lahko normalno dihaš oz, da pri izdihu ne potoneš… potem se pač iz obale šuljaš v malo bolj globoko vodo… težko pa plavaš v npr 2-3 m globoki vodi, delaš potope in se šuljaš, ker boš 1. verjetno vse že na daleč splašil in 2. ker z obtežitvijo, s katero lahko normalno plavaš, težko delaš potope na 2-3m ker si premalo obtežen. Lahko se sicer zagozdiš med skale ipd ampak to ni ravno prijetno opravilo in je koncentracija drugje kot bi morala biti. Čeprav imaš verjetno tudi tukaj izjeme ki uspešno prakticirajo tak način lova.

  Kar se pa puške tiče pa ni pravila… to boš moral ugotoviti sam… odvisno je od dolžine puške, gum, puščice, tvoje natančnosti,… in s prakso se bo ta razdalja tudi pri tebi povečevala. Lahko ti pa povem kako je bilo pri meni s tem… lep čas sem streljal samo zicerje (1-1,5m od vrha ašte riba počno obrnjena proti meni,…). Odstotek zadetkov je bil lep, rib pa ne ravno dosti, ker takšnih prilik ni ravno v izobilju. Potem sem pa začel streljati tudi na daljše razdalje pa “rizične” tarče. Odstotek zadetkov je na začetku drastično padel rib je bilo pa vseeno bistveno več kot prej. Sem se pa s takim načinom šele začel pošteno učit lovit in posledično so se mi tudi zicerji odmaknili od ašte ;)

  #31197

  pogorevc
  Član

  Aha. Potem takem se moram nadihati na obali in se pocasi suljati v globino? Samo to verjetno zahteva dokaj velik cas apneje, da se prisuljas do globine in nazaj v plitvino?

  #31198

  Jure Daić
  Admin

  Pri šulji v glavnem dihaš, ko si z roko naslonjen ob obalo. Na sebi potrebuješ cca. 11-12kg. Pod vodo se vlečeš vedno samo s prosto roko brez uporabe plavuti. Šulja je kondicijsko najmanj naporna, saj se v glavnem izvaja od 0 do 4m globine. Izkušeni šuljatorji gredo tudi globlje, samo na začetku se drži pličaka. Pa izkoriščaj naravne zaklone kjer se boš lahko strateško gibal do rib,…

  LP Jure

  #31200

  pogorevc
  Član

  Hvala obema A pomoc. Ali so utezi za nogo nujno potrebne pri sulji? Koliko daste na noge?

  #31199

  Jure Daić
  Admin

  Odvisno od plovnosti nog in debeline obleke. Jaz jih imam samo pri 7mm obleki. Pri 5mm mi noge še preveč tonejo,…

  LP Jure

  #31201

  marusic
  Član

  To da nam noge tonejo, se moremo zahvalit salvijevim copatam :)

  Js pa tuhtam kje bi si obesil še kake dodatne 3kg za šuljo, pa da bi me čimmajn motili.. Na pasu imam 6kg (sem probal z več, ampak me začne križ bolet. Nekej sem razmišljal o kakem “žepu” za utež na ramenih oz lopaticah pa stegnih. Jopič za uteži… ga imam ma… Problem jopiča je ta, da se mi ob zaronu povezne vse na glavo oz za vrat. Če ga zapnem za pas mi dviguje pas. Če zapnem še pas s “podkur**kom” imam pa oči križem (kako se da jajca popravt v neoprenu z vakumom pa usi vemo). Na koncu sem, ko neka stara ruska k**ba s temi trakci in paski in podvezicami… Iščem simple rešitev, ki bi v primeru dobrega terena enostavno odvrgu in ostal s svojimi 6kg na pasu dobro obtežen še za skok na polico na -15…

  #31202

  rugbyfan
  Član

  5 kilsko skalo pod roko :) ;)

  #31203

  syti
  Član

  Si bom sposodil temo.

  Zanima me kašne so vaše izkušnje z ribolovom v jesenskem času? Predvsem me zanima ali se riba zadržuje ob obali, saj se najraje šunjam.

  Ali je res da se v tem času več možnosti za kapitalen ulov?

  #31204

  Rešitev za tiste ki jim jopič pada na glavo in ki jih boli križ

  https://www.aquas.si/index.php/podvodni-ribolov-oprema/pasovi-utezi/jopic-za-utezi-detail

  original ima za 6x1kg, lahko pa se došije žepke in imaš 12x1kg. Meni zares super nahrbtnik za jesensko/zimsko šuljo..

  lp

  Matej

  #31205

  in ja, jeseni je več možnosti za kapitalen ulov ob obali :D

  #31206

  Jure Daić
  Admin

  Jesenski lov v 0,5m vode. :)

  [youtube]YuxLXMrFGig[/youtube]

  LP Jure

  #31207

  blaz.novak
  Član

  syti wrote:

  Si bom sposodil temo.

  Zanima me kašne so vaše izkušnje z ribolovom v jesenskem času? Predvsem me zanima ali se riba zadržuje ob obali, saj se najraje šunjam.

  Ali je res da se v tem času več možnosti za kapitalen ulov?

  Več je možnosti… Šulja ob obali da dober rezultat takrat, ko v obalo butajo valovi. Takrat je riba v plitkem.

  #31208

  JohnGo
  Član

  Pozdravljeni,

  Eno vprašanje za stare mačke… :)

  Zanima me po vaših izkušnjah koliko časa je lovna pozicija aktualna v smislu, da prideš na lokacijo kjer se lepo skrivaš in imaš lep dostop v globino kjer se nahajajo ribe… Zanima me predvsem ali se splača na dobri poziciji vztrajat ali je bolje iti naprej kjer te riba še ni opazila. Sam sem namreč dobil tri lepe orade na istem mestu, potem pa so me skužile in odšle, jaz pa nisem vedel ali jih po 20 min še čakam ali nadaljujem ob obali…

 • Za objavo odgovora morate biti prijavljeni.
X
vrh