H2O team H2O team forum SCUBA POTAPLJANJE (z jeklenko) potapljaške lokacije Lošinj + dva OWD PADI začetnika

Lošinj + dva OWD PADI začetnika

 • Avtor
  Prispevki
 • #7235

  gofra
  Participant

  Pozdravljeni,

  s punco sva nedavno postala navdušena potapljača in sedaj poskusava nekaj najinega prostega casa nameniti tudi tem uzitkom. Ker se ravno odpravljava na Lošinj čez vikend, me zanima v katerem dive centru lahko pričakjeva najboljšo postrežbo? V interesu nama je opraviti kak potop v paru brez nadzora in naju mika kakšna zanimiva lokacija primerna za začetnike.

  Prejšnji vikend sva obiskala SSI Dive center v kampu Čikat, kjer so od naju zahtevali check dive (ker sva delala po licenci PADI in verjetno, ker sva začetnika), ki pa je precej drag (45 EUR po osebi). Če k temu dodam še polnjenje jeklenke in izposojo opreme katere si ta hip še ne utegneva privoščit je stvar precej zasoljena :(

  Je na Lošinju morda kak dive center pod licenco PADI, kjer nama check divea ne bi bilo potrebno opravljati ali pa bi bil vsaj ceneje?

  Kakršnakoli informacija glede potapljanja na Lošinju dobrodošla!

  Pa hvala!

  LpF

  #21934

  asja
  Participant

  zdravo!

  Kako misliš to , da mislita opraviti potop v paru brez nadzora? A vama na tečaju niso povedali, da kot začetnika ne smeta sama pod vodo? Lahko gresta sama samo do globine 10 m, pa še to vprašanje če bodo v bazi zadovoljni ko bodo slišali da gresta sama.

  In sta plačala check dive 45 eur? Se strinjam da je zasoljeno, sploh če si izposodita še opremo poleg.

  Če imata službo vama priporočam, da si kupita svojo opremo, se jo da danes poceni dobit ( dobro opremo), ker če bosta na vsakem tauhu plačevala še izposojo bosta bankrotirala.( pač odvisno koliko se nameravata potapljati)

  Za kak tauh center na Lošinju pa nebi vedla…morda se oglasi kdo ki kaj ve.

  Srečno!

  #21935

  gofra
  Participant

  Aha, hvala za info!

  Ne spomnim se, da bi specificno omenjali, da se v paru brez nadzora ne smes potapljati – najbrz ima vsaka sola to reseno po svoje.

  Kar se rentanja opreme tice se mi se ne zdi tak strosek. Vsekakor je check dive tisti, ki bistveno dvigne ceno vsemu skupaj.

  Kako pa je s tem check diveom – se to logira kam v divebook ali je potrebno na vsaki “bazi” delat to znova in znova?

  #21936

  Duro
  Participant

  Zdravo in dobrodošel na forumu!

  Kot je že Asja povedala se sama ne smeta potapljati! Tudi ni priporočljivo in vama še lep čas to odsvetujem!!! Sem zelo vesel da si omeno vajin namen (da bi se potapljala sama!) Upam da zdaj vesta da vama to odsvetujemo! Da vama tega niso omenili inštruktorji se zelo čudim. Zdi se mi totalno absurdno in srčno upam da si mogoče samo ti preslišal ko so kaj takega omenjali. V takih situacijah se vidi kvaliteta posamezne šole in seveda inštruktorja!

  Če sta za vaju vabim, da se nam kdaj pridružita na kakem skupnem potopu. Tako bota nabirala kilometrino in izkušnje in morda se bosta lahko čez par let sama skupaj potapljala…seveda pa je do tja še potrebno opravit tečaj za kakšno višjo kategorijo in pa predvsem dobiti izkušnje!!!!

  Glede tauhcentrov pa boš največ našo na internetu. Prečekiraj kje so centri kjer imajo PADI inštruktorje in tam pravgotovo ne boš potreboval opravljati check diva (ali pa tudi)!

  LP

  Đuro

  #21937

  gofra
  Participant

  Đuro, hvala tudi tebi – zna biti, da sem preslisal 😳

  Se bom pozanimal kako je na Losinju se v drugih centrih (zgolj zaradi cene) in sporocim kako je slo!

  LpF

  #21938

  asja
  Participant

  gofra wrote:

  Aha, hvala za info!

  Ne spomnim se, da bi specificno omenjali, da se v paru brez nadzora ne smes potapljati – najbrz ima vsaka sola to reseno po svoje.

  Kar se rentanja opreme tice se mi se ne zdi tak strosek. Vsekakor je check dive tisti, ki bistveno dvigne ceno vsemu skupaj.

  Kako pa je s tem check diveom – se to logira kam v divebook ali je potrebno na vsaki “bazi” delat to znova in znova?

  Dovoljena globina kakor vem ni odvisna od šole do šole, ampak je določena zakonsko.

  Ne priporočamo, da vama pade na pamet in gresta sama pod vodo, ker sta začetnika. Vprašanje kako bi reagirala če bi šlo kaj narobe, glede na to, da nimata kilometrine, še tisti ki jo imajo je vprašanje kako bi reagirali, glede na to, da večina svojega znanja in spretnosti pod vodo ne obnavlja. Po tečaju se njihovo izobraževanje konča. Če hočeta nabrati kilometrino pod vodo se potapljajta čim več , z čim bolj izkušenimi ljudmi, ki naj vaju ne premamijo v to, da se spuščata v globine, ki niso dovoljene, tudi to se namreč zgodi v kakšni potapljaški bazi. Preberi si prej kakšno knjigo in obnovi malo svoje znanje-nikoli ne škodi, sploh če je to hobi, ki sta ga izbrala in vama je všeč.

  S Check divom so vaju morda hoteli preizkusiti, kar ni nič narobe, sporna se mi zdi edino cena. ( no jaz na ceno 45 eur nebi pristala), ravno tako bi vaju lahko peljali na navaden potop, pač malo plitveje in zaračunali normalno ceno.

  Če so vaju peljali na check potop bi ga lahko logirala v divebook, seveda, zakaj pa ne…????

  Ne delajo vse baze check potopov, morda so vama komplicirali ker sta naredila tečaj po PADIJU, ampak jaz mislim, da vsaka šola uči enako, koliko znaš in koliko izkušenj in pameti imaš pa je odvisno predvsem od tebe samega.

  Sicer pa je rekel že Đuro, lahko se nama kdaj pridružita pod vodo. Najboljše je se potapljati vedno z istimi ljudmi.

  Kupita si na začetku obleko ( ki ti mora biti prav), plavuti, sploh pa svojo masko, potem pa počasi opremo, ko bosta imela več financ.

  Razmislita kdaj o kakem Bledu, sosednji Avstriji, se da tudi poceni potapljat.

  Če vaju kej zanima..pa sam vprašajta, je tukaj gor še več fantov, ki imajo več izkušenj od mene-recimo Đuro.

  LP

  #21939

  gofra
  Participant

  Asja, hvala za izcrpen odgovor.

  Mislim, da smo se narobe razumeli – namrec, to, da se sme potapljac zacetnik potapljat samo do dolocene globine mi je popolnoma jasno. To, da se z OWD ne smes potapljat brez nadzora pa sem res ocitno preslisal.

  Vsekakor se zahvaljujem za pojasnilo vsem, in brez skrbi, na kraj pameti mi ne pride, da bi sel odkrivat globine na lastno pest.

  Ne, checkdivea potem nisva delala in sva prezivela vikend brez potopa. Kot ze receno, tudi nama je bilo enostavno predrago. V petek se oglasim v eni izmed losinjskih preostalih centrov in se pozanimam o moznosti skupinskih potopov / izletov…

  Opremo bova kupila, a pocasi. Zaletaval se zdaj na zacetku se ne bom – ko bom preprican, da je to res to pa bom zacel resno razmisljati tudi o tej opciji.

  Mimogrede, bi znal kdo svetovati kje se da ugodno dobit masko? Lahko tudi privat!

  Se 1x, hvala!

  LpF

  #21940

  asja
  Participant

  Gofra, v bistvu se da masko dobiti kar poceni, sam ne jo kupovat na stojnicah, sama osebno pa je nebi kupila niti v Hervisu ali podobnih trgovinah, pa pomožnosti je fajn, da ne piše gor ravno made in China. ( mislim da Mares in podobne firme lifrajo slabšo robo v take trgovine, morda pa se tud motim)In ja, danes ne rabiš dat več 60 eur za to, da imaš dobro masko.

  Sama sem imela kar precej težav preden sem našla masko ki me je prav, v ostale mi je namreč naprestanoma tekla voda. Ampak sem končno našla takšno ki mi paše.

  Več o tem kje si jo lahko kupiš pa na zs.

  Sporoči kako sta se imela na Lošinju pod vodo.

  LP

  #21941

  Sandi Bitenc
  Keymaster

  Namen check diveov je da vodja potopa ugotovi kako dobro znata tauhat in posledično na kakšen potop vaju lahko pelje. Načeloma se delajo check divei v vseh centrih, če si začetnik, ko bosta pa nabrala nekaj izkušenj in opravila še kak nadalejavlni tečaj pa jih več nebo potrebno delat. Tudi nima to veze Padi – SSI, tudi v samem Padi centru te bodo najprej čekirali dokler te ne spoznajo. Če se bosta večkrat vračala v isti center vaju ne bodo več čekirali. Včasih so takšni check divei tudi zanimivi. Običajno se opravijo na kakšni plitvejši in enostavnejši lokaciji, običajno dostopni iz obale. Načeloma vama ne bi smeli zaračunat več kot za navaden potp, ker to v bistvu tudi je, je pa res da vama kaj manj tudi ne bodo zaračunali. Cene so pač zasoljene.

  #21942

  Jure Daić
  Keymaster

  45 EUR za check dive je hard varianta. Za 45 EUR ga,…. 😈 😈 😈 Če v bazi vidijo, da sta začetnika se mi check dive zdi ok. Sam bi vstrajal, da je cena v najslabšem primeru enaka kot za običajni potop in da se po kontroli spretnosti, rokovanja,… pod vodo tudi izvede običajni potop.

  Dobro masko lahko nabaviš marsikje, odvisno kje si doma. V LJ imaš Scubatom, Aquas, Extremo,… v MB so trgovine na avtobusni postaji in na Pristanu. ČE te pot zanese mimo ITA pa je najcenejša varianta, ampak za eno masko se ne splača tja hodit.

  V prvih postih si dobil par ”ostrih” odgovorov glede potapljanje dveh začetnikov brez nadzora. Ne jih razumet kot kak napad nate, vsi so mišljeni samo dobronamerno. 😉 Dokler se pod vodo ne udomačita se le držita izkušenih potapljačev.

  LP Jure

  #21943

  gofra
  Participant

  Hvala vsem se enkrat za koristne informacije!

  LpF

  #21944

  gofra
  Participant

  No, na koncu nama casovna stiska ni omogocala, da bi si lahko privoscila se potop. Sicer pa vsakomur, ki se odloca za tovrstne podvige dol priporocam Diving center Sumartin, kjer je bila gospa, s katero sva se dogovarjala izredno prijazna in zgovorna. Njen moz ima coln s katerim te odpelje na eno od potapljaskih lokacij (20-30 min stran), tam v miru opravis potop in se vrnes (25 EUR). Mi pa ni komplicirala okoli check divea.

  LpF

  #21945

  TicTac
  Participant

  Daić wrote:

  … Če v bazi vidijo, da sta začetnika se mi check dive zdi ok. Sam bi vstrajal, da je cena v najslabšem primeru enaka kot za običajni potop in da se po kontroli spretnosti, rokovanja,… pod vodo tudi izvede običajni potop. …


  Pa še moja prva izkušnja 8) . Jeseni 2005 sem opravil izpit PADI OWD in svojih prvih 5 potopov. Naslednje poletje sem želel opraviti par potopov v bazi Kosirina na Murterju. In ko so videli da sem čisti začetnik, so opravili z mano kompleten Check in (maska gor/dol, plovnost, …. Šele nato sem šel s skupino na “pravi” potop.

  Pa še moja druga izkušnja :mrgreen: ). Letos poleti, ko sem že imel PADI AOWD in 17 potopov sem bil v bazi Pakoštane. He, he, ko so videli da sem še vedno začetnik sem dobil svojega “Scuba Masterja”. Šla sva pa globoko točno do 17 m :scool: .

  Naslednji dan pa smo bili 4 kandidati za potapljanje :love: . Eden fant s Padi Owd, 2 začetnika Discover Scuba in tako me je doletela naloga, da sem bil par s tem fantom. Začetnike je normalno prevzem Master. He, he, dan prej začetnik, sedaj pa vodja potopa. Ok, bila je čista plitvina ( <= 10m) v idealnih pogojih in potop sva opravila z odliko 😆 .

  #21946

  Duro
  Participant

  No kot počasi ugotavljamo glede check diva, bistvo je blo napisano par postov višje. Gre se samo za to da te vodja prekontrolira kako se obnašaš pod vodo..to jim ne gre zamerit, postavi se v vlogo dive masterja, vrjamem da bi tudi ti hotel preverit začetnika preden ga pelješ na potop, mi pa ni jasno od kod jim taka cena…

  Da ne zaidemo preveč off topic. Gofra hvala da deliš informacije z nami in svetuješ glede tauh centra 😉

  Upam da naslednjič najdeta čas in se malo potopita…

  ..drugače pa še vedno velja vabilo iz moje strani za kak skupen potop…

  LP Đuro

  #21947

  gofra
  Participant

  Z veseljem se odzoveva, ko bova nasla nekaj casa!

  Hvala in lp!

  F

  #21948

  elina
  Participant

  gofra wrote:

  Pozdravljeni,

  Prejšnji vikend sva obiskala SSI Dive center v kampu Čikat, kjer so od naju zahtevali check dive (ker sva delala po licenci PADI in verjetno, ker sva začetnika), ki pa je precej drag (45 EUR po osebi). Če k temu dodam še polnjenje jeklenke in izposojo opreme katere si ta hip še ne utegneva privoščit je stvar precej zasoljena :(

  LpF

  Vem, da je že zastarela tema, vendar vseeno. Mogoče še kdo pokuka na ta forum.

  Cena CHECK DIVE-a v potapljaškem centru na Čikatu je 40€, s tem, da dobiš vso opremo (od jeklenke, uteži, obleke, regulatorja, ABC…), voden potop (z inštruktorjem) in pa pod vodo ponoviš vse pomembne vaje, na koncu pa dobiš povratno informacijo. Check Dive morajo nareditio vsi OWD-ji, ki še nimajo 30 potopov oz. vsi, ki se niso potapljali več kot eno leto. Je res, da je cena dosti višja od navadnega potopa, vendar se izplača.

  Se splača premislit, če je res tuk grozno kot se govori…

 • Za objavo odgovora morate biti prijavljeni.
X
top