KRK in še vse ostalo

 • Avtor
  Prispevki
 • #5985

  pohorc
  Participant

  Baška prvomajski prazniki leta 1991. Takrat smo prvič kot društvo masovno zavzeli hotel Corinthia. Leta 92 smo bili v Vrsarju naslednje leto pa ponovno Krk – Baška. Kot društvo smo Baško obiskovali mislim da do leta 1999 ali 2000. Kaj vse se je zgodilo v Baški nad vodo in pod vodo, upam da si bo kdo od starejših članov drznil kaj napisati. Na klubskih zabavah se dosti govori o Baški. Nekaterim starim članom postane kar nerodno ob govoricah in vseh spominih na ta klubski čas preživet v Baški.

  V teh 7-8 letih so člani PDM na Krku in okolici opravili krepko število potopov, cca 500 na leto.

  Torej lokacije v tem območju ki bi lahko izstopale:

  Rt Sokol točno nasproti Senja.

  Mala luka – v zalivu ogromno peska in trave, zunanja stran rt proti otočku Zečevo lepa stena z vsem podvodnim hecom (dno na cca 40m)

  Zaliv Bunculuka primeren za vse kategorije pa še bife na obali. Potop iz obale, plavaš ob kanalizacijski cevi (kje se cev konča ve samo Valdi). Na globini 20 m se obrneš proti desni po približno 50 m naletiš na cel kup velikih skal in kamnov ki skrivajo marsikaj zanimivega, vredno ogleda. Možen dostop z avtom.

  Rt Sv Marak dostop z avtom iz vasi Risika. Potop primeren za vse kategorije.

  Rt Škuljica točno nasproti otoka Prvič.

  Otok Prvič Severna stran otoka (proti Senju) je za potapljanje prava paša za oči. Gorgonije, ribe, raki in potapljači. Seveda potrebna ladja in domačin ki te zapelje na prave loakcije. En najlepših potopov je pri rtu Samonjin. Od rta na globini cca 20 se obrnemo proti Senju in zaplavamo v modro po dobrih 50 m plavanja v modrem se zaletiš v siko (velik kamen) vrh je špičast kot da bi ga kdo ošilil. Vrh sike je na 10-12 m. Potop je primeren res samo za izkušene potapljače zaradi podvodnih tokov.

  Če pa bi kdo rad videl gozd gorgonij naj se potopi na siko zelo blizu rta Šilo ki je na JV delu. Sika je od otoka oddaljena slabih 100 m, vrh sike je na 20 metrih. Potop primeren za izkušene potapljače in dobre plavalce zaradi močnega podvodnega toka.

  Potop za vse tudi manj izkušene potapljače na otoku Prvič pa priporočam Rt Stražica nasproti otoka Krka.

  Otok Sv. Grgur severna stran otoka od rta Kosača pa do JV rt Smokova je ena sama stena – dno … pregloboko za potapljače. Lepi potopi po celi severni dolžini.

  lp pohorc

  #11697

  pohorc
  Participant

  Pozabil sem omeniti da v času Baške pride do ustanovitve udarne potapljaške skupine MB SEALS. Ustanovni sestanek je bil v Legionaru (lokalni bife).Usatnovitev je bila glasna in tudi dolga mislim da dan ali dva. Lahko ste prepričani da člani te elitne klubske skupine še delujejo seveda bolj umirjeno in akcije niso več tako odmevne in dolge kot takrat.

  lp pohorc

  #11698

  rebeka
  Participant

  in potem nas je tonči začel vozit na slabe lokacije, ker se je zbal, da mu bomo vzeli biznis in smo začeli iskat lokacije, ki so nam bile dostopne z avtomobili. Tako smo našli špiljo v Vrbniku (da o konobi na vrhu ne izgubljam besed), Sv. Marak (nesamo okoli rta, lokacija naj ostane skrivnost), Šilo z Grkom….. Ene dve, tri leta smo se tako vozli po otoku.

  In ko si omenil MB SEALS, nekako istočasno so nastale potapljaške pesmi. Vse čestitke Kusu in grupi Tri Mares. Drugo leto, ko PDM praznuje 30 let……ja, pričakujem, da se bo grupa Trio Mares ponovno zbrala v popolni zasedbi in nam priredila koncert. Aja, to ni več Krk. Smo pa tam letos ponovno pustili dober vtis. Vsake tolko je Krk naš.

  :-))

  #11699

  pohorc
  Participant

  Člani PDM-a smo otok Krk pretauhali okrog in okrog v obeh smereh.

  Lokacij katere so vredne opisa jih je ogromno.

  Potop z avtom se da še opraviti v stari Baški. Malo se nanosiš ni pa hudo. Z avtom se zapelješ do konca stare Baške potem pa 300 lahko tudi več peš ob obali. Potop je iz rta Klobučac, orientir pa je otoček Galun. Plavaš točno na otok, po 200 m na globini cca 20-25 m je nametanih kat nekaj velikih skal (kamnov) sredi peska. V dobri vidljivosti se skale vidijo od daleč (20-30m) drugače pa je kar nekaj šanse da jih fališ.

  Teren je isti kot v Bunculuki.

  pohorc

  #11700

  Jastreb
  Participant

  Ah mladost ludost :?

  #11701

  rebeka
  Participant

  evo Vojo, ti pa lahko pri Baški še dodaš malo MB SEALS navihanosti. Pa konoba v Vrbniku se stoji….preverjeno, letos večkrat :-)

  :-)

  #11702

  Jastreb
  Participant

  Baška je večna, oprema nesrečna… :rock:

  mislim da ste večino vsega že opisali, mogoče ostane le še še luna, koko, marinero,

  #11703

  Logar
  Participant

  Eh, tu ne morem mimo…

  Od “avtomobilskih” lokacij je še špilja v Vrbniku – kar z avtom do pomola (s hroščem je šlo), pa v vodo, na drugo stran plavaj poševno ven, pol pa se potopi in plavaj se naprej desno dokler na kakih 16m ne prides do spilje. Primerno za dva, vsaj P2, vecje grupe in manj izkuseni spiljo hitro spremenijo v Dravo po jesenskih dezevjih

  Potem pa gor v konobo “Nada” na sir, prsut in olive in seveda crno, domace

  Tudi na Grka se skoraj da it za avtom. V Silu se pac z nekom zmenis da te pelje do tja.

  Ampak za vse to je zdaj treba imeti dnevnik… ko sem ze pri tem – ne pozabite poslat dnevnikov z izpolnjeno statistiko nazaj Juretu Grosu. Novi bodo na voljo nekje v marcu

  #11704

  Logar
  Participant

  In skoraj bi pozabil…

  Z avti na tauhe nismo zaceli hoditi zaradi slabih lokacij – barba Tonci je peljal vedno na dobre place (slabe place smo obiskovali z Zlatopruzico in amterji z Raba) – problem je bil, ker so cene iz zacetnih 8DEM v dveh letih narasle na 20DEM. Ne vem ali je bil kriv pohlep prevoznikov ali vedno vec “zaposlenih” in s tem vecji rezijski stroski pri Andreju.

  Pa tudi inkasanti intauh majstri na barki so vedno bolj sitnarili. Tonci je enemu nekoc celo svetoval:” Šta gnjavis ljude – pusti ih da rone. Ko zna zna, ko nezna, ostace dole!” Ja, tak preprost je ta sport/rekreacija

  Glede prevozov pa je bila ena optimalna resitev – ce bi staremu Moby Dicku Kramarju takrat triindevedesetega dali Petro kot darilo kluba, bi nas se leta vse zastonj vozil :)

  #11705

  Jastreb
  Participant

  aja pa še ena od zanimivosti –

  tablice v pekarni titova obala so iz Baške,

  nekaj pa nam jih je po nesrečnem spletu okoliščin ostalo doli… 😈

  #11706

  Martincevic
  Participant

  Bunculuka 😳

  #11707

  Logar
  Participant

  Ja, Bunculuka… to je kraj kjer imajo helidrom za preplasene potapljace :stupid:

 • Za objavo odgovora morate biti prijavljeni.
© H2O team. All rights reserved.
X