GoPro tuning

 • Avtor
  Prispevki
 • #7378

  Jure Daić
  Keymaster

  Odkar sem kupil GoPro HD kamero nisem bil zadovoljen z ostrino podvodnih video posnetkov. Problem je bil zaradi lomnega količnika med zakrivljeno lečo in vodo. Nadvodni posnetki so bili ostri, podvodni pa ne. Čez čas sem ugotovil, da obstaja Eye Of Mine ohišje, ki ta problem reši. Med zakrivljeno lečo in vodo je bilo potrebno spravit še en zračen prostor, za njim pa ravno lečo. To ohišje je zaenkrat možno kupit samo v Ameriki, cena s poštnino pa bi bila cca. 120 EUR. Na spletu sem prišel do raznih idej kako problem rešit in začel z delom.

  Najprej sem si skiciral nove pleksi leče. Poiskal sem kje mi lahko pleksi steklo po željah izrečejo in zlepijo s posebnim lepilom za pleksi. Odločal sem se med dvema variantama. Pri prvi bi pustil originalno lečo na ohišju. Problem bi se pojavil, ko bi kamero dal iz sonca v mrzlo vodo, saj bi se prostor med zakrivljeno in ravno lečo rosil. Odločil sem se za drugo varianto, pri kateri sem zakrivljeno lečo odstranil. Na kameri je bilo potrebno vse svetle dele pobarvat s črnim flomastrom. S tem sem preprečil, da bi se odsev svetlikajočih delov odbijal na pleksi steklu. Potem sem s silikonom pritrdil novo lečo na kamero. Sedaj se moram z novim praznim ohišjem potopit na 50m, da vidim če je vodotesno. Celoten postopek se vidi tudi na slikah. Celotna stvar me je stala 23 EUR.

  LP Jure

  #22630

  gnioco
  Participant

  Bravo!

  Tudi jaz razmišljam o tej kamerci..

  Daj objavi prosim kakšen posnetek:)

  lp

  #22631

  Jure Daić
  Keymaster

  Odkar imam novo ohišje še nisem snemal.

  En film s starim ohišjem (slab fokus): http://vimeo.com/12762121

  To je pa posnel Žiga, ki ima novo ohišje iz Amerike: http://vimeo.com/12899768

  Jaz sem snemal v full HD žiga pa v osnovnem.

  Tukaj pa je še primerjalni video proizvajalca novega ohišja:

  https://www.youtube.com/watch?v=</s>Jp5cCrR6trs<e&gt;

  LP Jure

  #22632

  Aleks
  Participant

  Lepi posnetki in izjemna kvaliteta s pravo lečo.

  Rad bi pozval izdelovalce videov, da objavljajo posnetke z naravnim zvokom in ne glasbeno podlago. Nam opazovalcem začetnikom zvok pomeni enako kot slika. Jaz npr. rad slišim, kdaj je lovec pod vodo zagrgral ali potolkel ob kamen in kakšen učinek ima to na ribo kot tudi ostale informacije, ki jih dobiš z zvokom.

  #22633

  Jure Daić
  Keymaster

  Ohišje je bilo stestiran na 45m globine. V nedeljo sem imel časa za 10 potopov s puško. Posnev sem eno orado, kar je ravno zadostovalo za test kamere in enega lačnega Jureta. :D :D :D

  Video z novim ohišjem in knčno kvaliteta, ki sem si jo želel. Tale video sem naknadno pomajšal in malenkost zmanjšal kvaliteo, da ni prevelik za na interent, original je še boljši,…

  https://www.youtube.com/watch?v=</s>2DKxOArfrKA<e&gt;

  LP Jure

  #22634

  Killa
  Participant

  matr saj je lepa slika, samo kako se riba še boljše zakamuflira za “oko kamere” kot za človeško, to me še vedno fascinira, ko moram video 3x pogledat, da vidim, kje je bila riba na tem posnetku, čeprav je vse okoli nje ostro :mrgreen:

  #22635

  KUKI
  Participant

  Evo se moja izvedba ravne leče, pri kateri originalna leča vstane na kameri. Okoli je postružena plastika za steklo pa je 5mm pleksi kateri je na notranji strani premazan z nekakšnim voskom proti rosenju. Lečo sem že testiral v bližnji leči sedaj pa samo še v globino.

  http://www.shrani.si/t/2Z/ag/45PfuLFE/imgp9351.jpg" />

  http://www.shrani.si/t/3i/13h/15CwGiAr/imgp9509.jpg" />

  Se opravičujem za drugo sliko ki je malo zmazana samo se mi ni dalo postaviti stojala.

  #22636

  KUKI
  Participant
  #22637

  0joze0
  Participant

  Pozdravljeni,

  Zanima me kako bi rešil sledeč problem.

  Kamero imam v stekleni cevi.

  Steklena cev je kot ohišje aparata.

  Ko snemam brez Zooma se slika da izostriti, ko pa zoomiram na več kot 5x zoom slike ne morem več izostriti.

  Zaenkrat sem to sprobal samo v zraku, pod vodo še ne vem kako bo.

  Ali mi zaobljeno steklo cevi tako razprši svetlobo pri Zoomu, da fokus ne deluje več ? BI se to dalo popraviti s kakšnimi dodatnimi lečami ?

  Focus je ročen.

  hvala za nasvete.

  Jože

  #22638

  Jure Daić
  Keymaster

  Nisem stokovnjak na tem področju. Osnovna logika iz fizike mi govori. Če je pred kamero še eno zaokrivljeno steklo, to steklo deluje kot leča in popači sliko. V kolikor imaš pred kamero ravno steklo, pa ne bi smelo biti problemov.

  LP Jure

  #22639

  KUKI
  Participant

  Če imaš ostrenje nastavljeno na avtomatiko in steklo ni ravno čisto lahko avtomatika zazna steklo in fokusira na steklo.

  #22640

  0joze0
  Participant

  fokusiram ročno

  #22641

  mmatej
  Participant

  POzdravljeni.

  A ima kdo med vaju še kako tako lečo doma? Jaz sem si naredil iz pokrovča dude pa ni lih najboljše. A to ste vidva kaj limala? Lp

  #22642

  Jure Daić
  Keymaster

  Ja vse sem zalepil s silikonom. 2 komada pleksi stekla pa so mi zalepili kar tam, kjer so mi jih izrezali. Plastika mora biti zelo trda, saj so na globini zelo veliki pritiski.

  LP Jure

  #22643

  KUKI
  Participant

  No da se še jaz po dolgem času malo javim, ker imam zadnje čase zelo malo časa. Moj način za odpravo blura se je izkazal za slabega. Na 10 metrih mi je pri pleksiju ki je bil odrezan na vodni curek in na koncu malo ostane neodrezanega materiale, spustil. Zato mojega načina raje ne probavati razen če boste pleksi odrezali na laser ali pa na bilo kateri drug način da nastane popolen krog. Nasploh pa je bil letošnji dopust totalen polom(Spustila je leča na kameri, z avtom sem povozil puško :? ,riba je bila v 10cm globoki vodi in poleg tega je botrovala še moja neizkušenost tako da bo imel drugo leto jure dodatnega tečajnika na tečaju za podvodni ribolov 😆 če tečaj bo)

  #22644

  Jure Daić
  Keymaster

  KUKI wrote:

  Nasploh pa je bil letošnji dopust totalen polom(Spustila je leča na kameri, z avtom sem povozil puško :? ,riba je bila v 10cm globoki vodi in poleg tega je botrovala še moja neizkušenost

  :D :D :D :D :D Vem da ni smešno, samo sem se vseeno nasmejal.

  LP Jure

  P.S. Tečaj PL je že oktobra.

  #22645

  gnioco
  Participant

  Evo, še tukaj objavim, če bo kdo iskal.

  To je ravna leča istih dimenzij kot originalna, tako da se jo kar zamenja. Brez lepljenja.

  http://www.aquaticam.com/shop/en/lenses/32-flat-lens-for-gopro-hd.html

  Sem naročil danes, zdaj moram počakat da dobim, pa kasneje javim kako se obnese.

  lp

  #22646

  Jure Daić
  Keymaster

  Pri snemanju s to lečo se vidijo robovi. Načeloma se pri snamju to soraj ne opazi, pri slikah pa zelo.

  LP Jure

  #22647

  KUKI
  Participant

  Ja to je bil moj super dan. Ko sm prišel z vode se natovorim in 5 minut hoje do avta. Ko pridem do avta pa si rečem fak kje so plavutke in grem jovo na novo nazaj po plavutke. Pridem ponovno do avta vržem notri vso opremo se kar v obleki usedem v avto in v vzratno s parkarišča nakar slišim KRAKKK, samo prijel sem se za glavo, ker sem točno vedel kaj je bilo. Puško sem profesionalno naslonil na avto in jo povozil k sreči sm samo odlomil nosilec in zdrobil mulinel. Ja na tečaj pa pridem pol spomladi ker zdajle še ne bom utegnil ker me pomankanje časa ubija.

  #22648

  gnioco
  Participant

  Daić wrote:

  Pri snemanju s to lečo se vidijo robovi. Načeloma se pri snamju to soraj ne opazi, pri slikah pa zelo.

  LP Jure

  Tako kot je Jure povedal. Pri slikah se kar opazi obroč na robovih. Pri snemanju pa se tega ne opazi (nastavitev r5).

  lp

 • Za objavo odgovora morate biti prijavljeni.
X
top